To, že si vyberete kvalitní pneumatiky vám zajistí nejen větší bezpečí, jízdní komfort, ale i to, že nezvýší spotřebu vašeho auta ani vás nebudou obtěžovat hlukem. Navíc se také nebudou tak rychle opotřebovávat. Jak dopadlo 19 test o v a - ných vzorků, které jsou oblíbené u aut v nižší střední třídě u nových i ojetých aut? U šestnácti z nich, které jsou běžně k dostání i na našem trhu, se dozvíte víc v tabulce. Požadavkem na získání nejvyššího hodnocení »zvláště doporučujeme« je známka do 2,5 za jízdu na suchu a na mokru a do 3,0 za spotřebu paliva a opotřebení. Celkovým vítězem testu je pneumatika Pirelli Cinturato P6, která nemá žádnou výraznou slabou stránku a navíc v chování na mokru byla vyhodnocena jako naprosto nejlepší. Na suchu je nejlepší Nokian H. Výsledky testů ADAC ale naprosto jasně varují před nákupem čínských pneumatik Interstate Touring a Goodride SPO6, které jsou na mokru zcela nedostatečné.

Jak pneu skladovat

Pokud chcete udržet vaše pneumatiky co nejdéle kvalitní, měli byste je i správně skladovat:

● než je z auta sejmete, označte, na které kolo patří

● dejte je na chladné a suché místo

● ideální je když zůstanou na ráfku

● nejlépe pokud je zavěsíte nebo dáte naplocho na sebe

Výsledky testu pneumatik rozměru 185/65 R 15 H

Podle čeho se hodnotilo?

Pneumatiky dostávaly známky podobně, jako ve škole, ovšem nikoli od jedničky do pětky, ale od od 0,5 do 5,5. V hodnocení se odrazily nejen objektivně měřitelné hodnoty (délka brzdné dráhy nebo hlučnost), ale i to, jaký dojem měli testovací jezdci.

Hodnocení v jednotlivých kategoriích je pak váženým průměrem známek. Celkové hodnocení je pak shrunutím, zda ji odborníci podle všech kritérií doporučují či nikoli.