ONLINE CHAT
Dobrý den, dceři mé známé se začaly tvořit na nohou fleky připomínající modřiny, cítí se unavená, bolí ji kosti. Lze z běžných drevních rozborů rozpoznat, zda se jedná např. o lukémii. děkuji(Petra S.)
Foto
Dobrý den, jedná se spíše o poruchu srážlivosti krevní, kterou lze vyšetřit na specializovaném oddělení.
Dobrý den myslíte si že myeloproliferativní syndrom-esenciální trombocytemie, je rakovina? Děkuji Studnická(Studnická Lucie)
Foto
Dobrý den, obě chorobné jednotky patří do kategorie nádorových onemocnění, i když o nich nelze jednoznačně říci, že se jedná o "rakovinu".
Dobrý den pane profesore, chci se zeptat, jaké bývá riziko, nebo jaké máte zkušenosti s návratem ALL po letech? Je to už deset co jsem se vyléčila, přesto mám občas obavy z návratu choroby. Děkuji za odpověd(Iveta)
Foto
Dobrý den, pokud jste byla vyléčena je návrat onemocnění po uváděné době nepravděpodobný, ale 100% se nedá vyloučit.
Dobrý den,je mi 24 let a moje teta měla 2 krat rakovinu prsu,ale zvladla to. Maminka bohužel ve svych 42 letech na rakovinu prsu umřela. Jake je pravděpodobnost, že ji budu mit take?? děkuji Petra(Petra )
Foto
Dobrý den, pravděpodobnost vašeho onemocnění stejnou chorobou je mnimální.
Dobrý den pane profesore, moje maminka ukončila léčbu rakoviny prsu. Můžete mi prosím sdělit, zda je to dědičné, i když v našem rodě jde o jediný případ.Je mi 34 let a ještě jsem nebyla na žádném vyšetření. Maminka neměla bulku ale zhoubný nádor ve žláze. Co je závažnější, pokud je to bulka nebo ta žláza. Děkuji Děkuji(Markéta)
Foto
Dobrý den, nemějte obavy z dědičnosti onemocnění vaší matky.
Dobrý den,přítel včera dostal nález: výsledky trepanobiopsie-nátěr:odpovídá CLL/SLL,FASC mon.B-lymfyty CD 20,CD 38 poz.dg.CLL.Závěr:NHL-SLL,CD 38 poz. Dop.zatím bez hematol.terapie.Dle vysvětlení p.doktorky,léčba tedy zatím žádná?! Má jít do práce.Uzliny zvětšené už tři měsíce,pocení,střídavá teplota.Opravdu se to neléčí? Děkuji za odpověď.(Alena J.)
Foto
Dobrý den, zahájení léčby se často u zmíněné diagnózy odsunuje a zahajuje teprve podle laboratorních známek pokračujícícho onemocnění.
Dobrý den pane profesore,můj čtyřletý syn Vojtíšek v lednu po dvou letech ukončil léčbu akutní lymfoblastické leukemie na oddělení hematologie a onkologie v Motole. Smekám před všemi lékaři a sestřičkami, protože jestli někde umí dělat zázraky, tak právě tam.Držím palce všem dětem,které s touto nemocí bojují. (Pavel)
Foto
Dobrý den, váš syn se léčí na skutečně špičkovém a kvalifikovaném pracovišti a držím palce.
Moje padesátiletá kamarádka má rakovinu prsu. Čeká ji operace a následná léčba. Ona si ale postavila hlavu, že než na operaci, tak radši zemře. Nevíme (já ani její rodina), jak ji přesvědčit, že operací její život nekončí a má ještě spoustu let před sebou. Děkuji za radu.(bedrníková)
Foto
Dobrý den, poraďte své známé, ať léčbu neodmítá, neboť dnes může být karcinom prsu úplně vyléčen.
Dobrý den.Mám rakovinu žlučových cest.Je mi 37 let a stále si namlouvám,že mám určenou špatnou diagnozu.Dočetla jsem se na internetu,že na to umírají lidé ve věku nad 60 let.Už jste se někdy setkal s pacijentem této nemoci mladším?Už se někdy někdo vyléčil koho znáte s touto nemocí?(Soňa Cibulková)
Foto
Dobrý den, úmrtí na každý druh nádorů může postihovat všechny věkové kategorie.
