V průzkumu mezi pojišťovnami jsme zjišťovali, na kolik vyjde ručení ve čtyřech lokalitách od velkoměsta po vesnici, a v každém místě nechali spočítat cenu pro trojici osob: dvacetiletého řidiče, pětatřicátníka a pětašedesátiletého řidiče. Všichni uvažovali o pojištění nové Škody Fabia s motorem 1,4 MPI a v minulosti nezpůsobili žádnou nehodu.

Nejlevnější pojištění má v našem průzkumu 65letý důchodce pojištěný u Direct pojišťovny. Roční ručení pro jeho fabii vyjde na 1232 korun, pokud bydlí v Přerově, Jablonci nebo Cehnicích. V Praze už ale zaplatí o 432 korun víc. Oproti tomu mladý řidič z Prahy vytáhne u stejné pojišťovny z portmonky téměř desetkrát tolik, 11 111 Kč, což je nejvíc v celém našem srovnání. Za stejné auto tak zaplatí mladík z Prahy o 9879 korun víc než důchodce z venkova.

Pojišťovny často odvíjejí ceny od toho, jak dlouho jezdíte bez havárie. Mladí řidiči bourají častěji a obyvatelé velkých měst dokonce 4krát častěji než ti z venkova.

20letý řidič: Rozdíl až 9281 korun

Tip Blesku: Kooperativa

Každá pojišťovna měří trošku jiným metrem a být mladým motoristou v Praze nemusí nutně znamenat částku deset tisíc ročně na povinném ručení. Nejlevnější, za 1830 korun, tak sežene 20letý řidič u pojišťovny Kooperativa. Ta totiž místo bydliště ani věk vůbec nezohledňuje a pro 20leté řidiče fabie je suverénně nejvýhodnější volbou. Ať už jsou z města nebo venkova.

35letý řidič: Rozdíl až 1334 korun

Tip Blesku: Triglav

U 35letých řidičů fabie už tak velké rozdíly nejsou. Nejlevněji ručení pro ně nabízí pojišťovna Triglav. V Praze a větších městech stojí 1561 korun a v menších městech zhruba o stovku méně, 1474 korun. Nejdražší ručení pětatřicátníci s fabií zaplatí v Praze u pojišťovny Axa. Stojí 2808 korun. V menších městech pak nejvíc u ČSOB (2425 Kč) a na malých městech a venkově u Hasičské vzájemné pojišťovny (2402 a 2089 korun).

65letý řidič: Rozdíl až 719 korun

Tip Blesku: Triglav, Direct

Se stoupajícím věkem rozdíly v cenách klesají. Pokud jezdí bez škody, nemusí důchodce s fabií příliš vybírat. Pokud je z Prahy, vyplatí se mu pojišťovna Triglav, kde za povinné ručení zaplatí 1561 korun. V menších městech pak vítězí Direct s cenou 1232 korun. Nejdražší pro něj je v Praze pojišťovna Axa (2808 Kč) a v menších městech a na venkově Hasičská vzájemná pojišťovna (2402 a 2089 Kč).

Velké srovnání cen povinného ručení
Autor: Zdroj: Zástupci pojišťoven

Velké srovnání cen povinného ručení
Autor: Zdroj: Zástupci pojišťoven

Velké srovnání cen povinného ručení
Autor: Zdroj: Zástupci pojišťoven

Velké srovnání cen povinného ručení
Autor: Zdroj: Zástupci pojišťoven