1. Bude povodňová daň?

Ano, každý zaměstnanec přijde o stokorunu měsíčně, protože daňová sleva klesne o 1200 Kč ročně. Neklesne ale – jak se uvažovalo – daňové zvýhodnění na dítě.

2. Budeme platit víc za elektřinu?

Ano, a to možná až o 20 %. Je to daň za vysoké výkupní ceny solární energie. Vláda chce zdražení zmírnit tím, že už nebude podporovat sluneční panely na polích.

3. Zruší se stravenky?

Vláda chce zdanit veškeré zaměstnanecké benefi - ty, tedy i stravenky, režijní jízdenky a podobné výhody. Pro firmy už jejich poskytování nebude výhodné a mnohé je jistě zruší.

4. Zdraží cigarety?

Ministerstvo financí už oznámilo, že spotřební daň z tabákových výrobků vzroste k 1. lednu 2012 a k 1. lednu 2014. Krabička cigaret by celkově zdražila maximálně o tři koruny.

5. Zdraží zboží kvůli zvyšování DPH?

Ve vládním programu zvyšování DPH není, politici ale připustili, že k němu možná budou muset přistoupit, aby byly peníze na důchodovou reformu. Pak by hlavně potraviny mírně zdražily.

6. Uleví vláda nějak živnostníkům?

Uvažuje se o tom, že by podnikatelé nemuseli platit daň z přidané hodnoty za zboží a služby dodané fi rmám, které jim za ně do určité doby nezaplatily. Také výběr a správa daní mají být v dohledné době jednodušší.

7. Změní se nějak výše dědické a darovací daně?

Dědická a darovací daň by měly být zdaněny stejně jako daň z příjmu 15 % s výjimkou příbuzných v první a druhé skupině, kteří budou stejně jako nyní od daně osvobozeni.

8. Jak bude vláda bojovat s hazardem?

Vláda v programovém prohlášení slíbila vyšší zdanění loterií i veškerého hazardu. Příjmy fi rem v této oblasti zdaní sazbou 20 %.

9. Změní se i daně u výher v loteriích, sázek a podobných her?

Dosud se daně z loterijních a podobných výher neplatí, ministerstvo financí ale zvažuje, že je zdaní.

10. Budeme platit mýtné?

Ministr dopravy plánuje rozšíření mýtného systému pro kamiony v Česku na silnice prvních tříd. Osobní auta – jak se uvažovalo – ho v nejbližších letech platit nebudou.

11. Nahradí dálniční známky elektronické viněty?

Řidiči osobních automobilů budou i nadále používat dálniční známky. Elektronické viněty, které byly dlouho předmětem sporů, se zatím odkládají, a to až na leden 2016.