Máte pocit, že platit kartou v cizině je pro váš účet vražedné? Opak je pravdou! Platba kartou se v obchodech vyplatí a navíc nemusíte běhat a hledat, kde vám nabídnou nejlepší kurs. Při platbě kartou totiž získáte výhodnější kurs než při výběru hotovosti a nemusíte platit poplatek za směnu, který si směnárny většinou účtují.

„Placení kartou v zahraničí je praktické a bezpečné,“ potvrzuje Tereza Janková, marketingová ředitelka MasterCard. Podle ní se za tento způsob platby v zahraničí většinou nevyžaduje žádný poplatek. Navíc u sebe nemusíte nosit velkou hotovost, takže předejdete krádežím. „Zároveň odpadá starost s výměnou velkého množství korun za cizí měnu, kterou pak neutratíte,“ doplňuje Janková.

Kartu kombinujte s hotovostí

Ani se sebelepší bankovní kartou si ale vždycky nevystačíte. Zmrzlinu u stánku nebo pití na pláži s ní prostě nezaplatíte. „I přes rostoucí popularitu platebních karet není vhodné spoléhat pouze na moderní technologie. Na dovolenou je ideální kombinace hotovosti a platební karty, neboť stále existují místa, kde se kartou platit nedá. Vyplácí se s sebou přibalit i hotovost v celosvětově uznávané měně jako je euro či dolar,“ doporučuje Peter Demjanovič, ředitel útvaru Karty ČSOB a Ery.

Kartu pojistěte

Stejně, jako si při cestě do zahraničí platíte cestovní pojištění, můžete si na ztrátu nebo krádež pojistit i svou platební kartu. Některé karty jsou pojištěné už automaticky, proto je dobré se poradit přímo s bankou, která vám kartu vystavila.

Proč se vyplatí karta

* Platba kartou je pohodlnější, protože si nemusíme směňovat cizí měnu.

* Je výhodnější, protože za zboží a služby platíte ve výhodnějším směnném kurzu (kurz deviza), než kdybyste si měnili peníze ve směnárně (kurz valuta).

* Za platby kartou neplatíme většinou žádné poplatky.

* Můžeme využívat doplňkové služby, které jsou s platební kartou spojeny, a nemusíme si je nakupovat zvlášť. Jde například o cestovní pojištění nebo pojištění odpovědnosti za škody.

* Cestovat s kartou je bezpečnější než cestovat s hotovostí, protože ji můžeme v případě odcizení nebo ztráty rychle zablokovat.

Zdroj: Mastercard