1. 8. – 5. 8. Měsíc dorůstá

Víkend vás zastihne plnou nápadů a energie. Dávejte pozor, abyste lidem ve svém okolí nechtěně neublížila. Pracovní týden se ponese v dobré náladě a do práce vás nikdo nebude muset nutit. Svižně na všechno zareagujete, ale snadno se i rozčílíte. Jen se nezačněte užírat vnitřním hněvem. Hodně vám pomůžou večery strávené u dobré knihy nebo sklenka vína. Věnovat byste se měla cvičení, které podporuje prokrvení končetin. V zahradě sázejte zimní cibuli a česnek.

Degustace
Autor: www.wineofczechrepublic.cz

6. 8.– 12. 8. Úplněk

Tyto dny jsou vhodné pro půst, který očistí váš organismus. Můžete si naordinovat ovocnou nebo zeleninovou dietu. Úplněk je ideální také pro sběr léčivých rostlin všeho druhu. Rostliny nasbírané v tomto dni mají silnější účinek. Následující dny se vymaníte ze zmatků a pochopíte, proč s vámi posledním období lomcovaly emoce. Víkend vyostří mysl, slabší povahy se nechají snadno zastrašit a vyzradí všechno, co dosud tajily. Milostné vztahy dostanou nový impulz. Nový týden nečekaně zasáhne i do soukromých záležitostí vaší rodiny. Budete mít šanci napravit některé hlouposti. V práci od sebe velké výkony něčekejte. Pamatujte na ošetření pleti a pokud vás postihne migréna, pijte čaj z odvaru majoránky. Teď sebraná zelenina déle vydrží a nebude plesnivět.

Lunární kalendář
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

13. 8. – 19. 8. Měsíc couvá

Vaše bouřlivé nitro se na chvilku uklidní. Všechny činnosti vám půjdou od ruky, vtipně a jasně se vyslovíte i k tomu, co vás už dlouho štve. Pátek pro vás bude lehce erotický. Tvořiví lidé budou mít šťastnou ruku i během víkendu. V těchto dnech dávejte pozor na prochladnutí a průvan. Pijte čaj s citronem a medem. Pokud vám krvácejí dásně, vyplachujte si je silným odvarem ze šalvěje nebo řapíku. Vynechejte cigarety a kávu a nahraďte je zeleným čajem. Do jídelního lístku zařaďte dušenou a vařenou zeleninu. V domácnosti je toto období vhodné na praní a čištění skvrn. Na zahradě hnojte trávník a květiny.

20. 8. – 26. 8. Nov

Zamilováné se vrátí ke svým snům, které se s partnerem pokusí uskutečnit. Máte-li v rodině puberťáka, máte se na co těšit! Přes víkend urovnáte určitou záležitost, která vás už delší dobu trápila. Čeká vás setkání, které se odrazí ve vaší budoucnosti. Díky drobnému pochybení zjistíte v pondělí něco velice zajímavého. Budete vystavená náladovosti. Pozor na žárlivost! V tomto období pijte minerální vodu, jezte okurky, melouny a čerstvou zeleninu. Vyhýbejte se například alkoholu, kávě, čokoládě a mastným, smaženým jídlům. Cvičte nenáročná cvičení, aktivně odpočívejte při sportovních hrách nebo procházkách v přírodě. Na zahradě vysazujte jehličnany a stále zelené keře. Sázejte narcisy a jiné cibuloviny.

Autor: Mária Vargová

27. 8. – 31. 8. Měsíc dorůstá

Pokud utečete před problémy, nebo necháte rozhodnutí na někom jiném, budete brzy litovat. Víkend okoření váš život menšími karamboly, přesto vám ale nechá šanci všechno zvládnout a vyřešit. Pohybem získáte klid a potřebné soustředění. Využijte toho a promyslete si, co vás trápí. Posledním dnem v měsíci se ponese pokušení využít své postavení a ovlivnit chod věcí k osobnímu prospěchu. Konec prázdnin by vám neměl vzít radost a pohodu! V těchto dnech vás můžou postihnout problémy s klouby a bolestmi v křížové oblasti. Zbavit se jich můžete masážemi, ale i cvičením nebo pobytem v sauně. Nezapomínejte také na správné držení těla. Na zahradě sbírejte zeleninu a ovoce na rychlou spotřebu. Vysaďte nové sazenice jahod.

Zdraví v srpnu

Podle čínské medicíny bude v tomto měsíci nejvíce namáhaný systém termoregulace organismu. Tělesné teplo, které vzniká při chemických reakcích v těle, pochází z činnosti jater, ledvin a mozku, ale i působením hormonů a fyzické aktivity. Střídáním teplot v letních měsících se organismus oslabuje, ztěžuje se látková výměna i činnost jater, a proto je vhodné pít čaje na posilnění jater. Nejnižší tělesná teplota je ve tři hodiny ráno a nejvyšší v 17 hodin. Pokud je organismus vystavený chladu, snižuje se průtok krve. Při zvýšené teplotě se ochlazuje pocením, které doprovázejí emoce, nevolnost i tělesný pach, který je často zdrojem nepříjemných pocitů. Důležitá je proto osobní hygiena a čistota oblečení.

Kdo šetří, má za tři
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

PREVENCE

Základem je hygiena a používání mýdel s antiseptickou přísadou a antiperspirantů, které ničí spolu se zápachem i bakterie potu. Pomůže i patnáctiminutová koupel, do které přidejte tři až čtyři sklenky rajčatové šťávy.

FYTOTERAPIE

Na posilnění jater je vhodné pít čaj Ungolen (sypaný), který se dá koupit v lékárnách. Nejlepší je pít ho ráno na lačno, před jídlem. Vhodný je také odvar z lékořice: do 300 ml vody přidejte lžičku lékořice a vařte, poté 10 minut louhujte a vypijte ho studený natřikrát během celého dne.