Policie České republiky v roce 2014 zaznamenala nárůst dopravních nehod. Bohužel se zvýšil také počet usmrcených a lehce zraněných osob. Alarmující je zejména počet usmrcených dětí, který již v listopadu 2014 byl oproti celému roku 2013 téměř dvojnásobný.

První pomoc v případě nehody

Při dopravních nehodách hraje vždy důležitou roli včasná první pomoc a její správné provedení. Mnoha lidem se rychlým zásahem podaří zachránit život.

Z těchto důvodů zákon řidičům ukládá, aby ve svých vozidlech vozili autolékárničku s platným obsahem. Mnoho řidičů se domnívá, že opakované měnění autolékárniček a jejich obsahu je jen šikanou ze strany Ministerstva vnitra. Opak je však pravdou, obvazy a dezinfekční materiál mají skutečně omezenou platnost. Po jejím vypršení obvazy trouchniví a důsledkem je jejich trhání, kvůli kterému v případě potřeby nedokáží krvácení zastavit. Naopak, nůžky či termoizolační fólie na své funkčnosti ani po letech neztrácejí. Proto nemusíte měnit celou autolékárničku - bohatě stačí, pokud vyměníte obsah, kterému končí platnost.

Někteří výrobci rádi na svých autolékárničkách uvádějí datum expirace, které se však liší od data expirace na jednotlivých produktech. Vždy se proto řiďte primárně datem platnosti, které je uvedeno na zdravotnickém materiálu. Také kontrolujte obaly. Poničené či již otevřené obvazy a polštářky je  z důvodu hygieny a plné funkčnosti dobré vyměnit, i když jejich lhůta platnosti trvá.

Za prošlou autolékárničku pokuta

Pokud máte autolékárničku uzavřenou, policie kontroluje platnost pouze na jejím obalu. V případě prošlé autolékárničky řidičům hrozí pokuta do výše 2000 Kč, která desetinásobně převyšuje cenu nové kvalitní autolékáričky.

Problematice kontroly povinné výbavy vozidel se věnujeme během běžného výkonu služby. V případě, že řidič autolékárničku nemá, lze mu uložit na místě blokovou pokutu až do výše 2000 Kč, řekl nám kpt. Bc. Jozef Bolcán, tiskový mluvčí Policie ČR.

Co má obsahovat autolékárnička podle platné vyhlášky?

Na základě vyhlášky č. 283/2009 Sb. ve znění vyhlášek č. 216/2010 a 182/2011 Sb. musí autolékárnička pro letošní rok obsahovat tyto součásti:

Obvaz hotový 1 ks

Polštářek (šíře min. 8 cm, savost min. 800g/m2) 3 ks

Obvaz hotový se 2 polštářky (šíře min. 8 cm, savost min. 800g/m2) 3 ks

Šátek trojcípý z (netkaného) textilu (délka stran min. 960x1360x960 mm) 2 ks

Náplast hladkou na cívce (velikost 2,5 cm x 5 m, min. lepivost 7 N/25 mm) 1 ks

Náplast s polštářkem (velikost 8 cm x 4 cm, min. lepivost 2,5 N/cm) 6 ks

Obinadlo škrticí pryžové (60 x 1 250 mm) 1 ks

Roušku plastovou (20 x 20 cm, tloušťka 0,05 mm) 1 ks

Rukavice pryžové (latexové) chirurgické v obalu 1 pár

Isotermickou fólii (rozměry min. 200 x 140 cm) 1 ks

Nůžky zahnuté (se sklonem) v antikorozní úpravě se zaoblenými hroty - délka min. 14 cm 1 ks

Autor: Autolekarnicka.cz

Jak správně vybrat autolékárničku?

Zajímalo nás, kterou autolékárničku doporučují záchranáři. Protože se s nutností záchrany života setkávají každý den, dokážou nejlépe posoudit, která autolékárnička bude v okamžiku nehody nejlépe vyhovovat rychlé první pomoci.

Zdravotní záchranná služba Olomouckého kraje proto provedla jejich nezávislý test. Záchranáři testovali celkem jedenáct běžně dostupných autolékárniček. Ty posuzovali stejně jako zdravotnický materiál pro práci v terénu.  Hlavními kritérii tak byla rychlost a snadnost otevření obalu, způsob poskládání výbavy uvnitř autolékárničky, přehlednost obsahu a především pak použitelnost a kvalita jednotlivých komponent. Nejlépe nakonec dopadla autolékárnička od Hartman-Rico, která nejlépe vyhovovala zmíněným požadavkům.

„Ve spoustě lékárniček byly také rukavice, které nešly navléct na ruce., uvádí ředitel olomouckých záchranářů MUDr. Ivo Mareš, MBA.

Nekupujte zajíce v pytli

Na trhu je velká spousta prodejců, kteří nabízejí autolékárničky s blížícím se datem exspirace. Proto se vyplatí pár desítek korun připlatit a získat kvalitní výrobek, který vám bude dobře sloužit celých pět let.

Autolékárnička je investicí, která v případě nehody může prokázat velkou službu. Oceníte ji i na rodinných výletech či při nečekaných událostech.

Pořiďte si autolékárničku nebo její náplň již od 135 Kč teď na Autolekarnicka.cz.