Dotaz: Dobrý den, přibližně do měsíce bych chtěl pořídit rodinný vůz (kombi). Předběžně mám vytipované následující 2 vozy:
1. Škoda Octavia combi 1.9TDi, 81kW, 2003najeto do 100.000km, elegance, climtronic, ESP
2.VW Passat variant 1.9TDi PD 96kW, 2002, najeto do 100.000km

Mohu požádat o Váš názor a srovnání těchto dvou vozů z hlediska výběru motoru, celkové spolehlivosti, kvality, provozních nákladů a bezpečnosti? Taktéž uvítám i případné tipy na jiné vozy ve stejné cenové kategorii. Ročně najezdím přibližně 20.000-25.000 km, 80% najetých km je mimo město na vzdálenosti 40-300km. Děkuji za odpověď. Z. Weber

Odpověď: „Je zajímavé, jak často bývá passat srovnáván s octavií, přitom je daleko větším a složitějším autem, logicky s vyššími provozními náklady. Je pravda, že pokud jde o zavazadelník kombi-verzí, tak octavia trumfne mnohá daleko větší auta, což toto srovnání částečně opravňuje.“ Informuje Martin Vaculík ze serveru TipCars.com.

Pro Passat mluví:

- směrová stabilita
Jízdní vlastnosti nemají obě auta zrovna vzorné (octavia je nevypočitatelná, passat nedotáčivý).

- prostornost
Rozvor náprav má o 20 cm delší, a to je uvnitř sakra znát. V octavii budou dospělí vzadu na celodenní cestě trpět, v passatu jsou zcela v pohodě.

- komfort
Výhodnější poměr délky rozvoru a celkové délky vozidla či složitější přední náprava umožnily naladit odpružení citelně komfortněji.


Pro Octavii mluví:


- nižší servisní náklady
Passat totiž je z našeho pohledu extrémně drahý na servis. Je zde řada věcí, které octavia nemá, takže se u ní nemohou pokazit. Třeba sdružené vstřikovače PD fungují, pokud do motoru lijete drahý olej dle normy VW 506, specifikace 0W-30. Taková vodička sice namaže „pédéčka“, zato však velmi špatně chrání turbodmychadlo, zvlášť pokud někdo vozu stojí na krku (a to se služebním passatům dělo pravidelně). Proto mnoho vozů se sto tisíci najetými km má opotřebené turbo. Octavia má klasické EDC čerpadlo, nejspolehlivější dieselový vstřikovací systém. Dále znovu musíme zmínit hliníkovou přední nápravu, od r.v. 2002 sice zesílenou. Ale taková 10 cm zahloubená kanálová mříž oddělá cokoliv, specifikum hliníkové nápravy tohoto typu je, že odchází vždy alespoň celá strana najdenou (čtyři ramena), nikdy ne pouze jedno. A to se pak nedoplatíte.


- některá překvapivá selhání passatu
Ta bychom se zde rozepisovall dlouho. Alespoň ta hlavní: Motory TDI-PD jsou dosti hlučné. Měkké silentbloky motoru se mohou rychle zničit a pak hluk uvnitř dosahuje nezáviděníhodné intenzity. Pokus izolovat posádku limuzíny od traktoru (diesel s kompresním poměrem 19:1, dnes běžně jen 16:1) v přídi měkkými silentbloky má i další negativa. Třeba při pokusu o rychlý start se sečtou vůle v silentblocích, dvouhmotovém setrvačníku (problém na samostatné téma) a pouzdrech ramen náprav, výsledkem je kmitání pohonné jednotky. (tvrdé rázy při akceleraci s prokluzem kol). Výsledkem toho je rázové namáhání poháněcí soustavy, takže poloosy při častějších ostrých startech jsou sezónní záležitostí.

- image passatu
Passat minulé generace společně se superbem či Audi A6 (minulé generace) se podle nás velmi rychle stává vozem pro světské. Je zářným příkladem rozpornosti image (německá kvalita) a skutečného stavu. Kupují jej proto lidé, kteří zaostali, nečtou, neinformují se.

Hodnocení passatu se nevztahuje na jeho současnou generaci, u které výrobce problematickou mechanickou stavbu opustil. Současný passat je z pohledu technika zvětšený golf, takže by měl být bez zásadních problémů.“ Dodává Vaculík z TipCars.com.


Více informací zde

<!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} -->

-          komfort

Výhodnější poměr délky rozvoru a celkové délky vozidla či složitější přední náprava umožnily naladit odpružení citelně komfortněji.