Přesto ale něco z plánovaných změn už platí. Je to tzv. malá důchodová reforma, která už déle než rok platí a nic na tom nemění ani prezidentovo veto. A tak budou mít i v budoucnu lidé s vyššími platy i vyšší důchody, předčasný odchod do penze bude »postihovaný« snížením důchodu, zrychlí se zvyšování důchodového věku pro ženy a zpomalí valorizace penzí.

Platí ale i pravidla pro velkou důchodovou reformu. Samotnou důchodovou reformu totiž prezidentovo veto nemůže zastavit. To může ovlivnit pouze II. pilíř penzijní reformy. Tzv. III. pilíř penzijní reformy, který reformuje dosavadní penzijní připojištění, začne platit od počátku ledna zcela jistě.

Prezidentovo »Ne!« patřilo tzv. technické normě, která má k »životu« přivést státní systém vyvádění peněz z průběžného systému na osobní důchodové účty klientů.

Ať již bude důchodová reforma prezidentským vetem ovlivněna či ne, stejně si lidé budou moci dobrovolně spořit v nových penzijních společnostech, tedy v tzv. III. pilíři. Skončí ale garance tzv. nezáporného výnosu a přestane existovat výsluhová penze.

Na druhou stranu bude možné si vybrat investiční strategii – výnos se bude měnit podle podstoupeného investičního rizika. Pokud si chcete garanci nezáporného výnosu zajistit i po reformě, musíte stihnou uzavřít penzijní připojištění ještě do konce listopadu.

Co zůstává stejné…

…malá důchodová reforma

* Lidé s vyššími platy budou mít vyšší důchody než dříve

* Předčasný odchod do penze znamená nižší důchod

* Zrychluje se zvyšování důchodového věku u žen

* Dočasně se zpomaluje valorizace penzí

* Platí přísnější pravidla pro pozůstalostní důchod

…velká důchodová reforma

* Vzniknou nové penzijní společnosti

* Nové fondy nabídnou různé strategie investování (s různými výnosy)

* Nebude povinnost garance nezáporného výnosu (to znamená, že o peníze vložené do penz. fondů můžete dle rizika fondu přijít)

* Zanikne možnost výsluhové penze

 SJEDNEJTE SI PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ ZDE!