Znají ji lidé snad v každém koutě světa. Firma Samsung se za desítky let své existence dostala mezi světovou špičku výrobců elektroniky. Ambice měl její zakládající člen I Pjon-čchul na začátku svého podnikání ale rozhodně jiné. V roce 1938 o výrobě telefonů určitě nepřemýšlel.

Je libo sušenou rybu?

Vyvážet do Číny místní jihokorejské potraviny, a zejména pak sušené ryby, se I Pjon-čchulovi zdálo jako skvělý nápad. Firma o 40 zaměstnancích pod jeho vedením fungovala dobře. Časem přesídlila do hlavního města Soulu, později pak do Suwonu, kde sídlí dodnes. Samsung rostl a rozšiřoval své obzory. Otevřel největší továrnu na zpracování bavlny, a hlavně prorůstal do dalších oborů. Najednou pod jeho rukama vznikaly loděnice, cukrovary a budovaly se závody těžkého i chemického průmyslu.

První mimokorejský výrobní závod Samsungu vznikl v 80. letech minulého století v Portugalsku.
Autor: Samsung

Firma chytila příležitost za pačesy

Ač by se mohlo zdát, že toho ambiciózní firma měla na svých bedrech až až, novinek se nikdy nebála, a proto se vlivem elektronické revoluce vydala novým směrem. Doba nabízela obrovskou příležitost a Samsung s ní chtěl rozhodně držet krok. Proto také roku 1969 vznikla divize Samsung Electronics, která začala vyrábět své první černobílé televizory. Neuběhlo ani deset let a prodala se už miliontá televize. V sedmdesátých letech začala s výrobou barevných televizí. Samsung zaznamenal obrovskou poptávku. Televizory se do domácností posílaly raketovou rychlostí.

V prosinci 1978 dosáhl Samsung hranice pěti milionů vyrobených televizorů.
Autor: Samsung

První počítače a telefony

V osmdesátých letech rozšířil Samsung své portfolio o mikrovlnky, ledničky a postupně i pračky. Firma roku 1980 vstoupila i do světa komunikačních technologií. Tehdy vedle telefonních ústředen a faxových systémů vyrobila svůj první osobní počítač. S prvním mobilním telefonem (SH-100a) přišla na trh v roce 1988. Tento model pak vystřídalo mnoho dalších, od „véček“ přes vysouvací telefony až po ty s dotykovým displejem.

První telefon Samsung.
Autor: Samsung

Dnešní situace a plány do budoucna

V současnosti je Samsung proslulý pro výrobu polovodičů, displejů pro mobily a také dalších součástek potřebných k výrobě elektroniky. Firma je také známá pro výrobu paměťových čipů – je jedním z jejich největších výrobců na světě. Samsung pronikl i do oblasti biotechnologií nebo farmaceutiky. Spadají pod něj závody na textil, nemocnice, loděnice nebo i stavební firmy.

Modernizace a automatizace výroby v závodech Samsungu v 90. letech minulého století.
Autor: Samsung

Budoucnost spatřuje Samsung v umělé inteligenci, které se věnuje ve specializovaných jednotkách a výzkumných centrech. V investicích do výzkumu a vývoje patří mezi světové špičky. Podle společnosti Interbrand je Samsung pátou nejhodnotnější značkou světa. Časopis Forbes ho ve svém žebříčku označil zase za nejlepšího zaměstnavatele na světě. Kam se bude Samsung ubírat v následujících desítkách let, není jisté. Za dobu své existence ale jasně ukázal, že bude viditelnou součástí proměňujícího se světa.