Kdo je vlastně advokát? Je to absolvent právnické fakulty s minimálně tříletou praxí a odbornou profesní zkouškou. Je také zapsaný v seznamu České advokátní komory. Oficiální seznam najdete na internetových stránkách (www.cak.cz), kde si můžete zkontrolovat, jestli je váš právník je skutečně advokát.

Vyberte podle bydliště nebo specializace

V tomto seznamu vyhledáte advokáta podle jména, sídla nebo zaměření. Někteří advokáti na malých městech provozují generální praxi. To znamená, že nejsou speciálně zaměřeni. „Ve větších městech najdete specializované advokáty, kteří se věnují jen obchodnímu, trestnímu, rodinnému, správnímu právu a podobně,“ vysvětluje JUDr. Daniela Kovářová, advokátka a bývalá ministryně spravedlnosti.

Jak najít dobrého advokáta

Přes obrovský počet advokátů není někdy lehké najít takového, který by se orientoval v oblasti, do která zapadá váš případ. „Informujte se hned na počátku, jestli se advokát věnuje problematice, kterou potřebujete. Pokud ne, nechte si doporučit advokáta – specialistu,“ radí advokátka Kovářová.

Dejte na doporučení a na to, jestli si »sednete«

Nejlepší je osobní doporučení známého či kamaráda. Někdy s vámi advokát naváže téměř rodinný vztah, jiný má několik společníků a koncipientů a s vámi bude jednat pokaždé někdo jiný. Také osobností a charakterové rozdíly jsou velmi důležité. Takže pokud vám advokátovo chování od počátku nevyhovuje nebo si nesednete, je dobré se ve vší slušnosti rozloučit a hledat dále. To platí i pro druhou stranu.

Komunikace s klientem

První schůzka bývá nejčastěji sjednána předem telefonicky. Měli byste advokáta informovat o svém problému, předat mu podklady a advokát vám potvrdí, že věc je schopen a ochoten převzít. „Při této příležitosti bývá obvykle podepsána plná moc a smlouva o právní pomoci. Tam je právní pomoc blíže konkretizována a dohodnuta odměna,“ říká doktorka Kovářová a dodává, že dobrý advokát pravidelně informuje svého klienta o učiněných krocích a mnohé z nich s ním konzultuje.

Povinnost mlčenlivosti

Advokáti musí být pojištěni pro případ způsobení škody a zodpovídají se České advokátní komoře. Mezi jejich základní povinnosti patří mlčenlivost o všech skutečnostech, o nichž se dozví v souvislosti s výkonem advokacie.