Představa o využití GPS navigace se nejčastěji týká použití v automobilu. Existuje ale i řada jiných navigací, které jsou schopné svého majitele vytáhnout do přírody, na kolo, zajít si zaplavat nebo najít zalíbení v dříve nenáviděném běhání.

Geocaching

Geocaching je celosvětovou hrou, při které se v přírodě pomocí GPS navigace hledají místa, která jsou popsána na webových stránkách www.geocaching.com. Nečekejte, že mezi účastníky hry najdete šílence pobíhající zmateně po lese. Hra přitahuje lidi všech věkových kategorií, od dětí, až po dříve narozené. Na stránkách Geocaching.com se dozvíte nejen souřadnice cíle cesty, ale i spoustu zajímavých informací týkajících se cílového místa nebo důvodu založení „keše“ (české označení místa hry Geocaching). Geocaching má sílu vytáhnout své příznivce do přírody bez ohledu na přízeň počasí, denní nebo roční dobu. Ke hře Geocaching potřebujete mít nejlépe počítač s přístupem na internet a odolnou outdoorovou navigaci s dlouhou výdrží a napájením na tužkové baterie.

Tréninkový deník

Máte předsevzetí, se více věnovat pohybu, zhubnout nebo se vrátit k aktivnímu sportu? Můžete začít tím, že vystoupíte cestou z práce o zastávku dříve, začnete večer běhat nebo se přihlásíte do kurzu plavání. Ve všech případech udržíte svoji motivaci lépe, pokud budete moci průběžně sledovat, co jste dokázali a případně se svými úspěchy podělit s přáteli. Podobné služby nabízí on-line tréninkové deníky, jako je například Garmin Connect. Tréninkový deník Garmin Connect je připravený pro ukládání pohybových aktivit, které byly zaznamenány pomocí GPS navigací. Mohou to být GPS hodinky nebo například outdoorové GPS navigace, oboje jsou schopny pořizovat záznam tréninku po dobu spuštěných stopek. Tréninkový deník vloží zaznamenanou aktivitu do správného dne a času, ukáže zdolanou vzdálenost, dosažený čas a případně srdeční tep a vykreslí trasu nad podrobnou mapou. Při pohledu na měsíční přehled vidíte, které dny jste udělali něco pro své zdraví a případně kolik jste v součtu zdolali kilometrů nebo kolik jste spálili kalorií. Pokud ale pohyb vynecháte, není smutnějšího pohledu, než na prázdný kalendář.

Jedním z mála výrobců, kteří jsou schopni kromě automobilových navigací nabídnout i všestranné GPS navigační přístroje pro geocaching, outdoorové aktivity nebo sport je americká značka Garmin.

Malá ukázka z outdoorových a sportovních navigací Garmin
Autor: PICODAS