Vychytaná věcička, tablet iPad, je především pro milovníky počítačových her, aplikací, e-booků a lidi, kteří bez internetu neudělají krok. Jaké jsou jeho plusy a minusy, jsme zjišťovali v redakci.

Jak vypadá?

Dotykový tablet s úhlopříčkou 9,7 palce, což je asi 25 cm, nás na první pohled zaujme především pěkným designem, který je pro značku Apple typický. Zjednodušeně řečeno, vypadá jako zvětšený iPhone. Nejedná se o žádné peříčko. Váží 0,68 kg a v jedné ruce ho rozhodně dlouho neudržíte. Přístroj je vybaven nepraktickým LED displejem. Čím víc vám na něj svítí slunce, tím míň vidíte. Navíc se přístroj doteky okamžitě upatlá.

Jednoduché ovládání

Největší výhodou přístroje je jeho snadné ovládání a rychlé zapnutí. Listování položkami jde bez problému i lidem, kteří mají větší ruce. Psaní na klávesnici je také pohodlné, především díky možnosti otočit ji na šířku. Automaticky se tak zvětší. Pokud chcete, aby se vám obraz nepřetáčel, můžete tuto funkci pomocí jediného tlačítka vypnout.

Mapy vás přenesou na ulici

Další nespornou výhodou iPadu jsou jeho aplikace. Mezi nejzajímavější patří mapy. Do vyhledávače si zadáte ulici, která se vám zobrazí klasicky, jako satelitní snímek. Když se však dotknete oranžového panáčka, obraz se změní a vy se během chvilky dostanete na chodník konkrétní ulice a můžete se dívat lidem do oken.

Fotografie v rámečku

Koupí iPadu už nebudete potřebovat digitální fotorámeček. iPad vám jej bez problémů nahradí. Stačí jen po vypnutí přístroje zmáčknout hlavní menu, čímž se vám rozsvítí plocha, a stisknout ikonu s květinkou. V rámečku už se vám pak budou střídat vaše oblíbené fotografie, které nahrajete přes iTunes.

Musíte být pořád připojeni

Nevýhodou je, že ve chvíli, kdy si zakoupíte iPad, budete mít k dispozici základní aplikace, jako je prohlížeč Safari, elektronická pošta, přehrávač videí, iBooks, mapy, poznámky, kontakty, kalendář a iTunes. Ostatní aplikace seženete přes iTunes. Jejich cena je různá. Některé pořídíte zdarma, za jiné zaplatíte i pár stovek. Obrovskou nevýhodou přístroje je, že pro chod větší části aplikací potřebujete být připojeni k internetu. Přístroj iPad má pouze wi-fi , a tu nechytnete všude. Jednodušší přístup na internet je z iPadu 3G. Tam však bude zapotřebí vložení microSIM, s níž naši operátoři počítají až od léta.

Fotogalerie
12 fotografií

Rychle se nabíjí, pomalu vybíjí

Při plném provozu vydrží baterie až 10 hodin. Do plna ji dobijete už za tři hodiny. Pokud chcete, aby vám baterie co nejdéle vydržela, nabíjejte iPad vypnutý. Rozhodně si iPad nenabijete pomocí USB kabelu a počítače. A tady může nastat lehčí problém. Protože se u nás prodává US verze iPadu, je napájecí adaptér přiložený k balení dělaný pro americkou zásuvku. Musíte si tedy koupit buďto redukci, nebo českou nabíječku pro iPhone. Vynalézavější zjistí, že lze do adaptéru připojit obyčejný kabel s dvojkolíkem od každého magneťáku. To ale nebude nejlepší řešení.

Bez iTunes ani ránu

Pokud nemáte v cizině zakoupený iPad Camera Connection Kit, který u nás zatím není k dostání, do iPadu nic jinak přes iTunes nedostanete. Co je vlastně iPad Kamera Connection Kit? V podstatě se jedná o dvě krabičky, které zapojíte do vstupu pro nabíjecí adaptér. Jedna plní funkci čtečky karet a druhá má vstup pro USB kabely a umožňuje přímo připojit digitální fotoaparáty. V Americe tento doplněk zakoupíte za 29 dolarů, což je asi 612 Kč.

Za kolik u nás iPad seženete?

Společnost Apple nechce prozradit, kdy se dostane iPad na český trh. Možná ale ztratí klientelu. V tuto chvíli je na českém trhu plno internetových prodejců, kteří iPady dovážejí a prodávají. Nejlevnější iPad tak u nás seženete od 12 990 Kč. Prodejci tvrdí, že poskytují záruku. Jak dlouho však bude oprava trvat, je otázkou. České zastoupení společnosti Apple Blesku potvrdilo, že v Česku není jediný autorizovaný servis, který by uměl iPady opravit. Tyto servisy existují pouze v zemích, kde se iPad ofi ciálně prodává. Proto si u každého obchodníka ověřte, zda máte v ceně záruční dobu a zda bude schopen zařídit a zaplatit servis v zahraničí.