Zrušení záloh na daň z příjmu pro podnikatele, kteří zaměstnávají nejvýš pět lidí, jim má letos ušetřit až 22 miliard korun. Premiér Mirek Topolánek může poměrně svižně nalít do podniků protikrizové miliardy ve formě levnějších půjček a dotací na zateplování i dopravu.

Další návrhy, které vznikly za účasti národní ekonomické rady, však vyžadují změnu daňových zákonů. A ty musí schválit parlament. Týká se to hlavně úlev ze sociálního pojištění a rychlejších odpisů. Jenže proti odpustkům sociálních plateb halasně protestují opozice i odbory. Pokud podle Topolánka prosadí rebel v ODS Vlastimil Tlustý snížení DPH u benzinu, na jiná opatření už nebude.

V prvním sledu tedy chce vláda napumpovat do nemocné ekonomiky přes 62 miliard Kč. I s 30 miliardami, o které zchudne rozpočet po snížení pojištění a daní od počátku roku, to bude zhruba 92 miliard.

Bez záloh na daň z příjmu: 22 mld. Kč

Firmy maximálně do pěti zaměstnanců nebudou platit zálohy na daň z příjmu. Letos jim zůstane více peněz, ale napřesrok daň stejně naráz zaplatí.

Odpustky ze sociálního pojištění: 18 mld. Kč

Až o 700 Kč měsíčně méně budou fi rmy odvádět za zaměstnance s nízkými platy. Ti nebudou tolik ohroženi nezaměstnaností a fi rmám také zůstane víc peněz.

Zrychlení odpisů: 9,4 mld. Kč

Firmy zaplatí méně na daních za nová auta a počítače (budou si je moci dát celé do nákladů už za dva roky). Výrobcům automobilů a počítačů to zvedne odbyt.

Peníze na zateplování a ekodomy: 6,6 mld. Kč

Peníze by měly jít na dotace do oprav a zateplování domů a na ekologickou výstavbu. Má to zajistit zakázky regionálním stavebním fi rmám a tím lidem práci.

Odpočet DPH u osobních aut: 2,4 mld. Kč

Firmy si budou moci odečíst z peněz, které odvádějí státu, také DPH za každé nové osobní auto (dosud mohli jen za užitkové). Prodá se o to víc aut.

Podpora podnikatelských úvěrů: 2,1 mld. Kč

Českomoravská záruční a rozvojová banka částku použije na částečné úvěrové záruky pro malé a střední podnikatele, komerční banky jim snáze půjčí.

Dotace regionální dopravě: 2 mld. Kč

Veřejná doprava v nejchudších regionech bude víc dotovaná, aby nezaměstnaní mohli za prací dojíždět jinam. Pomůže lidem bez práce i dopravcům.


Celkem 62,5 mld. Kč