Dva předešlé ročníky FIFA na konzolích nové generace byly především o grafice. V základní sestavě FIFA 15 navíc chyběla spousta módů. Vývojáři z EA Sports si ale uvědomili, jakými fanoušky jejich virtuálního fotbalu jsou skuteční milovníci reálného sportu, takže jim nyní přinášejí tolik obsahu, že budou mít všichni do vydání FIFA 17 co dělat.

Video
Video se připravuje ...

Trailer na FIFA 16. Blesk - Ladislav Leimer

FIFA 16 se hraje jako úplně nová hra. Od šampionátu, rychlé hry, až po ceněný FIFA Ultimate Team a nezapomenutelná online klání. Režim kariéry má nyní i trenérskou část, v níž nehrajete. Chcete si raději plánovat postup než řádit na hřišti? Vše je na vás. Monstrózní FIFA Ultimate Team zase letos nabízí možnost těch nejpropracovanějších draftů, díky nimž můžete získat obrovskou výhodu pro svůj tým.

Kočandy na hřišti.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Režimů je habaděj, že se budete nudit, nehrozí nikdy. Nejenom oči pak potěší přítomnost všech ženských mezinárodních týmů. Hra za ně je dynamičtější a lehčí. A jde o vítanou změnu. Hra je navíc přístupná začátečníkům i zkušenějším hráčům. Největším pomocníkem je tzv. trenér přímo na hřišti, kterého známe z již výborného NHL 16.

Jde o pomocníka, který ukazuje směr běhu, střely a pomocí zobrazených tlačítek pomáhá při hraní dokonce tak, že vám napoví, kdy a jak přihrát, stejně jako vystřelit. Jasně, pokud hrajete multiplayer na jedné konzoli, vašemu živému protihráči to prozradí mnohé. Jenže jde o velkého pomocníka. A kdykoliv ho během hry můžete vypnout.

Suarez rád kouše.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Samotná hra je realističtější než kdykoliv předtím. Největší změnou je podle nás hra v ofenzivě přímo před brankou. Umělou inteligencí ovládaní hráči působí jako organická masa při ofenzivě na soupeřově křídle. Jen tak vás nepustí a jsou sehranější než kdykoliv předtím. FIFA 16 skutečně působí jako fotbalový simulátor. Navíc zde je bohatá možnost nastavení.

K hratelnosti nemáme jedinou výtku, ale musíme pochválit i grafiku. Engine Ignite stále odvádí dokonalou práci. Fotbalisté jsou skutečné virtuální kopie sebe samých, nejsou to trapné modely. Na trávníku navíc vidíte každé stéblo trávy a při hře se projeví i změna počasí, například déšť. Jediné, co trochu zamrzí, je podivná detekce kolizí u hráčů. Když uvidíte, jak fotbalista objímá spoluhráče deset centimetrů nad jeho tělem, vypadá to divně.

Fotogalerie
23 fotografií
Jinak je FIFA 16 plná mraků detailů. Například právě při oslavách gólu, záběrech na divácích a podobně. Jestli si chcete zahrát na PlayStation 4 nebo Xboxu One parádní fotbal, tohle je on. Je propracovaný, má spoustu režimů, krásnou grafiku, a co je nejdůležitější, perfektně se hraje. Jděte do toho, tohle je vážně fotbalová hra snů. Přinejmenším pro letošní rok.

Hodnocení Blesk.cz: 9/10 

Plusy:

Špičkový grafika
Tolik režimů, že vám z toho půjde hlava kolem
Drafty v FIFA Ultimate Team
Ženské týmy
Šikovný trenér přímo na hřišti
Pro začátečníky i fotbalová esa

Minusy:
Někdy podivná detekce kolizí u hráčů

 

Infobox
Datum vydání: 24. září 2015
Platformy: PlayStation 4, Xbox One, PC
Cena: 1749 Kč
Výrobce: EA Sports
Vydavatel: Electronic Arts
Distributor v ČR: Electronic Arts
Jazyk: AJ kometář + CZ text