Vstoupit do druhého pilíře chce jen 8,9 procent Čechů a větší zájem o něj mají lidé z měst než z vesnic. Zjistil to průzkum agentury STEM/MARK, která ho zpracovala pro poradenskou společnost AWD.

„Zájem o druhý pilíř je prozatím vlažný, vyplatí se jen lidem, kteří mají nadstandardní příjmy nebo mají do důchodu daleko. Obě tyto podmínky však splňuje jen málokdo,“ řekl hlavní analytik AWD Tomáš Rampula. Současně očekává, že po schválení zákona zájem lidí o penzijní spoření stoupne.

Druhý pilíř důchodového systému počítá s převodem peněz ze státního pilíře na individuální účty v soukromých penzijních fondech. Lidé si budou moci převádět na individuální účty u soukromých penzijních společností tři procentní body ze sociálního pojištění. To je nyní 28 procent hrubé mzdy. Podmínkou ale bude to, že přidají částku ve výši dvou procentních bodů ze svého. Spoření bude sice dobrovolné, ale kdo do druhého pilíře vstoupí, už nebude moct nikdy vystoupit.

Osud druhého pilíře je ale nejistý nejen kvůli nezájmu lidí, ale i kvůli vetu prezidenta Václava Klause. Ten totiž vrátil Sněmovně návrh zákona, který ovlivňuje »životaschopnost« druhého pilíře. A aby začala reforma platit tak, jak bylo naplánované, musela by vládní koalice ve Sněmovně dát dohromady dost hlasů na to, aby prezidentské veto přehlasovala.

SJEDNEJTE SI PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ ZDE!