Investoři prodávali hlavně akcie peněžních firem. "Všichni se bojí o bankovní sektor," uvedl hlavní ekonom společnosti Next Finance Vladimír Pikora.

Investování do středoevropských akcií se stává rizikovější kvůli pokračujícímu oslabování měn včetně české koruny. "Díky propadu indexu PX ztrácejí na ceně jednotlivé akcie, ale ještě k této ztrátě si musí investoři připočíst měnové riziko," doplnil obchodník společnosti Cyrrus Pavel Tepřík.

Akcie skupiny Erste Bank, do které patří Česká spořitelna, se zřítily o 14,6 procenta na nové minimum 222 korun. Akcie pojišťovacího holdingu Vienna Insurance Group spadly o 14,6 procenta na 534,6 koruny a akcie Komerční banky odepsaly 13,1 procenta na 1755 korun.

Akcie developera Orco Property ztratily 15,2 procenta na 158,26 koruny. Zde nervozitu investorů umocnily údajné personální změny a spory v managementu i s akcionáři. Podle týdeníku Czech Business Weekly osm členů představenstva rezignovalo a další čtyři členové byli propuštěni.

Akcie státem ovládané energetické skupiny ČEZ, největší firmy na trhu, oslabily o 4,4 procenta na 645 korun. Letošní zisk ČEZ bude nižší o cenu pojištění proti ztrátě práce. Pokud zákazník společnosti ČEZ po 1. březnu ztratí práci, nebude muset platit tři měsíční zálohy plateb elektřiny, oznámil dnes generální ředitel ČEZ Martin Roman. ČEZ tím reaguje na hospodářskou krizi.

Za poslední dva dny akcie na pražské burze odepsaly zhruba desetinu hodnoty a za posledních 12 měsíců téměř 60 procent. Podobně jsou na tom i ostatní burzy v regionu.