Dobrý den,tatínkovi je 78 let a zjistili mu špatnou tvorbu bílých i červených krvinek. Jak pomoc ? (Veronika)
Foto
Dobrý den, v první řadě je potřeba zjistit příčinu nedostatečné tvorby krvinek a pak teprve je možné o způsobu léčby.
Dobrý den, jsou nějaké nové léčebné metody pro léčení myeloproliferativního syndromu-esenciální trombocytemie? Děkuji(Likaa)
Foto
Dobrý den, léky pro esenciální trombocytémii jsou u nás dostupné. Nové léky na myeloproliferativní syndrom jsou ve stadiu klinického zkoušení v USA.
Je mi 45 let, mám dvě dcery. Babička zemřela na rakovinu vaječníků, maminka a dvě její sestry měly rakovinu prsu. Doporučil byste mi genetické vyšetření? Děkuji a přeji hodně zdraví a spokojených pacientů. Marie K.(Marie)
Foto
Dobrý den, genetické vyšetření doporučuji.
Dobrý den, poslední dobou jsem velmi unavená, malátná a není mi dobře. Můj obvodní lékař mě odmítá poslat na krev. Mohou to být příznaky leukémie? Moje maminka ji měla. (Marcela)
Foto
Dobrý den, únava a malátnost může mít mnoho příčin a podezření na leukémii, kterého se obáváte, se jednoznačně vyřeší vyšetřením krevního obrazu.
Mám problémy s prostatou, často močím, ale bojím se jít na vyšetření. Může jít o rakovinu? Mám z toho strach, protože otec na rakovinu prostaty umřel. Moc děkuji za odpověď. (renda)
Foto
Dobrý den, potíže s močením nemusí znamenat rakovinu prostaty, ale v každém případě bych vám doporučoval urologické vyšetření, neboť pokud by se jednalo o nádor prostaty, jeho léčba by byla účinnější při včasné diagnóze.
Dobrý den, moje sestra zemřela před lety na leukemii, nikdo jiný z blízké rodiny rakovinu neměl. Mám se obávat, že by mé děti mohly mít větší pravděpodobnost výskytu této nemoci,když byla diagnostikována sestře? (Martina)
Foto
Dobrý den, riziko vzniku leukémie u vašich dětí je nepravděpodobné.
Dobrý den pane profesore, jsem po operaci prsu.Měla jsem malý nádor ve žláze. Můžete mi prosím sdělit, zda je nebezpečná více bulka v prsu, nebo nádor ve žláze a jaké je procento úplného vyléčení. Děkuji a přeji jen a jen zdraví.(Ivana)
Foto
Dobrý den, není jasné, jestli uváděná bulka v prsu bylskutečně nádor, což by mělo potvrdit hystologické vyšetření té bulky. Bulka v prsu nemusí znamenat zhoubný nádor.
Dorý den pane profesore,mé dceři v r.2005 byla zjištena diagnoza mds,dnes je jí 12 let a jsme zatím bez léčby,v níže uvedené odpovědi uvádíte že u teto diagnozy je prognoza nejistá,co si pod touto odpovědí mam představit,dcera jezdí pravidelne na kontrolu i do mlotola.děkuji(Pavlína)
Foto
Dobrý den, nejistá prognóza znamená, že nemoc se může neočekávaně zhoršit a současná léčba pak přestává být účinná. Proto její stav vyžaduje pravidelné kontroly a eventuální změnu léčebné strategie.
Dobrý den, pane profesore. Jakou má pravděpodobnost můj osmiletý syn, že dostane rakovinu, když ji v rodině mého otce měli všichni. Děkuji za odpověď(olina)
Foto
Dobrý den, váš syn jistě má větší dispozici ke vzniku nádrového nemocnněí, než je běžné v populaci, ale nelze s jistotou tvrdit, že je vznikem rakoviny bezprostředně ohrožen.
