Hlídejte pravidelné platby za služby

Neplatíte za vodu, plyn, elektřinu a další pravidelné platby zbytečně víc peněz, než je nutné? Je možné, za pravidelné platby jako je voda, elektřina, plyn a jiné utrácíte víc, než je nutné.

Řešení: Je tedy dobré projít si své smlouvy o dodávkách energií a ověřit, jestli by vám jiná společnost nemohla nabídnout výhodnější podmínky. Nejde však jen o energie. Měli byste rovněž prověřit i pravidelné platby pojišťovnám, mobilním operátorům, poskytovatelům internetového připojení nebo i poplatky bankám za různé služby. Zdá se, že takto ušetříte měsíčně jen malé částky, ale za rok už vám dokáží vylepšit hospodaření.

Plaťte včas

Za zpožděné platby vydávají zbytečně domácnosti stovky korun. Promeškání stanoveného termínu při platbě účtu za energie, telefon či například pokuty se může pořádně prodražit. Poté totiž částka k úhradě velmi rychle narůstá. Jen pár dní zpoždění může znamenat stovky korun k úhradě navíc!

Řešení: Je potřeba, abyste si udělali pořádek ve svých platebních povinnostech. „V dodržování včasnosti plateb pomůže pečlivé plánování měsíčního rozpočtu,“ doporučuje Hana Drápalová ze Sberbank.

Srovnávejte ceny

Totožné zboží může mít v různých obchodech různé ceny. Každý dnes již ví, že se vyplatí při větším nákupu projít slevové letáky. Jenže srovnávat ceny se vyplatí i při nákupu dražších věcí, a dokonce i služeb.

Řešení: Měli byste srovnávat ceny třeba i při hledání nejvýhodnějšího bankovního produktu či pojištění a ne jen při klasických nákupech. Ale pozor! Nejlevnější nabídka nemusí být i nejvýhodnější, proto je dobré vždy udělat alespoň základní srovnání.

Přemýšlejte o sloučení půjček

Máte víc půjček, které horko těžko splácíte? Zamyslete se nad tím, zda na nich nemůžete ušetřit. Dnes už je běžnou praxí slučování různý půjček dohromady, a to ať už se jedná o bankovní nebo nebankovní půjčky či splátky kontokorentů nebo různých karet.

Řešení: Prověřte si, zdali by nebylo možné vaši půjčku refinancovat nebo sloučit více půjček do jedné levnější. Můžete využít on-line srovnávačů, kde se můžete k lepšímu úroku proklikat během pár minut. Pohlídejte si i spotřebitelské půjčky, protože ty stále zlevňují.

Spořte na konkrétní věci

Nedaří se vám vytvořit si finanční rezervu? Není divu, protože spořit jen tak »pod matraci« není jednoduché. „Udržet si motivaci a osobní disciplínu nutnou ke spoření, když šetříte jen tak do zásoby je mnohem obtížnější než při spoření na konkrétní věc. Člověk je pak náchylnější k tomu, aby se odhodlání spořit vzdal,“ vysvětluje Drápalová

Řešení: Vždy spořte na nějakou konkrétní věc nebo vybavení domácnosti.

Vzdělání zlepšuje finanční gramotnost

Řada Čechů má velký zmatek ve svých rodinných financích. Pokouší se sice se svými penězi nakládat obezřetně, ale v podstatě se o finance moc nezajímají. Velmi často si tak například pletou debetní a kreditní kartu, mezi kterými je značný rozdíl. Tento fakt vyplývá z průzkumu finanční gramotnosti České spořitelny. Ukázalo se, že ta roste s výdělkem a se vzděláním. Čím jsou vyšší, tím lepší je i finanční gramotnost. Nejhůře se pak ve svých financích orientují lidé se základním vzděláním a nízkými příjmy.

Fotogalerie
7 fotografií