Od zítřka zdražují plyn dva z největších dodavatelů – RWE a Pražská plynárenská. „Pro domácnost vytápějící plynem rodinný dům to znamená zvýšení nákladů o 5–6 % v regionech RWE, v Praze pak pro zákazníky Pražské plynárenské o 9 %,“ řekla Blesku manažerka Srovnejenergie. cz Kateřina Vaňková. Nejlevnější plyn tedy mají nyní zákazníci v Praze a v jižních Čechách, kdy jihočeský E.ON oznámil zdražení až od prosince o 3,5 %.

Změna dodavatele se určitě vyplatí těm, kteří mají vysokou spotřebu plynu. Menší byt, kde se na plynu jen vaří, by totiž úspory počítal jen na desetikoruny. Každý by měl také zvážit, jestli se mu nevyplatí využít nabídek velkých společností objednat si u nich za výhodnějších podmínek zároveň elektřinu a plyn. „Mezi dodavatele plynu pro domácnosti přibyly další dvě společnosti, které se dosud zabývaly prodejem elektřiny. Společnost United Energy Trading, která zatím dodávala plyn fi remním zákazníkům, má již řadu let stabilně výhodné ceny elektřiny díky vlastní výrobě. O prodej plynu rozšířila svoji nabídku i společnost Europe Easy Energy, a to spolu s bonusem za odběr obou komodit,“ vysvětluje Vaňková.

Změna dodavatele není v běžných případech, pokud není člověk vázán nějakou zvláštní smlouvou, příliš náročná záležitost. Dodavatelé, k nimž chcete přejít, navíc většinou nabízejí, že formality vyřídí za vás. Výpovědní lhůta pro smlouvy je většinou třicetidenní. Je ale třeba dát pozor na to, aby se člověk opravdu dobře seznámil s novými podmínkami a nerozhodoval se pod tlakem třeba agresivních podomních obchodníků s energiemi.

Poradíme jak ušetřit! ZDE>>

Banner
Autor: Blesk