Jak ukázal průzkum, mezi českými páry žijícími pod jednou střechou je realita často jiná. Jak tedy vypadá rozdělení rolí v českých domácnostech?

1. Pravidelné platby mužskou záležitostí? Ženy úplně nesouhlasí. 

Každý měsíc na sebe s železnou pravidelností upozorní. Kdo? Přeci faktury a složenky za nájemné, elektřinu, plyn, účty za provoz auta nebo splátka hypotéky. „Obecně téměř u všech druhů pravidelných plateb partneři tvrdí, že je platí pouze nebo převážně oni a nikoliv druh nebo družka. Přitom ale ženy přiznávají, že poplatky často hradí společně s partnerem rovným dílem,“ komentuje výsledky průzkumu manažer Ery Libor Svoboda a dodává:

„Odlišné pohledy pohlaví na financování bydlení jsou vůbec zajímavé. Například elektřinu platí podle samotných mužů 41 % z nich. Podle žen však toto číslo činí jen 25 %. Nájem podle 61 % žen hradí oba společně, podle mužů je ale toto číslo o 12 procent nižší.“

Jedinou oblastí, ve které jednoznačně kraluje mužský protějšek, je placení oprav a pohonných hmot. Ze svého příjmu pánové také častěji než ženy platí hypotéku. Společný účet má v České republice na chod domácnosti více než polovina párů a všechny platby z něj provádí zhruba rovným dílem. 

Rada Blesku: Abyste na své měsíční platby nezapomněli, nastavte si trvalé příkazy nebo SIPO. Stav odchozích plateb můžete rychle zkontrolovat přes elektronické bankovnictví.

2. Financování bydlení a rekonstrukce: muž
Na domácnost by měli přispívat oba a měli by se na tom domluvit dříve, než spolu začnou bydlet
Autor: profimedia.cz
rozhoduje, žena pečlivě shání informace

Necelá polovina párů, která žije ve společné domácnosti, má vlastní zkušenost s půjčkou či hypotékou. V budoucnu o ní uvažuje další třetina. „Téměř polovina mužů si myslí, že mají rozhodující slovo při jejím sjednání. Zato ženy jsou shovívavější a potvrzují, že jde o společné rozhodování,“ doplňuje Libor Svoboda.

Hypotéka často znamená finanční závazek na desítky let, proto je vždy důležité si před podpisem jakékoliv smlouvy sehnat dostatek informací. Lidé se nejčastěji radí v bance (54 %) nebo si vyhledávají potřebné informace na internetu (53 %), dále se ptají rodinných příslušníků (45 %) nebo přátel. Známé s podobnou zkušeností využívá víc než čtvrtina párů. Ženy jsou opatrnější a spoléhají na více zdrojů než muži.

Rada Blesku: Některé banky nově nabízejí hypotéky se sedmiletou fixací úrokové sazby. Navíc v průběhu léta je sazba u sedmileté fixace na úrovni pětileté.

3. Vzácná shoda: Vybavení domácnosti raději kvalitní a funkční     

Více než polovina párů rozhoduje o vybavení bytu společně. „Třetina mužů si ale i přesto myslí, že jsou oni těmi, kdo rozhoduje. Ženský hlas však jednoznačně převládá při rozhodování o samotném designu vybavení,“ konstatuje Libor Svoboda. Nábytek a vybavení si většina párů vybírá s ohledem na jeho funkčnost a kvalitu. Jen třetina se rozhoduje hlavně podle ceny a zhruba pětina dává přednost vzhledu a posledním trendům.

Paradoxem je, že tento postoj zastávají častěji muži. Nejoblíbenějším místem bytu je podle žen i mužů jednoznačně obývací pokoj. Muži pak často uvádějí jako konkrétní místo křeslo. Na druhém místě skončila ložnice a kuchyň. Zajímavostí je vztah ke koupelně. Některé ženy toto místo, na rozdíl od pánů, zkrátka milují a prohlašují ho za to nejlepší místo doma.

Ani zahradní práce už dávno nejsou jen výsadou mužů
Autor: profimedia.cz
Rada Blesku: Při pořizování vybavení si nabízenou cenu v obchodě porovnejte s cenami na internetu. Můžete ušetřit, ale zkontrolujte si reference o prodejci. 

4. Ženy uklízejí, muži opravují - neplatí to však vždy a všude   

„Vyloženě mužskou prací je výměna podlahy nebo obkládání dlaždičkami. Tyto činnosti zvládnou zhruba dvě pětiny oslovených mužů. Zbytek si pozve odborníka. Doménou žen je pak mytí oken, i když ve 13 % domácností pomáhají i pánové,“ popisuje Libor Svoboda. Výměna žárovky nebo pověšení obrazu je doménou mužů, i když více než třetina žen to taky hravě zvládne. „Lidé v poslední době na tyto činnosti využívají i služeb tzv. hodinových manželů. Obvykle se jejich cena pohybuje od 150-200 Kč/hodinu,“ říká Libor Svoboda.

Rada Blesku: Pokud nestíháte nebo neradi vaříte, uklízíte a žehlíte, pak jsou pro vás přímo stvořené služby tzv. hodinové manželky.