Kdo nedědí vůbec? Ten, kdo se dopustil úmyslného trestného činu vůči zůstaviteli nebo proti jeho rodině nebo proti projevu poslední vůle (například se ji pokusil spálit). „Zůstavitel ale může dědicovi odpustit, a pak i taková osoba může dědit,“ tvrdí Kovářová.

Dědictví krok za krokem

- Okresní soud v místě, kde zůstavitel zemřel, určí notáře (dědického komisaře) a ten dědictví projedná. - Notář pak vydá usnesení, které schválí okresní soud.

- Dědic má právo dědictví odmítnout, například pro velké dluhy.

- Pokud je neodmítne, pak spolu s aktivy (věcmi, nemovitostmi atd.) přebírá i dluhy zůstavitele.

1. Dědění ze zákona

Probíhá podle dědických skupin:

- Do první patří manžel a děti (resp. potomci dětí), každý z nich stejným dílem.

- Druhá skupina nastupuje tehdy, pokud nedědí (nebo nejsou) potomci. Pak dědí manžel nebo registrovaný partner (minimálně polovinu), rodiče a ti, kteří žili se zůstavitelem nejméně jeden rok ve společné domácnosti a pečovali o něj.

- Ve třetí dědické skupině dědí sourozenci a ti, kteří žili se zemřelým ve společné domácnosti. Pokud nikdo takový není, pak dědí jejich prarodiče nebo děti, vždy každý stejným dílem.

2. Dědění ze závěti

Kdokoli může napsat poslední vůli (závěť, testament) těmito způsoby:

- Celou vlastnoručně (v jednom vyhotovení).

- Na stroji či počítači za přítomnosti dvou svědků, kteří nejsou jako dědicové zmíněni v závěti.

- U notáře formou notářského zápisu. Pouze touto formou mohou sepsat závěť osoby ve věku 15 – 18 let, osoby nevidomé, neslyšící, hluchoslepé nebo takové, které neumí číst a psát.

Co byste měli vědět o závěti

Závěť sepsaná jako poslední vždy ruší závěť předchozí. „Platná závěť musí obsahovat datum (nejlépe celé – např. 21. dubna 2012) a podpis zůstavitele (plné jméno), jinak je neplatná,“ radí doktorka Kovářová a dodává: „Jakékoli podmínky uvedené v závěti nemají žádný právní význam. Nelze do závěti uvést, že potomek získá dědictví jen za předpokladu, že vystuduje vysokou školu. K tomu se nebude vůbec přihlíží.“ V závěti lze také zřídit věcné břemeno doživotního bezplatného bydlení nebo založit nadaci.

Kdo jsou neopomenutelní dědicové

Neopomenutelnými dědici jsou nezletilí potomci. „Pokud má zůstavitel manželku a dvě nezletilé děti, pak musí každé dítě dostat minimálně třetinu jeho majetku, zletilým potomkům musí připadnout minimálně jedna čtvrtina jejich zákonného podílu. Pokud chce zůstavitel, aby po něm jeho děti nedědily nic, pak je musí vydědit,“ tvrdí Kovářová.

Jak vydědit potomka

Pokud si zůstavitel nepřeje, aby po něm dědil jeho potomek, může ho vydědit. Musí tak učinit písemně v listině o vydědění.

4 důvody, kdy lze potomka vydědit:

  • Potomek v rozporu s dobrými mravy neposkytl zůstaviteli potřebnou součinnost
  • Neprojevuje trvale o zůstavitele zájem
  • Byl odsouzen pro úmyslný trestný čin k trestu odnětí svobody v trvání nejméně jednoho roku
  • Vede trvale nezřízený život

Pokud dědicové ze zákona odmítají akceptovat v dědickém řízení závěť, přeruší notář řízení a dojde k žalobě u soudu. V ní se řeší platnost závěti.

Daniela Kovářová
Autor: anc
Na dotazy čtenářů dopovídá právnička Daniela Kovářová

* Jak mám zajistit, aby se moje závěť neztratila? Jaroslava, Olomouc

Daniela Kovářová: Nejjistější způsob je sepsat ji u notáře. Notář pak závěť zařadí do elektronické databáze. V takovém případě bude u projednání dědictví zohledněna.

* Babička těsně před smrtí sepsala v nemocnici závěť, kterou všechen majetek odkázala sestřičce. Asi už nebyla při smyslech. Dá se s takovou závětí něco dělat? Karel, Kostelec

D. K.: Notář vás bude jako nejbližší členy rodiny kontaktovat. Pokud se závětí nesouhlasíte, musíte podat určovací žalobu. Notář řízení přeruší a počká na rozhodnutí soudu. V průběhu řízení pak soud bude zjišťovat, zda duševní schopnosti vaší babičky byly těsně před smrtí na takové úrovni, že »věděla, co dělá«. V opačném případ bude závěť prohlášena za neplatnou.

* Moje matka se na stará kolena zbláznila a majetek  rozdává různým divným existencím a charitativním společnostem. Můžu něco dělat? Renata, Praha

D. K.: Pokud je maminka duševně v pořádku a není zbavena způsobilosti k právním úkonům, může se svým majetkem nakládat podle svého uvážení. Může jej také všechen utratit, prodat nebo darovat. Žádný právní předpis nestanoví povinnost nějaký majetek dětem odkázat.

* Jak dlouho trvá vyřízení dědictví? Pavel, Karviná

D. K.: Soud i notář se o smrti dozví velmi rychle, obvykle už týden po smrti člověka má jeho dědická věc spisovou značku a určeného dědického komisaře. Záleží na množství majetku, který zanechal, protože někdy je třeba zpracovat znalecké posudky. Pokud zůstavitel nezanechal velký majetek, může být dědictví vyřízeno během dvou měsíců. Jindy může dědictví trvat i několik let.

* Můj otec daroval mé sestře ještě za svého života chatu, mně nic. Teď umřel a zůstal po něm velký rodinný dům. Měly bychom ho se sestrou zdědit napůl. Bude se v řízení nějak zohledňovat onen dar? Hanka, Znojmo

D. K.: Ano. Dary, které zůstavitel daroval dědicům za svého života, se při vypořádání zohledňují.