Střelné zbraně a ovladatelná vozidla, stěžejní prvky série Far Cry, jsou pryč. Hra se odehrává v období mezaninu a nic z toho ještě nebylo vynalezeno. Svět je nelítostný a nebezpečí číhá na každém kroku. Jako pračlověk Takkar musíte zachránit vlastní kmen a navrátit mu zašlou slávu. Jenže Oros obývají další krvelačné kmeny, někteří jsou dokonce kanibalové. Nebude to proto jen tak. Příběh je primitivní jako tehdejší doba, ale při hraní to ani nevadí.

Video
Video se připravuje ...

Ukázka ze hry Far Cry Primal. Ubisoft

Far Cry Primal má herní základy pevně vytesané do kamene od předchozích dílů. Jde o hru v otevřeném světě se spoustou aktivit. Tou hlavní je záchrana kmene. Za každou příběhovou, ale i vedlejší nebo náhodnou misi či úkol získáte do vesnice spokojené pralidi, kteří vám každý den získají cenné suroviny. A bez průzkumu a jejich sbírání si nepostavíte zbraně, nevylepšíte vesnici, nic.

Jakmile bude váš kmen větší a silnější, bude prosperovat a vy získáte přístup k tvoření nových předmětů a získání dalších schopností. Někteří členové kmene jsou totiž významní. Šaman Tensay vás naučí krotit zvířata, šílený vynálezce Wogah vás zase vybaví lanem s hákem. Systém růstu a budování kmene je dobře vymyšlený a zpracovaný.

Kmen Wanja je na pokraji vyhubení.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Samotná herní náplň je rozmanitá. Budete se bít nejrůznějšími pravěkými zbraněmi, od sekyr až po kopí. Zbraně je možné také házet a pro útok z dálky se vždy nejvíc hodí luk a šípy. Všechny zbraně můžete zapálit a víc tak uškodit protivníkovi, nebo se dostat dále. Oheň hrál vždy ve Far Cry velkou roli a tentokrát je ještě větší. Navíc je šíření ohně mnohem propracovanější než dříve.

Lovení zvěře a její stahování z kůže není v sérii novinkou, teprve ve Far Cry Primal však dostává naplno smysl. Kožešiny potřebujete k výrobě oblečení a bez něj v zimě umrznete. Maso potřebujete nutně k jídlu a přežití, sbírání rostlin ke tvorbě lektvarů. Explorace nádherného Orosu se vždy vyplatí. A nebudete na ni sami. Jste totiž pračlověk, který získal po vypití magického, tedy drogového nápoje, schopnost krotit zvířata.

Hra za mamuta je parádní.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Ochočíte si vlka, jaguára a časem i obřího medvěda nebo drsného šavlozubého tygra. O svou šelmu se ale musíte starat, krmit ji a chránit, není nesmrtelná. Za odměnu vám bude sloužit jako ochrana. A se zvířetem se můžete i mazlit. Vážně, budete ho drbat pod krkem. Něco jiného je pak sova. Váš opeřený přítel se stane vaším zrakem ze vzduchu, který odhalí nepřátele v okolí. Časem sovu vycvičíte i k útoku a házení bomb. Pravěké soví bomby patřily k nejobávanějším zbraním tehdejší doby. Ehm.

Fauna i flóra v Orosu jsou neuvěřitelné. Pravěký svět na vás skoro dýchá. Všude to žije a vy se podíváte do hlubokých lesů, na planiny, do hor, ale i zasněžených kopců nebo nebezpečných bažin. Nebezpečí číhá na každém kroku, ale rozjímání nad obrovským světem, který zabere odhadem přes 40 hodin k prozkoumání, se neubráníte. Grafika je velmi líbivá. Ozvučení je také parádní, stejně jako prastarý jazyk kmene. Překládán je záměrně gramaticky špatně, jako jsme uvedli v začátku recenze. Stylové a nápadité.

Fotogalerie
27 fotografií
Obsahu je ještě více, pokud si pořídíte speciální edici. V ní získáte misi, v níž se chopíte srsti mamuta. A jen počkejte, jaká je to paráda, napichovat pralidi na kly a házet je chobotem. Far Cry Primal je jasným potomkem předchozích dílů. Na pevných základech vytvořených předchůdci však vznikl nový svět s novými pravidly, úkoly a jedna z nejúchvatnějších her vůbec. Zatím nejlepší letošní herní zážitek se odehrává před dvanácti tisíci lety.

Hodnocení Blesk.cz: 9/10 

Plusy:

Obrovský živoucí svět Oros
Budování kmene
Dosud nejpropracovanější lov
Ochočování zvěře
Atraktivní pravěké téma
Spousta obsahu na hodně dlouho
Pravěký jazyk

Minusy:
Primitivní příběh

 

Infobox
Datum vydání: 23. únor 2015 (konzole)
Platformy: PlayStation 4, Xbox One, PC
Cena: 1799 Kč (PS4, XO)
Výrobce: Ubisoft Montreal
Vydavatel: Ubisoft
Distributor v ČR: Playman
Jazyk: AJ + CZ titulky