"Listopadové údaje z bankovní statistiky byly v podnikové sféře spíše ve znamení korekce extrémně silné úvěrové aktivity ze září a října," komentovala čísla hlavní analytička asociace Eva Zamrazilová.

Nové úvěry podnikům 39 miliard Kč byly v souladu s trendem pozorovaným v prvních devíti měsících roku 2014. "Největší útlum v listopadu nastal u nových velkých úvěrů nad 30 milionů Kč, což naznačuje, že mimořádný zájem o úvěry byl v září a říjnu tažen velkými hráči podnikového sektoru. Setrvalý, byť mírný vzestup objemově nejnižších úvěrů, ukazuje na pokračující oživení v sektoru malých a středních firem," dodala Zamrazilová.

Úrokové sazby pro nové úvěry podnikové sféře podle ní již pravděpodobně dosáhly svého dna ve třetím čtvrtletí. V říjnu a listopadu buď stagnovaly či mírně stoupaly.

Celkové zadlužení domácností u bank a dalších finančních institucí ke konci listopadu činilo 1,31 bilionu Kč. Meziročně se zvýšilo o dvě procenta. Samotný objem bankovních úvěrů domácnostem činil ke konci listopadu 1,135 bilionu Kč, což je meziroční vzestup o 4,6 procenta. Kvalita úvěrového portfolia domácností zůstává stejná jako v říjnu, například podíl hypotečních úvěrů se selháním činil 2,9 procenta.

Nové úvěry domácnostem byly v listopadu 28,4 miliardy Kč. Meziročně to bylo o 3,1 procenta méně, pokles byl první od února 2013. Oslabení zájmu o nové úvěry zaznamenávají veškeré typy úvěrů na spotřebu. Nové úvěry na bydlení byly bankami a stavebními spořitelnami poskytnuty v objemu 19,1 miliardy Kč, což je meziroční růst o 10,7 procenta. Nové hypoteční úvěry mohli klienti získat za 2,66 procenta, tedy ještě levněji než v říjnu.

V listopadových datech tak nebylo viditelné oživení zájmu domácností o úvěry na spotřebu navzdory pozitivním signálům z maloobchodu. Až data z dalších měsíců ukážou, zda vánoční nákupy či novoroční slevy prolomily již několik měsíců pokračující trend slabého zájmu o spotřebitelské úvěry a úvěry z kreditních karet. "Data v příštím měsíci rovněž ukážou, do jaké míry využili občané nabídek nebankovních poskytovatelů, kteří jsou dalším zdrojem spotřeby na úvěr. U nich mají občané aktuálně v různých formách vypůjčeno asi 200 miliard Kč, doplnila Zamrazilová.