1. trik: Jdeme zkontrolovat elektroměr

Vydávají se za pracovníky distribuční společnosti a návštěvu odůvodňují kontrolou elektroměru.
JAK SE BRÁNIT: Energetické společnosti vždy odečet oznamují dopředu a jejich pracovníci mají průkaz. Bez důkladné kontroly průkazu nikoho domů nepouštějte. Varovat vás může i to, že se domáhají vaší faktury za elektřinu.

2. trik: Jsme z Energetického regulačního úřadu

Vydávají se za pracovníky Energetického regulačního úřadu (ERÚ), kteří opět přicházejím na kontrolu – třeba správně nastaveného tarifu nebo sazby.

JAK SE BRÁNIT: Pokud u vašich dveří zazvoní osoba, která se bude vydávat za zaměstnance ERÚ, neváhejte zavolat policii nebo kontaktovat přímo ERÚ.

3. trik: Nastavíme vám lepší tarif

Tvrdí, že vám zkontrolují správné nastavení tarifu, abyste neplatili zbytečně moc. Potřebují »jen« vaši fakturu nebo smlouvu. Z ní si opíší potřebné údaje a místo nového tarifu vám dají podepsat změnu dodavatele.

JAK SE BRÁNIT: Dokumenty nedávejte z ruky. Někdy si je podomní prodejci nechávají s tím, že si je potřebují ofotit, a je velmi složité je získat zpátky.

4. trik: Jdeme vám prodloužit smlouvu

Populární je i prodloužení smlouvy. „Smlouvy uzavřené na dobu určitou se automaticky prodlužují, pokud je zákazník nevypoví,“ upozorňuje Vladimír Vácha, mluvčí E.ON Czech.

JAK SE BRÁNIT: Platnost své smlouvy můžete kdykoli ověřit na zákaznické lince svého dodavatele. Nic zbrkle nepodškrábněte.

5. trik: Váš dodavatel zkrachoval

Snaží se vás vyděsit tím, že váš dodavatel zkrachoval, a proto musíte rychle uzavřít novou smlouvu. Je to nesmysl.

JAK SE BRÁNIT: Považujte za důvěryhodné pouze informace, které se k vám dostanou oficiální cestou – například dopisem od vašeho dodavatele.

6. trik: Podepište slevu a dostanete dárek

Nabízejí slevu a navíc dárek (např. žárovku) jen za symbolickou korunu. Ovšem přijetí daru musíte stvrdit podpisem a nevědomky se upisujete ke změně dodavatele.

JAK SE BRÁNIT: Vždy si pečlivě pročítejte jakékoli dokumenty, které máte podepsat. Pokud vás nabídka zaujme, ponechte si smlouvy k prostudování. Nepodepisujte nic mezi dveřmi.