Než se ale za svým nadřízeným vydáte, podívejte se na tipy, které pro Blesk.cz připravila Hana Kostovičová z pracovního portálu Prace.cz.

1) Vystihněte správnou chvíli

 

Něco se podařilo? Stihli jste urgentní dodávku dříve, než zákazník požadoval? Nikdo nevěřil, že se ten termín dá zvládnout? Sehnali jste firmě nové klienty nebo váš nápad ušetří náklady? Pochválil vás zákazník? V takové chvíli vám šéf přidá nejraději.

 

2) Připravte si argumenty

 

Nevytahujte platy kolegů ani hypotéku. V klidu si připravte si argumenty, ale držte se jen pracovní roviny! Rozhodně neprozrazujte, že znáte platy kolegů, nebo se neohánějte tím, že máte na rozdíl od kolegů děti a hypotéku. Šéfa zajímá jedině váš přínos pro firmu.

 

3) Vyzdvihněte svoji dřinu

 

Firmě se nedaří, šéf se mračí a přidat opravdu potřebujete? Pokud firma bojuje s minimem zakázek, argumentujte třeba množstvím práce, které zvládáte vy osobně, spokojeností vašich klientů. Ale jen když to je pravda, protože si to šéf klidně může chtít ověřit. A pokud půl dne strávíte u Solitairu, taky byste se mohli rychle ocitnout na pracáku.

 

4) Dělejte si reklamu

 

O svých úspěších mluvte nahlas. Šedým upracovaným myškám v koutě nikdo nepřidá a nevzpomenou si na ně při povyšování. Zapomeňte na přehánění, to na důvěře ani oblibě u spolupracovníků nepřidá, ale stejně tak na falešnou skromnost. Tady nejde o druhou várku dortu, ale o odměnu za odvedenou práci.

 

5) Miřte výš

 

Čím nižší pozice, tím méně peněz. Pokud chcete tučnější výplatnici, pracujte na sobě a šplhejte ve firemní hierarchii. Získáte vyšší pravomoci i odpovědnost a s tím i vyšší odměnu. Když objevíte zajímavý kurs, zeptejte se, jestli by vám ho nezaplatila firma. Všimnou si, že o svém růstu přemýšlíte. Navíc některé kursy můžete absolvovat dokonce v pracovní době. A můžete se zkusit domluvit i na tom, že pokud si doplníte vzdělání, dostanete odpovědnější pozici.

 

6) Buďte realista

 

Dvakrát tolik vám nikdo rozhodně nepřidá. Vaše požadavky musejí vycházet z reality. Počítat můžete se zvýšením o 5-10 procent z vaší hrubé mzdy.

 

7) Nabídněte směnný obchod

 

Někdy jsou peníze problém, ale šéf vám může vyjít vstříc jinak. Třeba prací z domova, náhradním volnem, týdnem dovolené navíc nebo třeba proplacením kurzu, který vás posune výš (a možná i směrem k vyšší pozici a platu).

 

8) Podělte se o práci i o peníze

 

Víte, že kolega, který se zrovna nepředřel, dal výpověď? Zkuste se domluvit s ostatními kolegy a navrhněte šéfovi, že si jeho práci rozdělíte mezi sebe. Samozřejmě, že ne zadarmo…

 

9) Nebraňte se nabídkám

 

Někdy nezbude, než si pro vyšší plat dojít do jiné firmy. I když se málokomu chce opouštět zajeté koleje a oblíbené kolegy, někdy je třeba chytit laso hozené od konkurence. Jakmile uplyne výpovědní lhůta, jste volní. A mnoho lidí vám bude vyprávět, jak zvýšení platu dosáhli až poté, co pohrozili odchodem jinam. Ale pokud žádná taková nabídka neexistuje, dávejte pozor! Šéf by mohl s klidem říct, tak jděte...

 

10) Nevzdávejte se!

 

Nebyla vaše žádost o vyšší plat úspěšná? Nevzdávejte se! Nejjednodušší je počkat pár měsíců a pak požádat znovu.