Za jednu KWh z plynu dáte přibližně korunu, zatímco u elektřiny vás KWh přijde na 4,50 Kč. To je jednoduchá matematika - plyn je levnější. Navíc, při vaření na plynovém vařiči je hořák rozpálený na danou teplotu téměř okamžitě, zatímco elektrická plotýnka se nahřívá postupně. Na rozdíl od elektřiny s ním ale musíte zacházet trošičku jinak. Třeba pravidelně si zvát servis, aby vám vyčistili spotřebiče a zaručili bezpečný provoz.
Pokud nezanedbáte servis, je plyn dokonce statisticky bezpečnější než elektřina. Řada domácích zranění je totiž připisována úrazům elektrickým proudem, nebo spáleninám. Unikající plyn přitom poznáte snáz, než probíjející elektrický přístroj a plamen plynového sporáku je lépe vidět, než rozpálená elektrická plotýnka.
Vyměňte kotel
Výměnou starého kotle za nový můžete ušetřit až 30% nákladů na plyn. Moderní kondenzační kotle mají nižší spotřebu a vyšší účinnost. Pokud je účinnost vašeho kotle pod 80 %, zvažte pořízení nového. Investice se vám rychle vrátí.
Nastavte bojler
Plynový bojler stačí naprogramovat na úspornou teplotu 45 až 55 °C, více není potřeba. Nebudete muset vodu ředit studenou vodou, abyste v ní udrželi ruku, a bojler nepoběží většinu času naprázdno.
Objednejte servis
Čistota půl zdraví. Toto platí i u plynových spotřebičů. Kupříkladu hořáky

Vařte chytře
Používejte na hrnce pokličku. Ušetříte tak až polovinu energie, která by jinak ve formě tepla unikala do okolí. Ještě lepších výsledků dosáhnete s tlakovým hrncem, který vaření urychlí až na třetinu doby. Vaření prodraží i když máte na hrncích nerovné dno, nebo když vaříte v menších hrncích, než je hořák a plameny olizují boky nádoby.
Změňte tarif
Informujte se u svého dodavatele plynu na možnost slevy. Mezi dodavateli zuří konkurenční boj a abyste ušetřili, nemusíte dodavatele hned měnit. Ušetřit můžete desítky procent na slevách a tisíce na bonusech za věrnost, pokud u stávajícho dodavatele zůstanete. Mnohdy tak ušetříte více než změnou dodavatele.
Co možná nevíte...
Zemní plyn je ve skutečnosti bezbarvý plyn, bez chuti a zápachu. Z bezpečnostních důvodů, aby šlo poznat jeho únik, je ale obohacen látkami páchnoucími po zkažených vejcích. V minulosti se experimentovalo i s fialkovou vůní, ale zjistilo se, že ji lidé zaznamenají později, než páchnoucí odér.