Josef byl diabetik a od roku 2010 docházel do ordinace interního lékaře. Každého půl roku mu doktor dělal jaterní testy. „Josef si pak vždy zavolal pro výsledky a dozvěděl se, že je vše v naprostém pořádku,“ vzpomíná paní Tereza.

Nové testy

„Při další kontrole jsme hodiny seděli v plné čekárně. Pak se zvedli a šli jinam,“ říká paní Komorousová. Nová doktorka při vstupní prohlídce udělala Josefovi také jaterní testy a nestačila se divit. Podle ní totiž nebyly v pořádku ani starší testy.

Nádor na játrech

„Výsledky byly alarmující. Manžela poslala okamžitě na sono a CT jater a tam mu zjistili dva nádory. Už se nedaly operovat. Za 10 měsíců mi zemřel,“ vypráví paní Tereza s pláčem. Podle paní Komorousové doktor zanedbal léčbu jejího manžela. Ombudsman Blesku doktora kontaktoval: „Nesouhlasím s jejím obviněním. Pán byl léčený tak, jak měl být, tedy s maximální péčí a já žádnou vinu necítím,“ řekl. Napodruhé už nás odkázal na tiskové oddělení.

Trestní oznámení

Paní Komorousová se na radu právníka rozhodla podat trestní oznámení na neznámého pachatele. Věří, že policie prověří, kdo skutečně může za smrt manžela: „Nejde mi o peníze, nechci odškodnění. Josefa mi už nic nevrátí, ale já chci mít jistotu, že doktor udělal chybu a jestli se to prokáže, měl by být za to potrestaný.“

Rada odborníka: Pomůže znalecký posudek!

„Případy zanedbání lékařské péče jsou dost specifi cké, jedná se o odborné otázky, které právník bez lékařského vzdělání nedokáže posoudit,“ vysvětluje právník. „Paní Komorousová by se měla obrátit na soudního znalce, který případ posoudí a přesně se vyjádří, zda k nějakému pochybení došlo,“ říká právník Petr Novák z Vaše nároky.cz.

Pokud posudek prokáže špatný postup ze strany lékaře, bude mít poškozená velkou šanci na vymožení nároků, a to až do výše několika set tisíc.

Podle Nováka jsou podobné případy problematické i z důvodu, že lékaři se mezi sebou navzájem často chrání. To se potvrdilo i Blesku. Žádný z oslovených lékařů se nechtěl k případu přímo vyjádřit.

REPORTÁŽ O SMUTNÉM PŘÍBĚHU PANÍ TEREZY NAJDETE ZDE

Video
Video se připravuje ...

Příběh Terezy: Muž zemřel zbytečně! Lékař nepoznal rakovinu? Eva Fraňková, David Vaníček

Zanedbaná lékařská péče: Jak postupovat?

1) Od ošetřujícího lékaře si vyžádejte kompletní zdravotní dokumentaci. Následně s ní navštivte jiného lékaře. Ten může zdravotní stav a správnost postupu nezávisle zhodnotit a odhadnout, zda skutečně došlo k pochybení, a v jakém rozsahu.

2) Nezávisle na vymáhání náhrady škody můžete podat na lékaře stížnost k České lékařské komoře, vedoucímu či zřizovateli zdravotnického zařízení. Ty můžou lékaři udělit pokutu. Pozor, vymáhat takto náhradu škody není možné.

3) V rámci náhrady škody na zdraví můžete žádat nejen bolestné a ztížení společenského uplatnění, ale taky ztrátu na výdělku nebo náklady spojené s léčením.

4) Je třeba dát si pozor na promlčení lhůtu. Od ledna 2014 jsou to tři roky. Lhůta začíná ve chvíli, kdy se pacient (nebo jeho pozůstalý) dozví o škodě a o tom, kdo za ni zodpovídá.

5) Právník Petr Novák doporučuje nejdříve se dohodnout s příslušným lékařem či nemocnicí o mimosoudní řešení věci. Poškozený má odůvodnit rozsah a výši požadovaného odškodnění.

6) Pokud se snahou o mimosoudní vyřešení neuspějete, nezbývá než přistoupit k soudnímu řešení sporu a podat na lékaře žalobu.

7) Znalecký posudek je nezbytný pro určení, zda lékař skutečně zanedbal péči, proto neotálejte s jeho vyhotovením.

8) Protože se jedná o složité případy, obraťte se raději vždy na advokáta nebo specializovanou společnost, která se uplatňováním těchto nároků zabývá.

Znalecký posudek je klíčový: Kde najít soudního znalce

Seznam soudních znalců najdete na stránkách ministerstva spravedlnosti (www.justice.cz), kde jsou rozděleni jak podle oborů, tak podle krajů. Na základě zdravotní dokumentace vypracuje znalec posudek, obvykle to trvá 1-2 měsíce. Za vypracování posudku zaplatíte několik tisíc (maximálně cca 10 tisíc korun), v případě, že spor vyhrajete, musí vám škůdce tyto výlohy proplatit.

Možností, jak získat vaši zdravotní dokumentaci, je i to, že písemně zbavíte svého lékaře mlčenlivosti. „Na základě toho si pak od něj soudní znalec může vyžádat dokumentaci sám,“ říká Petr Novák z Vaše nároky.cz. Podle něj mají dnes poškození obrovskou výhodu v tom, že soud přihlíží k posudkům, které si poškození nechají od vybraného znalce zpracovat sami. „Dříve museli čekat, až znalce stanovil soud,“ říká právník.

Potřebujete poradit?

PIŠTE NÁM SVÉ PŘÍBĚHY

Napište nám na adresu ombudsman@blesk.cz nebo na adresu: Blesk OMBUDSMAN, Komunardů 42, 170 00, Praha 7

Podmínkou pomoci od OMBUDSMANA BLESKU je zveřejnění vašeho příběhu a fotografie v deníku Blesk i na Blesk.cz a přístup k dokumentům potřebným k řešení problémů.

O výběru příběhu pro řešení OMBUDSMANEM BLESKU rozhoduje redakce!

Fotogalerie
7 fotografií