Vážený pane profesore, maminka má rakovinu prsu v pokročilém stádiu. Je jí 70 let. Myslíte, že je vhodné jí říct pravdu, že její prognóza není dobrá? Děkuji.(eva králová)
Foto
Dobrý den, asi by bylo vhodné maminku s touto skutečností šetrně seznámit, ale současně ji seznámit i s tím, že existuje léčba, která umožní dobrou kvalitu života i přes špatnou prognózu.
Dobrý den, jde léčit i cystu na játře ? aby z toho nevznikl zhoubný nádor ? a co vlastně cysta je. děkuji a přeji hezký den.( miriam)
Foto
Dobrý den, cysta je dutina naplněná tekutinou. Léčení spočívá buď ve funkci nebo odstranění cysty operativně.
Dobrý den,pane profesore,v rce 2001 jsem na vaší klinice prodělala léčbu chemoterapií,autologní transplantací kostní dřeně a ozařováním pro NON Hodkin.Chci vám všem a hlavně také panu profesorovi Trněnému touto cestou velice poděkovat a popřát pevné zdraví.(Iveta.L.)
Foto
Dobrý den, děkuji vám.
Dobrý den .Pane profesore rád bych věděl zda existují-nové metody k léčení mnohočetného myelomu a zda je možnost uplného vyléčení .Dekuji(Pavel)
Foto
Dobrý den, existuje řada nových léčiv používaných k účinnější léčbě myelomu a vedoucích k výraznému prodloužení bezpříznakového období, ale úplné vyléčení je zatím spíše ojedinělé.
Pane profesore, jak to že kapacita jako Vy píše pro Plesk? :-((Martin)
Foto
Dobrý den, píšu pro pacienty, kteří žádají radu.
Dobrý den, pozdravy a poděkování na oddělení pod Vaším vedením, zejména p. Karbanovi u kterého jsem byl léčen. Váš syn či jmenovec jde ve Vašich stopách(myslím profesně)?(Lukáš)
Foto
Dobrý den, děkuji za pozdravy.
Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat na Váš názor, zda je možné, že jakýmsi triviálním přístrojem zvaným Zapper a pomocí údajně zázračných kapek MMS je možné vyléčit rakovinu, jak tvrdí Ing. Bláhová z detoxikačního centra v Brně. Děkuji za odpověď a přeji hezký den.(Hana M.)
Foto
Dobrý den, přiznám se, že o této "zázračné" mě není nic známo.
Dobrý den, moc Vás prosím o vysvětlení. Co znamená název chronická leukemie, jaké jsou prognozy a jak se dá lečit. Moc děkuji za odpověď(petra)
Foto
Dobrý den, název chornická leukémie znamená, že jde oleukémii, která beze léčení probíhá "chornicky" tzn. řadu měsíců i let. Kdežto akutní leukémie bez léčby zahubí nemocného během několika týdnů.
Dobry den pane profesore, v srpnu 2011 byla tehdy patnactiletemu bratranci nalezena leukemie. Ma za sebou pulrok chemoterapii, byl hospitalizovany v motolske nemocnici. Nyni je v udrzovaci lecbe (kazde tri tydny, pokud to krevni vysledky dovoli, dostava injekce), tuto lecbu by mel mit jeste cca do brezna. Jak se dale postupuje? A po jak dlouhe dobe si muzeme oddechnout, ze je nemoc opravdu pryc? Zatim ma vysledky dobre.(Lucie)
Foto
Dobrý den, váš bratranec měl štěstí, že se dostal na špičkové a specializované pracoviště a podle vašeho sdělení lze soudit, že léčba proběhla úspěšně. O jeho další prognóze vás bude jistě informovat jeho ošetřující lékař.
Dobrý den, moje maminka (58 let) se 8 let léčí s idiopatickou myelofibrózou. Můžete mi prosím sdělit, jak závažné toto onemocnění je a jaká je prognóza? Děkuji moc za odpověď.Jana (Jana Novotná)
Foto
Dobrý den, prognóza závisí na stupni pokročilosti onemocnění. Nemoc většinou probíhá chronicky. Nelze ji vyléčit ale léčit.
