Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Litoměřice ohřeje teplo z hlubin země

Autor: Jana Ulrichová - 
9. prosince 2011
21:32

Litoměřické bude jako první v Česku hřát teplo z nitra země. Ojedinělý projekt na výstavbu geotermální elektrárny se posunul z fáze papírování k realizaci. Pokud se městu podaří získat dotaci, začne se stavbou už příští rok. Na léta  2013 a 2014 je plánováno hloubení vrtů a následně pak výstavba nadzemní technologie. Půjde-li vše hladce, začne město využívat teplo z hlubin země za čtyři roky.

Město nyní podalo žádost o dotaci. Ukončilo tím osm let trvající přípravnou fázi projektu. „Mohlo by se zdát, že přípravné období bylo dlouhé. Je třeba si ale uvědomit, že jde o pilotní projekt v České republice, na který se legislativa teprve utváří. Prošlapáváme cestu našim následovníkům,“ uvedl starosta Ladislav Chlupáč.

Průzkumný vrt potvrdil: Půjde to

V roce 2007 nechalo město vyhloubit v areálu bývalých Jiříkových kasáren průzkumný vrt, který potvrdil, že země pod Litoměřicemi je energeticky vydatná. Pracovníci odborné firmy se tehdy dostali do hloubky 2111 metrů, kde naměřili teplotu 63,4 stupňů Celsia. Při stavbě elektrárny půjdou do hloubky 5 km, kde je teplota 187 stupňů Celsia.

Vrt bude využívat v Česku dosud nepoužitou technologii Hot Dry Rock, horké suché skály. Ta spočívá v tom, že injekční sonda zavede studenou vodu do hloubky 5 kilometrů, kde ji ohřeje horká hornina. Metoda funguje na principu vstřikování a čerpání. Jedním vrtem proudí do nitra skály studená voda, druhým se vrací na povrch přeměněná v horké páry. Litoměřická geotermální elektrárna se bude skládat z jednoho tzv. injekčního vrtu, kterým je voda vháněna dolů, a z dvou tzv. produkčních vrtů, jež budou ohřátou vodu, resp. páru přivádět zpět na povrch.

Horká skála vytopí tři čtvrtiny města

Zástupci města předpokládají, že teplem z hlubin země vytopí zhruba tři čtvrtiny objektů ve městě. Zvažují také využít je k balneologii, vytápění skleníků nebo k ohřívání komunikací.
Výstavba vyjde na 1,8 miliardy korun (bez DPH), případná dotace pokryje 33 procent celkové částky. Zbývající náklady zaplatí město z vlastních prostředků a úvěrů.

sakra ( 10. prosince 2011 11:14 )

No tak si občané připravte peněženky.

Zobrazit celou diskusi