1. Snažte se domluvit

Soudní proces je vždy zdlouhavou a finančně nákladnou záležitostí. Podle právníka Romana Moussawiho je tak vždy lepší pokusit se se sousedem dohodnout. Zajděte za ním a zkuste si v klidu promluvit o tom, jak moc vám jeho chování komplikuje život. Snažte se společně najít nějaké řešení, které by vyhovovalo oběma stranám.

2. Stěžujte si na úřadě

Další možností je podat stížnost na bezohledného souseda na příslušném obecním úřadě. Udělala tak i čtenářka Blesku Jozefa Krayzlová (Blesk informoval), která kvůli přístavbě souseda přišla o výhled z okna obytného pokoje. Stavební odbor úřadu v Bílovci jí dal po prošetření za pravdu a nařídil jejímu sousedovi stavbu přerušit.

 

3. Pošlete předžalobní výzvu

Ústní pokusy o smíření nevyšly? Pak jednejte písemně a sepište takzvanou předžalobní výzvu. V ní souseda vyzvěte, aby vás přestal obtěžovat svým chováním, a upozorněte ho, že jinak se budete domáhat svých práv před soudem. Dopis pošlete doporučeně, ať máte v ruce důkaz.

Vzor předžalobní výzvy.
Autor: Pavel Ryšlink, archiv rodiny Jedelské

4. Obraťte se na soud

Jestliže soused na předžalobní výzvu nereaguje a stížnosti na obecním úřadě jsou k ničemu, nezbývá nic jiného než se obrátit na soud s žalobou. V ní uveďte, jakých přestupků nebo trestných činů se soused dopouští a jak jste se pokoušeli situaci řešit. Dopis pošlete doporučeně.

Pozor: Šanci na výhru u soudu máte jen v případě, že je obtěžování souseda takzvaně nad míru přiměřenou poměrům. Štěkání psů, kokrhání kohoutů nebo řezání polen motorovou pilou je sice otravné, u soudu ale nemáte šanci! Pokud to soused nedělá naschvál – pak se jedná o šikanu, která je trestná.

 

Sousedská práva a povinnosti:

Plot patří podle nového občanského zákoníku oběma sousedům a musíte se o něj starat společně.

Dokud je ovoce na větvích stromu, patří majiteli. Jakmile ale spadne na zem, už je vlastníkem majitel pozemku.

Tečou k vám na zahradu splašky ze sousedova pozemku? Tady se jedná o přímé přivádění imisí, a to zákon zakazuje.

Vadí vám větve sousedových keřů, které vám stíní a přesahují přes plot na vaši zahradu? Na rozdíl od větví stromů je můžete klidně ořezat, aniž byste se sousedů ptali.

Pokud vás soused několik týdnů či měsíců obtěžuje opravou domu, ke které využívá i část vašeho pozemku, můžete po něm chtít peníze jako náhradu za rušení klidu i za případné škody.

Mgr. Roman Moussawi

Fotogalerie
7 fotografií