Zatímco konkurenční Call of Duty: Black Ops 4 opustilo od hry jednoho hráče úplně, nabízí Battlefield V singleplayerovou kampaň War Stories. A byť je krátká a dokončíte ji za zhruba 5 až 6 hodin, dokáže zabavit. Kromě úvodu a epilogu nabízí čtyři kapitoly, v nichž se hráč ujme pokaždé jiného hrdiny z různé etapy druhé světové války.

V první se britský vězeň a někdejší lupič Billy Bridger (ne)nuceně přidává k týmu, jenž má za úkol zlikvidovat v Severní Africe jednotky okupující letiště. Upřímně musím říct, že když jsem hrál tuto kapitolu, myslel jsem si, že je Battlefield V špatným vtipem. Nudnou likvidaci vojáků ze skal odstřelovačkou následovalo sestřelování letadel a celé to byla velká nuda.

Battlefield V pro PlayStation 4.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Hned druhá a také nejlepší kapitola přináší osudy Solveig, dcery norské vědkyně, která pro nacisty vyrábí těžkou vodu, kterou chtějí použít ke stvoření atomových bomb. Tato epizoda odehrávající se na evropském severu je dechberoucí. Jezdíte v ní dokonce na lyžích a všimnete si neskutečných grafických detailů. Napětí v ní je tak husté, že by se dalo krájet.

Kdyby byl celý příběhový režim takový, jako tato kapitola, byla by to paráda. Bohužel není. Ale ani třetí epizoda, v níž se chopíte senegalského vojáka ve službách Francie, není vůbec špatná. Narazíte v ní na diskriminaci, kterou afričtí vojáci prožívali od Francouzů, i kruté souboje s Němci. Sice nejde o takové veledílo jako o epizodu z Norska, ale je také hodně dobrá.

Battlefield V pro PlayStation 4.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Poslední nebyla původně do hry zakomponována, ale jak je vidět, v EA jsou před Vánocemi štědří, a tak nám čtvrtou kapitolu singleplayeru přidali zdarma. Ujmete se v ní role komandéra německého tanku, který se se svou posádkou snaží zachránit Berlín před zničením. Samozřejmě marně. Ale to, že nás tvůrci nechali zahrát za nacisty, je odvážné.

Jasně, hákové kříže nahradily alternativy, ale přesto jde o nezvyklou věc ve videohrách. Hra však v žádném případě nacismus neoslavuje. Naopak poukazuje na krutosti války. Co se singleplayeru týče, rozhodně mohl být delší, ale v rámci dnešních her je jeho délka snesitelná. Vyzdvihl bych ale rozhodně velikost některých úrovní, z nichž některé jsou vážně hodně obrovské a rozlehlé.

Battlefield V pro PlayStation 4.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Battlefield V je rozhodně střílečkou z první osoby, ale posadíte se v ní za ovládání mnoha vozidel. A je jedno, zda to budou auta, letadla nebo tanky. Každé z nich má svůj osobitý přínos. Jejich ovládání je navíc pohodlné a vy vždy budete vědět, jak si s daným vozidlem poradil. Byl o tom každý Battlefield a nejinak je na tom i pětka. Zbrojní arzenál je obrovský.

Vyjmenovávat všechny ty pistole, granáty, panzerfausty, kulomety nebo plamenomety smysl nemá. Vězte, že vždy budete mít z čeho pálit. I když Battlefield V nabízí na rozdíl od největší konkurence hru jednoho hráče, jeho zaměření na online multiplayer je zřejmé. Aby taky ne, když se masivních bitev může účastnit až 64 hráčů. A to už jsou pořádné vřavy.

Battlefield V pro PlayStation 4.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Velký důraz je kladen na souhru, což dokazuje už samotné lobby, v němž se můžete spojit s kamarády. Ze tříd assault, medic, recon a support už můžete složit hodně rozmanitý a silný tým. O možnostech upravit vzhled a výbavu vojáka nemluvě. Potěší i možnost respawnu v místě, kde se nachází spoluhráči nebo oživování padlých, kteří po fatálním zásahu krvácejí na zemi a vy máte ještě pár okamžiků na to, je vrátit do hry.

Map je v základu osm a devátá přibyla zdarma teprve nedávno. Nový obsah zdarma? Jo! Mapy jsou rozlehlé, členité a je radost se v nich zabíjet. Režimů je šest a nabízejí přímočarou akci, plnění úkolů, taktický boj i bitvy na dlouhé hodiny. Prostě od týmového deathmatche až po conquest. V budoucnosti navíc přibude režim Firestorm, který bude variací na extrémně populární mód battle royale. S touto hrou tedy čeká hráče zářná budoucnost.

Fotogalerie
83 fotografií

Vizuálně je Battlefield V vyložené krásný. Grafický engine Frostbite 3 odvádí parádní práci. Textury jsou detailní a ostré. A to vše při stabilním frameratu. Ve hře si všimnete nesčetného množství detailů. Například když padá sníh, zůstane na vašich zbraních. Ozvučení a hudba jsou také na vysoké úrovni, ale grafika? Ta je parádní! Takže pokud máte rádi střílečky z druhé světové války zaměřené na multiplayer, s Battlefieldem V zklamáni nebudete.

VŠE O SÉRII BATTLEFIELD PŘEHLEDNĚ NA BLESK.CZ 

Hodnocení Blesk.cz: 80 %

Plusy:
Nádherná grafika
Cit pro detail
Norská kapitola singleplayeru
Bohatý zbrojní arzenál a spousta vozidel
Masivní multiplayer
Nový obsah zdarma po vydání

Minusy:
Singleplayer je rozporuplný

Infobox
Datum vydání: 20. listopad 2018
Platformy: PlayStation 4 (testováno na PS4 Pro), Xbox One, PC
Cena: 1299 Kč (konzole), 999 Kč (PC)
Výrobce: EA Dice
Vydavatel: Electronic Arts
Distributor v ČR: Electronic Arts
Jazyk: AJ