Od vydání PS2 originálu z roku 2002 už uběhla dostatečně dlouhá doba, aby si původní dobrodružství Ratcheta & Clanka vysloužilo remake. A i když příběh převypravuje původní události a ukazuje první setkání chlupatého ušáčka a roztomilého robůtka, jde o úplně jinou hru než originál.

Video
Video se připravuje ...

 Sony/Insomniac Games

Letošní Ratchet & Clank totiž staví na základech pozdějších, lépe hratelných i ovladatelných dílech. Stejně tak přináší i prvky, které se původně v prvním díle neobjevily. Jde o vypilovanou akční hopsačku, která pobaví skákacími prvky, ale hráče zaujme hlavně akčními souboji a především neuvěřitelným arzenálem vylepšitelných zbraní.

Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Po osvojení základního Combusteru, což je variace na blaster, se brzy dostanete k mnohem nápaditějším zbraním. Takový Mr. Zurkon je levitující robot, který vám pomáhá v likvidování zástupů nepřátel. A pálí ze sebe kromě střel také jednu hlášku za druhou. Víme tak, že palivem Zurkona je bolest nebo že se vrací do boje jedině s pomyšlením na odplatu.
S Mr. Zurkonem v zádech
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Hra je ostatně prošpikována humorem skrz naskrz. Některé vtípky pochopí i nejmenší, zatímco jiné jsou určeny dospělým hráčům. Zábavné a fikané. Rozmanitost zbrojního arzenálu vskutku nebere konce. Takový Pixelizer je zase variací na brokovnici, která mění protivníky na pixely jako z 2D videohry. Na krátkou vzdálenost se pak vždy hodí futuristický hasák.
Otáčejte hasákem, co to jde.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Všechny zbraně se upgradují podle toho, jak s nimi zacházíte. Pomocí sítě hexagonů je navíc můžete obdařit dalšími specialitami a útoky. Systém upgradů je navíc spojený s komby, takže čím víc jich odemknete najednou, tím lépe pro vás a vaše zbraně. Ratchet & Clank je ale hopsačka, v níž se navíc dostanete k celé řadě dalších pomůcek. Například k jetpacku pro létání nebo botám pro jízdu na kolejích.
Se speciálními botkami na kolejích.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Tahle hopsačka je rozmanitá, jak to jen jde. Narazíte i na spoustu dalších miniher včetně akce ve vesmírné stíhačce, hry za samotného Clanka nebo závodů hoverboardů. Této hře lze těžko něco vyčítat. Dobře, pokud jste hráli předchozí díly, asi vás máloco překvapí. Jinak nelze na Ratchet & Clank ročník 2016 pět nic jiného než chválu.

Fotogalerie
21 fotografií
Zvláště, když vizuální stránka hry je tak nádherná. Vážně -–viditelnost je maximální, barvy syté, textury ostré a framerate po většinu času stabilní. Tohle je hra, která zaujme malé i velké, prostě všechny. Ratchet & Clank prostě opět patří ke klenotům PlayStation rodiny, nyní už i na konzoli s pořadovým číslem 4.

Hodnocení Blesk.cz: 8/10 

 

Plusy:
Výborná akční hopsačka
Fenomenální zbraně
Krásná grafika
Kombo systém upgradů
Několik miniher
Rozmanitý humor
 
Minusy:
Je to stále jedno a to samé

 

Infobox
Datum vydání:  20. duben 2016
Platformy: PlayStation 4
Cena: 999 Kč
Výrobce: Insomniac Games
Vydavatel: Sony
Distributor v ČR: Sony
Jazyk: AJ