Inspekce zatím mohla jen udělit pokutu, kterou nepoctivci zaplatili a dál vesele podváděli. ČOI dlouhodobě kritizují nevládní organizace, ta se ale hájí tím, že jí zveřejňování podvodníků neumožňuje legislativa. Novela zákona je nyní v připomínkovém řízení.

"Za účelem ochrany trhu před prodejem nekvalitních pohonných hmot návrh obsahuje oprávnění ČOI ke zveřejňování těch čerpacích stanic pohonných hmot, u nichž inspekce kontrolou zjistila závažné nedostatky v jakosti nebo složení prodávaných pohonných hmot," stojí v předkládací zprávě k novele zákona. Novela povolí zveřejnit název i adresu čerpacích stanic.

Ministerstvo průmyslu a obchodu

"Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek se rozhodl vyřešit nejednoznačný výklad toho, zda má ČOI zveřejňovat závěry kontrol na čerpacích stanicích," zdůvodnil navrhované změny mluvčí ministerstva Pavel Vlček.

Dřívější rozhodnutí ČOI nezveřejňovat názvy pokutovaných čerpacích stanic v minulosti kritizovala mimo jiné zástupkyně ombudsmana Jitka Seitlová, podle níž je tento postup nezákonný a podporuje korupci.

Jména pokutovaných sítí čerpacích stanic se nyní veřejnost může dozvědět až tehdy, pokud se jejich provozovatel s výsledkem správního řízení nesmíří. Případem by se pak zabýval Nejvyšší správní soud, který svá rozhodnutí zveřejňuje.

Loni podvádělo 5 % pumpařů

Loni ČOI odhalila nedostatky u pěti procent ze všech kontrolovaných vzorků pohonných hmot. Bylo to o šest desetin procentního bodu méně než v roce 2008. Letos v srpnu podíl nekvalitních vzorků pohonných hmot klesl na 6,4 procenta z červencových 11,4 procenta.