Umělé a falešné

Asi největší nešvar vůbec. Podle aktuálního průzkumu vyhledávače slev Skrz.cz se s tzv. „umělou slevou“ setkalo na internetu už někdy 72 % lidí. Pokud nevíte, o co jde, umělá neboli falešná sleva vznikne tak, že obchod či e-shop navýší původní cenu zboží, aby ji pak mohl snížit a uvádět jako novou slevu.

Jak takový trik poznáte? Na první pohled bohužel těžko. V e-shopu, kde budete nakupovat, vlastně nemáte šanci. Abyste trik odhalili, musíte minimálně zjistit, za kolik korun stejný nebo podobný produkt prodávají konkurenční obchody nebo byste museli sledovat historický vývoj ceny zboží zpětně. To však zaprvé ne vždy jde a zadruhé to nemusí stačit.

Naše rada: Pokud nemáte tolik času ani nervů, využijte portály, které tu práci udělají za Vás – ověří pravost slev a vytipují ze všech jen ty opravdu výhodné.

Sleva ano, ale…

Nalijme si čistého vína. Setkali jsme se s tím alespoň jednou v životě snad všichni. Narazíte na super nabídku, přecházíte k fázi placení a místo radosti z výhodného nákupu se nestačíte divit. Sleva se na toto zboží vztahuje pouze při splnění dalších podmínek? Musíte nakoupit ještě za 2 000 korun, abyste získali slevu? Ať už je podmínka pro uplatnění slevy jakákoli, určitě Vás to nepotěšilo.

Naše rada: Možnosti máte v podstatě dvě. Buď si detailně procházet podmínky všech slevových akcí, nebo se jim prostě vyhnout. Můžeme vás ale uklidnit. Tento typ slev je v drtivé většině případů spíš jen lákadlem, o žádnou neopakovatelnou nabídku tak nejspíš nepřijdete.

Zajíce počítejte až po honu
Našli jste super výhodnou nabídku? Gratulujeme! Oslavy ale ještě raději na chvilku odložte. Nezapomeňte, že při nákupu v e-shopu nemusí být cena samotného zboží ani zdaleka tou konečnou. Cena za dopravu či různé platební metody se e-shop od e-shopu liší a často se může vyšplhat tak vysoko, že ve výsledku o žádné slevě nemůže být řeč. 

Naše rada: Porovnávejte nabídky včetně těchto dodatečných nákladů.

Sleva není všechno

Stále častěji se dnes zapomíná na to, že nákup se slevou ještě nemusí nutně znamenat výhodný nákup. Hnát se bezpodmínečně za co nejnižší cenou by se Vám totiž mohlo také nečekaně rychle vymstít. Uvědomte si, že každé zboží má svou hodnotu a je-li jeho cena až příliš nízká, může se to projevit jinde, např. v kvalitě zákaznického servisu, kde byste určitě neradi tvrdě narazili např. při reklamaci.

Naše rada: Internetovým obchodům, které nabízejí zboží za podezřele nízké ceny, se raději vyhněte. Pokud si nejste jisti, jestli je rozeznáte od poctivých, pomohou Vám např. slevové vyhledávače, které spolupracují jen s prověřeným obchody.

Nákup načasujte

Většina zboží probíhá v obchodech určitým životním cyklem. Vezměme si např. zimní bundy. S blížící se zimou se vydá na jejich nákup drtivá většina Čechů. Ano, i oni budou při nákupu hledat slevy. A obchodníci je rozhodně nezklamou, slev bude všude spousta. Myslíte si ale, že slevy v době největší poptávky budou stejně výhodné jako ty, které obchodníci nasadí na zimní bundy na začátku jara, když se jich musí zbavit, aby uvolnili v obchodech a na skladech místo pro nové kolekce?

Naše rada: Tady je naše rada jednoduchá. Pokud to jen trochu jde, přemýšlejte o tom, kdy co nakupujete. Správné načasování nákupu Vám může ušetřit i několik tisíc korun.

Zdroj: Vyhledavač slev Skrz.cz