Dobrý den, jaký máte názor na léčení rakoviny marihuanou?(Petr )
Foto
Dobrý den, marihuana nepatří mezi protinádorové léky, ale v onkologii se může užívat k zabránění nevolnosti a zvracení po chemoterapii.
dobrý den, obracím se na vás s otázkou ohledně mycosis fungoides...jaká je prognoza u tohoto onemocnění a jak dlouho může trvat terapie retinoidy?děkuji(petra)
Foto
Dobrý den, prognóza onemocnění závisí na řadě faktorů. Zejména na stupni pokročilosti. Zpravidla je velmi dobrá a i pro pokročilá stádia dnes existují nová léčiva.
Vážený pane profesore, rád bych věděl, jak vzpomínáte na své působení jako ministr zdravotnictví. Děkuji Vám za odpověď.(Jiří Profota)
Foto
Dobrý den, mrzí mě, že některé plány na reformu zdravotnického systému, které jsem navrhoval, se neuskutečnily a podle mého názoru mohly zabránit řadě komplikací, se kterými jsme se v průběhu let setkávali.
Dobrý den chtěla bych se zeptat jak je úspěšná léčba Glivecem při CML? Děkuji J.(jana )
Foto
Dobrý den, tato léčba je velmi úspěšná a může vést i k trvalému vyléčení.
Dobrý den profesore, jsem po léčbě rakoviny prsa.Absolvovala jsem operaci žlázy, 6x chemoterapii, ozařování. Od té doby mi nikdo neřekl, zda se léčba zdařila ani neberu žádné hormonální léky.Budu prý chodit na pravidelné prohlídky. Děkuji za odpověď a přeji Vám hodně zdraví. Ivana(Ivana)
Foto
Dobrý den, předpokládám, že váš nádor byl úspěšně vyléčen. Nyní je třeba opakovaně navštívit onkologa ke kontrole.
Co si myslíte o pití čaje z kombuchy jako o doplňkové léčbě rakoviny? Má to nějaký smysl? A jaké přírodní látky v boji s rakovinou podle Vás nejvíce pomáhají?(sidonie)
Foto
Dobrý den, pití různých čajů nemůže pacientovi uškodit, ale má jen doplňkový význam.
Léčba rakoviny prý mílovými roky kráčí vpřed. Jaké druhy rakoviny jsou podle vás podle nejnovějších poznatků nejsnáze léčitelné? A s kterými si naopak medicína stále neví rady?(kacenka)
Foto
Dobrý den, většinu nádorových onemocnění lze dnes úspěšně léčit. Bohužel některé typy jsou stále obtížně léčitelné - jako např. nádory slinivky břišní nebo žlučníku.
Dobrý den, zajímal by mě Váš názor na alternativní léčbu rakoviny, které její příznivci říkají "vyhladovění". Jedná se o to, že nemocný (který nijak nepřerušuje lékaři doporučenou léčbu) úplně přestane jíst. Pouze pije zeleninové šťávy. Údajně je tento postup velmi účinný. Setkal jste se s tím někdy?(marušák)
Foto
Dobrý den, setkal jsem se s mnoha případy a druhy alternativní léčby, ale žádný z nich mě nepřesvědčil o jejich účnnosti. Teorie o vyhladovění nádoru jsou zcela nesmyslné. Nádor si autonomně vezme živiny pro svůj růst ze svého hostilele bez ohledu, jestli dotyčný drží hladovku či nikoliv.
Dobrý den, před pár lety jsem měla zhoubný nádor štítné žlázy. Teď jsem vyléčená, i když musím chodit na pravidelné kontroly. Vyděsilo mě ale tvrzení jednoho z mých lékařů, že pokud už jsem jednou měla rakovinu, může se mi objevit kdekoliv jinde. Je to pravda? A na co všechno bych si měla dát pozor?(danuše)
Foto
Dobrý den, nádorové onemocnění se může objevit i u zcela zdravého člověka a nelze ho předvídat. Podobně ve vašem případě nelze vznik nádorového onemocnění předvídat, ale jeho vznik je krajně nepravděpodobný.
