Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Polojasno 18°C

Magdalénka (1,5) je největší bojovnice Česka! Pere se s leukémií a vyhrává

Autor: Tereza Hodáliková - 
18. února 2013
06:29

Kdyby se vyhlašovaly ceny pro největší bojovnice, Magdalénka Dolejší (1,5) by si ji určitě zasloužila! V pěti měsících ji lékaři zjistili akutní leukémii. Po roce léčby rodině opatrně říkají: kostní dřeň je čistá, ale…rakovina se může kdykoliv vrátit.

Datum 25. února by Jana Dolejší (31) nejraději vymazala ze svého života. „Ten den si pamatuji moc dobře. Slavili jsme svátek syna Matýska (4). Šli jsme odpoledne na procházku, když jsme se vrátili, měla Magdalénka obrovské boule za ušima,“ vzpomíná maminka. Okamžitě vyrazili na pohotovost, kde se po řadě různých vyšetření zjistilo, že má Magdalénka akutní leukémii a sanitka ji rovnou ve dvě hodiny v noci vezla do nemocnice v pražském Motole.

Má šanci 50 na 50

„Jeden z nejhorších okamžiků byl pak ten, když mi paní doktorka řekla, že její stav je opravdu kritický a neslučitelný se životem a že je možné, že to nezvládne a že máme být u ní, abychom se mohli rozloučit,“ vypráví Jana Dolejší.

Intenzivní léčba, která zahrnovala pět chemoterapií, skončila v srpnu. „Lékaři nám sdělili, že už má Magdalénka čistou kostní dřeň, ale také nám řekli, že se může leukémie kdykoliv vrátit. Jednou za deset dní jezdíme na krev, jednou za čtyři týdny na cytostatické injekce (cytostatika jsou léky, které ničí nádorové buňky – pozn. red.),“ říká maminka. Šance, že by se zákeřná rakovina vrátila, je podle ní 50 na 50.

Velkým omezením je Magdalénčina imunita, kterou nyní kvůli chemoterapii vlastně vůbec nemá. A protože rodina nemá auto, je to opravdu velký problém. Malá nesmí do autobusu, do školky, do obchodu… Tam všude by se mohla nakazit.

Syn byl úžasný

Na Magdalénku a její maminku doma kromě manžela čekal také malý Matýsek. Tomu jeho rodiče okamžitě řekli, co se děje a že jeho sestřička může kdykoliv umřít… „První čtyři měsíce byl úžasný a vše zvládal. Část týdne byl u jedné babičky, víkendy u druhé a zbytek týdne s tatínkem. Pak přišel zlom a stavy typu, že si přede mě kleknul a začal plakat, ať už neodcházím do nemocnice a zůstanu s ním doma,“ skoro až pláče při této vzpomínce Jana a druhým dechem dodává: „Nebo mi řekl, že by si přál být také nemocný.“ Období to bylo pro ni a její rodinu neuvěřitelně těžké a jak sama říká, v tu chvíli si uvědomila, jak je důležité mít rodinu. Všichni se semknuli a začali pomáhat, jak jen mohli.

Rodině pomohl anděl

Peníze… Problém, který musela celá rodina řešit během intenzivní léčby, a i nyní během udržovací léčby. Jen za jeden den strávený v nemocnici museli Dolejší zaplatit 100 korun za Magdalénku a 100 korun za maminku. A tak když byly obě dvě během jednoho měsíce doma jen na tři dny, hodně to zasáhlo už tak napnutý rodinný rozpočet. „Přihlásili jsme se do nadace Dobrý anděl, který finančně vypomáhá rodinám s onkologickými dětmi. Měsíčně nám zasílají až 4,5 tisíce na Magdalénku. Děkujeme jim moc, vlastně i všem dobrým andělům,“ říká Jana Dolejší.

Leukémie

(bílá nemoc, rakovina krve, či starší český termín bělokrevnost)

je nádorové onemocnění, které vychází z krvetvorné tkáně a z lymfatických uzlin. Leukémii lze zjednodušeně chápat jako rakovinu krve. Podstatou této rakoviny je ve skutečnosti genetická odchylka některé z buněk, které v krvi kolují a které vznikají v kostní dřeni.

marlen52 ( 23. března 2015 12:35 )

Magdalence a celé rodině hodně štěstí.zas bude dobře.

farfalla ( 18. února 2013 12:06 )

 hodne stesti Magdalence a cele rodine..zvladnete to....

majojo ( 18. února 2013 10:26 )

U nás? Kdekoli na světě, kam lze ten hnůj, co nebyl vhodný pro čisté rasy, naházet a ještě na tom vydělat.

majojo ( 18. února 2013 10:25 )

Držím jí všechn palce - ale neřekla bych, že už má vyhráno. Tož sa drž, děvčica.

banan25 ( 18. února 2013 08:48 )

Souvislost mezi očkováním a dětskými rakovinami je čím dál zřejmější ... Jenom u nás jsou zájmy miliardových mafií nadřazené všemu ...

Zobrazit celou diskusi