Začal tím proces, jenž skončí na konci prosince a bude při něm kompletně odstaveno veřejné vysílání analogového rozhlasu. Další provoz bude probíhat pouze digitálně prostřednictvím DAB a jeho podverzí - primárně DAB+.

V Norsku je situace značně jiná než na českém radiokomunikačním trhu - zatímco analogově vysílá 5 veřejnoprávních stanic, digitálně hned 20. Tamní ministerstvo kultury tedy označilo udržování staršího vysílání za neopodstatněné a rozhodlo o jeho postupném vypnutí. Soukromé regionální stanice samozřejmě budou moci vysílat i nadále. Digitální vysílání s sebou přinese jak vyšší kvalitu vysílání, tak kapacitu.

Jeden z pokročilejších automobilových adaptérů, které umožňují příjem DAB+ vysílání. Albrecht DR 56 vyjde na více než tři tisíce korun
Autor: Albrecht Audio

U Norů se však nové rozhodnutí netěší oblibě - podle webu The Star s ním souhlasí pouze 17 procent obyvatel, kdežto 66 procent je proti. Problém nastane především v případě automobilových rádií, které nejsou digitálním přijímačem vybaveny - je integrován v pouhé třetině vozidel. Adaptéry pro příjem DAB+ vysílání přitom vyjde téměř na 2 tisíce korun.

V Česku lze pomocí DAB+ přijímat rádiové vysílání ve čtyřech multiplexech, kde najdeme především nabídku Českého rozhlasu a necelé dvě desítky komerčních stanic. Vypnutí analogového FM vysílání je tedy na našem území vzdálenou budoucností. Naopak podobný proces jako v Norsku plánují ve Švýcarsku, Dánsku a Británii.