Je chemoterapie vhodou léčbou na všechny druhy rakoviny?(Vítězslav)
Foto
Dobrý den, chemoterapie je pouze jednou z metod protinádorové léčby a některé druhy nádorů se léčí jinými metodami (hormonální léčba, radioterapie).
Moje přitelkyně právě prodělává chemoterapii. Sice jí už vypadaly vlasy, ale jinak jí výborně snáší. Zatímco můj otec před lety z chemoterapie úplně na dně a bylo mu moc zle. Jak to tedy je? Záleží na velikosti dávky nebo na množství dávek? Může se stá, že mé přítelkyni nebude vůbec zle?(Ferda)
Foto
Dobrý den, chemoterapie je individuální, každý nemocný ji snáší jinak a na každý typ nádorového onemocnění se používá jiný druh chemoterapie s rozdílnými nežádoucími účinky.
Dobrý den, zajímalo by mě, jestli bude rakovina někdy jen běžnou nemocí a ne strašákem jako nyní? Jestli se na ni prostě najde účinný lék jako na kašel? Bětka(Alžběta)
Foto
Dobrý den, v léčbě rakoviny bylo v posledním destiletí dosaženo významného pokroku, což dokládají i statistiky. Úmrtnost na nádorová onemocnění se na rozdíl od jejich výskytu nezvyšuje. Univerzální lék na rakovinu asi nikdy nebude, jako není univerzální lék na infekci. I každá infekce se léčí jiným antibiotikem.
Dobrý den, jsem chudokrevná, je mi často slabo a omdlívám. Nejsou to příznaky leukémie? Jak se tahle nemoc projevuje a z čeho se zjistí? Děkuju za odpoveď. Martina(Martina)
Foto
Dobrý den, chudokrevnost je obecný příznak, který sice může leukémii provázet, ale není to důvod k obavě z tohoto onemocnění. Doporučuji vyšetřit kompletní krevní obraz, který přítomnost leukémie vyloučí.
Dobrý den, pane doktore, dokážete spočítat, kolik vám za ta léta prošlo tukama pacientů? Máe s někteými nějakou zpětnou vazbu? Děkuji a přeji hodně zdaru Milena(Milena F.)
Foto
Dobrý den, spočítat to nedovedu, ale o zpětnou vazbu se vždy snažím, abych věděl, zda má doporučení měla kýžený účinek.
Vážený pane profesore, jaký je rozdíl mezi chemoterapií a biologickou léčbou? (Jarka)
Foto
Dobrý den, rozdíl mezi konvenční chemoterapií a biologickou (lépe řečeno cílenou) léčbou spočívá v rozdílném mechanismu účinku obou typů léčby. Zavedení cílené léčby významně posílilo účinnost chemoterapie, ale v samostatném podání nemá cílená (biologická) léčba očekávané účinky.
dobrý den, pane profesore, mám chronicou lymfadenosu, lymfocytů mám kolem 60tis, jinak je krevní obraz v pořádku, kdy se začne s léčbou?(václav dobrý)
Foto
Dobrý den, zahájení léčby chronické lymfatické leukémie se neřídí absolutním počtem leukocytů, ale dalšími parametry, které nepochybně váš ošetřující hematolog zná.
Podstoupila jsem po operaci vnitřních orgánů a následně 5 chemoterapií.Bylo mi řečeno,že nesmím užívat vitamín B.Proč?(JanaK)
Foto
Dobrý den, podle mého názoru není zákaz užívat vitamin B zcela absolutní. Tato rada možá vyplynula z obavy, že některé složky vitaminu B mohou částečně podporovat nádorové bujení.
Dobrý den, před měsícem byla manželovi zjištěna chronická lymfatická leukémie. Vzhledem ke zvětšení uzlin a sleziny paní doktorka zvažuje již nasadit chemoterapii. Na jak dlouhou dobu obvykle dochází ke zlepšení zdravotního stavu po této léčbě? Děkuji(Svrčková)
Foto
Dobrý den, chronická lympfatická leukémie má několik forem. Délka léčení závisí na typu leukémie a proto vám nemohu přesně odpovědět, jak dlouho bude léčba trvat.
