Podle oficiálních čísel se tak ceny zboží a služeb za posledních roky zvedly o 2,6 procenta. Jenže Češi vnímají zdražení daleko silněji. A právě tuhle »vnímanou« inflaci začala měřit UniCredit Bank. A hop, inflační čísla náhle vyskočila na 3,9 procenta.

Průměrná domácnost neexistuje

Proč se tak liší čísla oficiálních statistik od toho, jak to vidí lidé? Zjednodušeně řečeno je to dané tím, že statistici při měření inflace porovnávají ceny oficiálního spotřebního koše. Ten ale obsahuje více než tisíc položek. Jenže lidé prakticky pořád nakupujií to samé. Co domácnost, to vlastní »spotřební košíček«. A tak sledují jen zdražování položek, které se jich týkají. To, že například zlevnila elektronika a ovlivnila tím celou statistiku, je už zase tak moc nezajímá.

Na zdražování vydělávají dlužníci

Zvýšení inflace, zejména pokud přijde nečekaně, přitom ukrajuje z reálných mezd a snižuje kupní sílu domácností. Ty pak pro jistotu zamknou peněženky na zámek a utrácejí méně, než by odpovídalo jejich příjmům. Ne všichni ale můžou na zdražování nadávat. Inflace totiž hraje do karet dlužníkům, kterým klesá reálná hodnota půjček.

Nejvíc vnímají inflaci senioři

Nejvíc vnímaví jsou ale vůči zdražování senioři, kteří jsou závislí jen na svém důchodu. „Ve spotřebním koši seniorů hrají větší roli potraviny, energie a zdraví, tedy právě položky, na jejichž cenové pohyby jsou spotřebitelé citliví,“ říká Pavel Sobíšek, hlavní ekonom UniCredit Bank. Zatímco průměrné domácnosti tak vnímají zvýšení cen o 3,9 %, důchodci to vidí dokonce na 4,1 %.

Zdražilo se, ale platy rostly

České domácnosti jsou stále bohatší a bohatší. Aspoň statisticky. Zatímco inflace za posledních 16 let dosáhla 47,7 %, průměrná mzda vyrostla za stejné období o 112 %! Nejvíce přitom zdražuje péče o zdraví, alkohol a tabák a také bydlení a energie. Levněji naopak nakupujeme oblečení, obuv, vybavení domácností. Výrazná sleva je od loňského roku patrná také na trhu telekomunikačních služeb.

Nejvíc si připlatíme za zdraví

Ceny zdraví letí nahoru. Podle oficiálních statistik podražilo za posledních deset let o 67,5 %. Za ním pak pokulhávají ceny alkoholu a tabáku, které poskočily o 49,5 % a za bydlení, vodu, energie a paliva zaplatíme víc o 45,1 %.

Ale všechno není ta černé. Jsou i položky, které zlevnily. Nejvíc to bylo oblečení a obuv (- 17,8 %), pošty a telekomunikace (- 14,5 %) a ušetříme i na bytovém vybavení a opravách (- 5,6 %).

Zdražovalo se vždycky

Vzpomínáte nostalgicky na doby dávno minulé, kdy stálo mléko 2 kačky a čtvrtkilovka másla byla za desetikorunu? Tak pokud máte pocit, že tenkrát se nezdražovalo, není to pravda. Ceny se i tehdy »upravovaly« směrem nahoru, ale většinou to byly takové, které si člověk nedával do svého nákupního košíku v »sámošce« každý den.

Pamatujete? Zdražovalo se i před rokem 1989.
Autor: UniCredit Bank