Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Nakupujete online? Vyberte správný e-shop a nenechte se nachytat!

/
  • Nakupujte dárky online, ale nenechte se napálit.
    28. listopadu 2016 ● 10:00

    Nechce se vám do pochmurného počasí a raději byste vánoční dárky pořídili z pohodlí domova přes internet? Nejste sami, stejně nakupuje stále větší počet lidí. Jen byste si měli dát pozor, abyste nepřišli o peníze. Připravili jsme si pro vás pět pastí, před kterými buďte na pozoru!

  • 1.

    Až podezřele levné zboží

    Narazili jste na e-shop, který má výrazně levnější zboží než ostatní? Tak zpozorněte! Cena není všechno. Můžete naletět falešnému prodejci.

    Rada: Nakupujte v prověřených e-shopech, které poznáte podle velkého množství recenzí, uvedeného kontaktu a srozumitelných obchodních podmínek. Při rozhodování vám pomůže i značka Certifikovaný obchod, která je zárukou dodržování pravidel bezpečného nakupování a serióznosti.

    „Většina zaběhlých obchodů také používá systém ochrany 3D-secure, který vás v okamžiku platby přesměruje na stránky banky, která má jako jediná přístup k vašim údajům,“ upozorňuje Michal Mička. Kromě toho obdržíte také potvrzovací e-mail, díky kterému můžete v případě potřeby platbu prokázat.

    Nakupovat přes eshop se musí umět.
    Autor: profimedia.cz

  • 2.

    Vyšponované ceny

    Řada obchodů (a nejen internetových) vyšponuje před vánocemi ceny pěkně vysoko. Jak ale poznat, co je cena obvyklá a co už je »přes čáru«?

    Rada: Srovnejte si obchody podle ceny. Jde to snadno, díky vyhledávačům a srovnávačům, které pomohou seřadit e-shopy podle vámi zadaných kritérií. Orientačně si proto vyhledejte, kolik byste zaplatili za stejný výrobek v jiném internetovém obchodě a ujistěte se, že zbytečně nepřeplácíte jeho hodnotu.

    Nakupovat přes eshop se musí umět.
    Autor: profimedia.cz

  • 3.

    Bezhlavé utrácení

    Platit za dárky platební kartou přes počítač je velmi snadné. Zatímco hotovost se z peněženky tahá těžce, při on-line platbách si často ani pořádně neuvědomíme, kolik jsme vlastně utratili.

    Rada: Udělejte si seznam blízkých, kterým chcete koupit dárek a finanční limit, který v jejich případě nechcete překročit. Toho se pečlivě držte!

    Nakupovat přes eshop se musí umět.
    Autor: profimedia.cz

  • 4.

    Zneužití a krádeže

    Platby on-line platební kartou přináší rychlost i pohodlí. Stačí ale trocha nepozornosti nebo neopatrnosti a z vašeho účtu zmizí daleko víc peněz, než jste počítali.

    Rada: Nepodceňujte prevenci! Nastavte si denní a měsíční limity jak pro platbu kartou, tak pro objem elektronických plateb celkem. „Pokud by i přesto hrozilo zneužití karty, nepřijdete o všechny prostředky v rámci jedné transakce a budete mít více času kartu zablokovat,“ radí Mička. Další možností je udržovat nízký objem prostředků na účtu, ze kterého on-line platby provádíte a zbytek financí mít na jiném.

    Stačí trocha nepozornosti nebo neopatrnosti a z vašeho účtu zmizí daleko víc peněz, než jste počítali.
    Autor: isifa.com

  • 5.

    Vadné zboží nejde vrátit

    I sebelépe vybrané zboží může být vadné, sebelepší dárek se nemusí trefit do vkusu obdarovaného. Problém ale nastane, když se k vám e-shop v případě problémů obrátí zády.

    Rada: Pokud s konkrétním e-shopem nemáte zkušenosti, pročtěte si obchodní a reklamační podmínky, které by měly mít internetové obchody volně k dispozici. Zaměřte se na podmínky možnosti vrácení peněz, lhůtu, kterou se obchod zavazuje dodržet při vyřizování reklamace a malými písmeny psané poznámky pod čarou.

    Nakupovat přes eshop se musí umět.
    Autor: profimedia.cz

  • 6.

    Výber e-shopu je klíčový

    „Vybrat e-shop, ve kterém budeme nakupovat, nemusí být vždy úplně jednoduché, zejména pokud se chceme vyhnout těm nejznámějším a ušetřit tak často i několik stovek,” říká Michal Mička, ředitel společnosti Incomming ventures, která se zabývá internetovým obchodováním.

    Nakupujte dárky online? Zde je pět užitečných rad
    Autor: Profimedia

    Fotogalerie
    11 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 1

Ferenze113: Moc pěkně napsaný článek, také jsem měl bohužel už dřív jednu špatnou zkušenost s nákupem na internetu, takže od té doby nakupuji jen na e-shopech, které jsou ověřené Pro manželku budu letos nejspíš nakupovat vánoční dárky na https://www.happymum.cz/ , protože je těhotná Přeji všem ať vyberou to nejlepší pro své blízké ;-)

(09. 07. 2018 18:41)
Zobrazit celou diskusi

Dnešní horoskopy