Aby byla radost z cest maximální a naše autíčko či motocykl nás nenechaly stát někde v polích, je třeba věnovat svoji pozornost také jejich technické kondici.

Jednou z důležitých podmínek správného chodu motoru je i dostatečné množství oleje v motoru. Zde doslovně platí rčení: „Kdo maže, ten jede“!

Proto jsme se zeptali ve  společnosti PARAMO, kde se vyrábí oleje MOGUL, jak to tedy s důležitostí oleje vlastně je.

Co vše se v rafinerii PARAMO v Pardubicích vyrábí?

Výrobní sortiment vychází z komplexního zpracování ropy. Pardubická rafinerie je napojená na ropovod a vyrábí paliva (mimochodem velice ceněnou naftu pro své nízkoteplotní vlastnosti – pardubická nafta nezamrzá), dále asfalty jak silniční, tak stavebně izolační a konečně již zmiňované oleje. Nabízíme dvě produktové řady – MOGUL a PARAMO. Maziva pro automobilové i průmyslové aplikace.  

Jaké motorové oleje dnes nabízíte a pro jaké použití jsou určeny?

Sortiment motorových olejů je hodně široký. Téměř každá automobilka má své vlastní specifikace a na tyto specifikace umíme namíchat ten správný olej. Nabízíme oleje, s nadsázkou řečeno, od „mercedesu“ až po „trabanta“. Nabízíme oleje do osobních aut, nákladních aut, autobusů, traktorů, zemědělské techniky, no prostě do všeho, co je potřeba mazat.

Autor: Paramo

Nabídka značek je hodně široká. V čem jsou oleje MOGUL jiné a lepší? Proč by měl motorista sáhnout právě po vaší nabídce?

Naší velkou výhodou je, že jsme lokální česká firma s tradicí více než 120 let. Toto svědčí o stabilitě a kvalitě, kterou máme doloženou i schválením na naše oleje od výrobců automobilů jako jsou například Volkswagen, Mercedes-Benz, Renault, Ford, Volvo, MAN a dalších.

Oleje značky MOGUL jsou velice dostupné a sortiment je široký. Svůj olej si tak najde každý. Pro autoservisy máme speciální řadu pro profesionální využití. Pro zahrádkáře a jejich techniku nabízíme řadu MOGUL ALFA. Pro motorkáře MOGUL MOTO, atd. Navíc jsme česká značka, která své oleje vyváží téměř do celé Evropy.

Autor: Paramo

Pokud se rozhodnu, vyměnit si olej sám, můžete mi poradit, jaký typ je pro moje auto nejvhodnější?  Najdu vůbec někde takovou radu?

Na našich stránkách www.mogul.cz  v sekci Produkty jsou uvedeny mazací plány pro konkrétní druh automobilu a motoru. V případě pochybností je možné se obrátit na obchodně-technický servis PARAMO, který rád poradí.

Dnes je běžné, že se výměna provádí prakticky výhradně v autoservisech. Lze vůbec doporučit takovou výměnu svépomocí? Jaké může mít následky to, že vše neproběhlo  rukou odborníka?

Samozřejmě pokud chcete mít vše bez starostí, tak své auto svěřte do autoservisu. Pokud si ale troufnete na výměnu vlastními silami, tak je potřeba dodržovat určité zásady. 

Motorista  -laik- může mít pocit, že při zjištění úbytku oleje v motoru stačí prostě jen nějaký koupit a dolít. Hlavně ať odpovídá předepsaná hladina. Je tomu tak, nebo může mít míchání různých olejů vliv na správný chod motoru?

V zásadě se míchání různých typů olejů nedoporučuje. V případě, že nemáte na dolití olej, který momentálně máte v motoru, tak je potřeba dodržet určité zásady. Především je to stejná viskozitní třída. To znamená, pokud máme v motoru viskozitní třídu dle SAE 5W-40, tak použijme na dolití olej stejné viskozitní specifikace.  Dále hledejme stejnou výkonovou úroveň dle norem API či ACEA.  Orientaci v této problematice se snažíme přiblížit na našich stránkách v sekci Rady odborníka. V neposlední řadě nám pomůže i shoda ve firemních specifikacích. Například koncern VW nyní používá do svých motorů oleje splňující specifikaci VW504.00/507.00. Tomuto odpovídá například long-life olej MOGUL 5W-30 EXTREME LFIII.

Lze předpokládat, že zbavit se starého oleje vylitím do kanálu, není s ohledem na přírodu a ekologii rozhodně to „pravé ořechové“ a dnes to snad už ani nikoho nenapadne. Kam ale s ním?

Pro fyzické osoby fungují sběrné dvory v každé větší obci. Pro právnické osoby zajišťujeme sběr odpadních olejů prostřednictvím specializované firmy s patřičným oprávněním.

Existuje něco, co dokazuje vysokou kvalitu vašich produktů? Čím se může MOGUL pochlubit?

Náš olej MOGUL 5W-50 EXTREME Sport používá ve svých závodních vozech mnoho let například jeden z našich nejlepších rally jezdců Roman Kresta (účastník Mistrovství světa a několikanásobný český šampión). Dále mistra a vicemistr Evropy v rallycrossu Roman Častoval. Motocyklové oleje MOGUL MOTO 4T 10W-40 si nemůže vynachválit Mňuk Motokros Team. Mimochodem za řadu olejů MOGUL MOTO získalo PARAMO v roce 2011 cenu Petrolawords v kategorii Produkt.  

Autor: Paramo

Kde si mohou naši čtenáři vaši nabídku prohlédnout a případně oleje MOGUL koupit?

Zákazník najde oleje rafinerie PARAMO v sítích čerpacích stanic, v obchodních řetězcích, u prodejců náhradních dílů, v servisech a lze je samozřejmě koupit i přímo na e-shopu www.mogul.cz.

Fotogalerie
8 fotografií