Dobrý den Prodělal jsem 4 cykly CHT A 32 RT neuroendokrinniho tumoru plic.Po rtg plic bylo zjištěno,že okrouhlý stín TU výrazně zregredoval - ptam se proto,že už je mi 75 let a onkolog uvažuje ještě další cykly CHT aby nenastaly nějaké metastazy.Nemuže mi ubližit další CHT?(Jiří Lorens)
Foto
Dobrý den, další chemoterapie může snížit riziko mikrometastáz, které nelze současnými metodami detekovat. Rozhodně vám další chemoterapie neublíží.
Dobrý den pane profesore, syn 6 let, má neustále zvětšené uzliny na krku. Mám strach, nejedná-li se o nějaké vážné onemocnění lzmfatického systému. Pediatr vždy prohlédne a řekne, že je to např. součástí virózy.Asi před dvěma lety,když jsem na to poukázala poprvé,odebral krev a vše bylo v pořádku. Neměly by se dělat odběry krve častěji? (Ostatní naše děti mají na krčku také hmatatelné uzliny). Děkuji Vám za odpověď a za Vaši smysluplnou a život zachraňující práci:-) Veronika(Veronika)
Foto
Dobrý den, hmatatelné uzliny po virovém onemocnění mohou přetrvávat řadu měsíců a neznamenají pro pacienta žádné riziko.
Dobrý den, pane profesore, v roce 1995 mi provedl tým lékařů na 1.Interní klinice VFN pod Vaším vedením transplantaci kostní dřeně (M.Hodkin). Využívám této příležitosti Vás pozdravit, poděkovat a popřát Vám pevné zdraví. (Alena Sezimová)
Foto
Dobrý den, děkuji vám
Dobrý den pane profesore, chtěl jsem se Vás zeptat. Táta má hematolog.nález splenického lymfomu z B.buněk marginální kolem 5%. Zatím léčba neprobíhá, protože se dovyšetřují neurologické problemy, kde není zatím žádný nález, ale lékaři z hematologii říkají, že tento typ buňky by neměl zasahovat do nervové soustavy? Chtěl jsem se Vás zeptat, jestli s tím máte nějakou zkušenost - jestli by mohla tato buňka napadat i nervovou soustavu a jaké jsou možnosti léčby (zatím je navrženo odstranění sleziny a případná trnasfuze). Děkuji JN(Josef Novák)
Foto
Dobrý den, domnívám se, že návrh na odstranění sleziny je velmi racionální a měl by přispět k úspěšnému léčení.
Vnuk prodělal ve svých 7 letech leukémii.Prošel tvrdou chemoterapií,má naději na vlastní děti?(Knězová)
Foto
Dobrý den, je pravděpodobné, že schopnost mít vlastní děti byla zachována. Neboť existuje řada dokladů o úspěšné zplození potomka po intenzivní chemoterapii.
Dobrý den.Je mi 72 let. Léčím se pátým rokem na metastický karcinom prostaty hormonoresistentním vůči kastraci, progredovaným po docetaxelu a v klin. studii po Abirateron acetátem. PSA již vystoupilo na 900.Proto mi byl nasazena chemoter.II.linie Kabazitaxel.Po šesté dávce, již se tělo brání.Nastaly téměř neustálé bolesti v os sacrum a procházející žaludkem. PSA sice kleslo na 590, ale za cenu celkové tělesné slabosti a devastace. Má cenu ještě pokračovat v chemoterapii za cenu zničení třebas nenávratně i zdravých buněk, nebo přejít na hormonální léčbu novým druhem ARADES ODM-201 v klin. studii. Moc děkuji za radu a odpověď.Slav. Pajchl(Slavomil Pajchl)
Foto
Dobrý den, jestliže ani nejmodernější léčba abirateronem nebyla úspěšná, jistě stojí za to zkusit i jinou léčebnou modalitu.
