Není radno podceňovat přípravu a čekat, že to »nějak« dopadne. Abyste nemuseli malovat na několikrát nebo dokonce volat malíře pokojů, musíte dodržet následující rady.

Co nakoupit?

* štětku a váleček

* barvu a penetraci

* plastovou mřížku na odstranění přebytečné barvy na válečku

* fólii na zakrytí podlahy a nábytku a krepovou izolepu na přilepení

* špachtli na případné oškrábání

Škrábat nebo neškrábat?

Nejdříve musíte zjistit, zda podklad, na který chcete malovat, na zdi dobře drží. Pokud nedrží, hrozí, že se při malování budou zbytky starých maleb odlupovat nebo se tvořit nepěkné puchýře. Vyzkoušejte proto jednu z metod:

Rýhování - ostrým nožem udělejte na zdi rýhy ve tvaru mřížky, pokud podklad opadává, starý nátěr nedrží a musí se oškrábat

Malování válečkem je efektivní
Autor: primalex

Lepení – nalepte na zeď dlouhý pruh z krepové pásky. Když ji po chvíli strhnete čistou, podklad drží. Pokud na ní zůstanou ale přilepené kusy omítky, opět se musí škrábat.

Nejdříve penetrujte!

Před samotným malováním je nutné použít penetraci. Ta zpevní staré nátěry a u nových sjednotí jejich savost. „Na povrchu penetračního nátěru se nesmí nikdy vytvořit lesklý film, jinak se nátěr bude špatně nanášet,“ říká Radovan Cita, zástupce značky Primalex.

Jde se malovat!

* Počkejte do druhého dne, až zaschne penetrace

* Pokud jste zvolili barvu vyšší kvality, která lépe kryje, nanášejte ji válečkem. Lépe tak totiž rozetřete stejnoměrnou tenčí vrstvu.

* Na rohy a špatně dostupná místa (třeba za radiátor) vezměte štětku

* Jak dlouho nechat nátěr schnout?

* Mezi jednotlivými vrstvami malby je dobré počkat 6 až12 hodin. Chladno a vlhko zasychání nátěru prodlužuje. Ideální je nanést dvě vrstvy nátěru.

* Na zasychání barvy má vliv počasí. Když prší, větrejte nárazově asi pět minut. V horku sice nátěr rychle zasychá, ale pozor - i na válečku a barva se pak špatně roztírá!

*Jak často se musí malovat?

Máte hotovo a říkáte si: »Jak dlouho mi to vydrží?« Záleží na kvalitě použitých barev, ale měli byste mít klid na příštích zhruba pět let. Pokud ale máte doma zvířata či malé děti, doporučuje se malovat častěji nebo použít omyvatelné malířské nátěry.