Surface představil v kalifornském Los Angeles sám šéf Microsoftu Steve Ballmer. Společnost novému počítači věří a tvrdí, že časem nahradí stolní počítače. To je velmi silné tvrzení. Všichni přítomní novináři a odborníci na techniku jsou však z nového tabletu nadšeni.

Video
Video se připravuje ...

Surface, tablet a notebook v jednom Microsoft

Hardwarově slabší verze

Tablet bude k dispozici ve dvou verzích, které ponesou názvy Surface a Surface Pro. První a hardwarově slabší tablet bude mít operační systém Windows RT a procesor nVidia ARM. Bude o něco lehčí než jeho bohatší bratříček, vážit bude 676 gramů. Rozlišení ClearType displeje bude 1280 x 720 (HD). Úhlopříčka 10,6 palce (26,9 centimetru) bude v obou verzích stejná. Poměr stran je jako u širokoúhlých televizorů – 16:9. Obrazovka tabletu bude odolná, chrání ji sklo Gorilla Glass 2.0. Surface má na tloušťku 9,3 mm, Surface Pro 13,5 centimetru.

Tablet má poměr stran 16:9
Autor: ČTK

Dva typy klávesnice

Oba tablety mají praktický stojan, k dispozici budou dva typy klávesnice, ukryté v magnetickém pouzdru. Touch Cover je tenká pouze 3 mm a tvoří, obsahuje dotykovou plochu, kterou lze využít na psaní, ale i jako dotykovou plochu nahrazující myš. Podle Microsoftu je unikátní právě snímání tlaku, Touch Cover totiž obsahuje pouze naznačené a nakreslené klávesy s tlakovým snímáním v patřičných místech. Microsoft nabízí i druhý kryt s názvem Type Cover. Jde o klasickou hardwarovou klávesnici, která funguje podobně jako standardní klávesnice u stolních počítačů. Je však velmi tenká, na šířku má jen 5 milimetrů.

Fotogalerie
5 fotografií

Vybavenější bratříček

Hardwarově výkonnější verze Surface Pro nabídne nejnovější operační systém Windows 8, včetně dotykové prostředí Metro a stylus. Tablet bude využívat procesoru Core i5 Ivy Bridge. Displej bude multidotykový ClearType a bude mít Full HD rozlišení 1920 x 1080 pixelů. Na rozdíl od základního modelu (port pro microSD karty) bude mít slot pro microSDXC karty, stejně jako velmi rychlé USB 3.0. Surface Pro bude mít úložiště pro data o kapacitě 64 až 128 GB, Surface pak 32 až 64 GB. Klávesnice budou k dispozici v různých barvách (černá, bílá, modrá, červená, růžová).  Datum zahájení prodeje ani cena nejsou známy. Surface by se podle Blesk.cz měl na trhu objevit ještě letos, Surface Pro až příští rok s novým systémem.

(Aktualizace 20.6.)

Server Digitimes přinesl informace o cenách tabletů, které prý získal přímo od výrobce. Tablety by se měly vyrábět v továrnách společnosti Pegatron. Konečná cena za Surface by měla být v přepočtu 12 tisíc korun, Surface Pro by měl vyjít na 16 tisíc korun. To je řádově o několik tisíc méně, než se předpokládalo.