Video
Video se připravuje ...

Resident Evil Village - čtvrtý trailer 

Demoverze omezená na 30 minut byla dostupná pouhých osm hodin z neděle na pondělí. Oproti předchozí hratelné ukázce Maiden toho ukázala podstatně více. Na rozdíl od ní jsme se poprvé chopili role hlavního hrdiny Ethana Winterse, kterého známe už z Resident Evil 7: Biohazard. Protagonista se ocitá v prokleté vesnici, kde se seznamuje se ženou, která vypadá jako čarodějnice.

Vlkodlaci si na vás brousí zuby

Pak následuje průzkum prostředí. Zasněžená dědina je plná polorozpadlých chatrčí. Vedle ní je umístěn hřbitov a pole. Právě mezi klasy na mě poprvé zaútočil vlkodlak. Lykani, jak se jim ve hře říká, budou jedněmi z hlavních nepřátel. Jsou rychlí, nebezpeční a chytří. Souboje nejsou vyloženě jednoduché. Je zapotřebí taktizovat, dobře mířit a využívat i obranu před útoky monster.

Už v demu jsou k vyřešení hlavolamy, které jsou pro sérii tolik typické. Důležité je posbírané předměty také prohlédnout. Návrat hlásí oblíbený inventář rozdělený na políčka. V něm si je možné věci nejenom prohlížet, ale také vyrábět nové předměty. Jde o tvorbu munice nebo ozdravných lektvarů. Sbírání ozdravných bylin nechybí už v demu. To ukázalo i nemalou porci příběhu.

Hrdina Ethan Winters je ve vesnici cizincem

Vesničané jsou zděšení z útoku lykanů. Nestále mluví o tom, jak je chránila jakási Matka Miranda, ale její přízeň je nejspíš pryč. Místní nazývají Ethana jako člověka zvenčí a straní se ho. Bude to ale nejspíš on, kdo sehraje nejdůležitější bitvu se zlem, které se ukrývá v hradě Dimitrescu, jenž se tyčí nad vesnicí. Kromě vlkodlaků se můžeme v plné hře těšit i na upíry a čarodějnice.

Zatímco demo Maiden byl hodně temné a ukázalo pouze útroby hradu, druhá hratelná ukázka toho představila mnohem více. Grafika, za kterou strojí RE Engine, vypadá o mnoho lépe. Prostředí je plné detailů, kterých si všimnete při exploraci vesnice a jejích obydlí. Modely postav jsou detailní a výrazy v jejich tvářích realistické. Verze pro PlayStation 5, kterou jsem otestoval, navíc podporuje ray-tracing.

A co podpora DualSense?

Dabing postav je profesionální a hudba atmosférická. Stejně jako zvuky. Je však škoda, že jsem nezaznamenal větší podporu ovladače DualSense. Domnívám se ale, že jde o problém dema a v plné verzi se dočkáme haptické odezvy i odporu spouští. Nové demo si mě získalo a Resident Evil Village se už nemůžu dočkat. Hra vychází už 7. května. Její součástí bude titul Resident Evil Re:Verse.

Fotogalerie
33 fotografií

P.S. Další hratelnou ukázku, která bude zaměřená na hrad Dimitrescu, si majitelé PS5 a PS4 konzolí mohou vyzkoušet už v neděli od 19 hodin. 30 minut trvající demo bude dostupné osm hodin. 2. května od dvou ráno mají pak hráči na ostatních platformách celý den na to, aby si vyzkoušeli hodinové demo. Vydat se mohou do vesnice i hradu.

Série Resident Evil přehledně na Blesk.cz

Index těšení: 90 %

 
Infobox
Datum vydání: 7. květen 2021
Platformy: PlayStation 5, Xbox Series X/S, PlayStation 4, Xbox One, PC
Cena: 1799 Kč
Výrobce: Capcom Division 1
Vydavatel: Capcom
Distributor v ČR: Cenega
Jazyk: AJ
Oficiální stránka hry
Oficiální stránka Re:Verse