Da se odoperovat nemalobuněčny karcinom,nejspiše adenokarcinom staging T4N2M1a velikost 10x6( Vera)
Foto
Dobrý den, není jasné, jaký typ karcinomu máte, neboť nemalobuněčný karcinom a adenokarcinom jsou dvě různé jednotky. Operace podle T4N2M1 nemá sama o sobě velkou naději na úspěch.
Dobrý den, jsem sledovaná pro Myelodysplastický syndrom sec.(asi 10 let), léčím se na Sjögrenův sy,polyklonální gamapatii při pozitivitě řady protilátek,antileukocytární protilátky, leukopenie, neutropenie II. st., jsem alergik, astmatik. Rodiče i prarodiče CA. Jakou mám prognózu - ak. myeloidní leukémie, lymfom...?? Prosím, pravdu. Děkuji moc za odpověď. Je mi 60 let.(Jarmila J.)
Foto
Dobrý den, desetiletá léčba pro myelodysplastický syndrom svědčí o tom, že jste léčena úspěšně. Protože prognóza u této diagnózy bývá nejistá.
Je podle vás výhodnější pacientovi sdělit nepříznivou prognózu (že mu moc času už nezbývá), anebo tuto smutnou realitu před ním zatajit? Zatajil jste někdy aspoň něco částečně před pacientem, v obavě, že by to neunesl?(Jan Slavík)
Foto
Dobrý den, na tento problém existují různé názory. Pravda je, že nemocný by měl být o prognóze své choroby informován, je ovšem velmi obtížné tuto prognózu předem určit, neboť existují situace, kdy zdánlivě velmi závažné nádorové onemocnění na léčbu zabere a naopak, kdy prognóza se jeví jako příznivá a nemoc se neočekávaně začne zhoršovat. Domnívám se proto, že lékař by neměl pacientovi brát naději,a le na druhé straně mu nemůže vážnost situace zatajovat.
Dobrý den.Mám folikunární lifon uzlin.Byl mi zjištěn při operaci nádoru zhoubného na ledvině.Při operaci mi 11 uzlin odstranili.Při dalším CT vyšetření potvrzeny další uzliny v břiše do 3 cm. jinde ne.Místo zahájení biologické léčby jsem zatím pozorován.Je to správné rozhodnutí když existuje léčba a jaká je asi progrese onemocnění žádné bolesti ani příznaky nemoci nemám.Děkuji.(jirka)
Foto
Dobrý den, k léčbě folikulárního lymfonu e standartně používá léčba kombinující prostředky cílené léčby i chemoterapie a je velmi účinná. Vzhledem k vlem pomalému rozvoji onemocnění se však začátek léčby často odkládá, ale v současné době existuje reálná možnost úspěšného léčení i vyléčení. Důležité je, abyste byl v péči specializovaného pracoviště, které o správném postupu rozhodne.
je lupénka druh rakoviny, nebo rakovinotvorné bujení, které by se mohlo zvrhnout v rakovinu, nebo nikoli??? Děkuji za odpověď. Ivana(Ivana Zemanová)
Foto
Dobrý den, nikoliv
Zaujíma ma Váš názor na chemoterapiu. Látka (pôvod yperit) nevie rozlíšiť "zlé rakovinové bunky od zdravých. Takže ničí všetky bunky. Do tela ide jed, ten nemôže liečiť. Vedci, ktorí sa zaoberajú výskumom rakoviny v USA pod vedením nemeckého lekára Dr. Ratha, nie tí, ktorých platia farmaceutické nemecké spoločnosti objavili spôsob vzniku rakoviny a jej elimináciu, inými lacnejšímí a šetrnejšími spôsobmi. Výsledky boli zverejnené aj v knihe Victory Over Cancer! Tu chemoterapia, teda "liečenie" jedom je prezentovaná ako biznis s rakovinou. (Ján Stehlíček)
Foto
Dobrý den, chemoterpie je velmi účinná léčebná metoda, která zachránila životy mnohých nemocných. Pravda je, že chemoterapeutika ničí i normální buňky a předpokládalo se, že zanikne kolem roku 2000. To se však nestalo a dodnes je nepostradatelnou součástí komplexní protinádorové léčby.