Rare Replay obsahuje hry z let 1983 až 2008, takže si zde můžete zahrát letité retro tituly ze ZX Spectrum, konzolí NES, Nintendo 64, Xbox a Xbox 360. Že je toho dost? Ano, je, vše navíc dostanete v pěkném balení se stylovou prezentací.

Video
Video se připravuje ...

Rare Replay trailer. Youtube.com/Rare

Počátky Rare, když ještě studio nemělo své jméno, byly na svou dobu parádní, dnes už ale hry ze ZX Spectrum podle nás nedokážou oslovit širší hráčskou obec. Zub času je na nich hodně znát, jejich barevné spektrum je z dnešního pohledu děsivé a těžko si představit, že budou bavit někoho jiného než retro fanatiky.

Pozdější retro hry jsou však něco úplně jiného. Už Battletoads z NES mají vtahující hratelnost. Tahle mlátička ze staré školy plná vozidel a adrenalinových sekvencí je stále špička v oboru. Jenže je těžká, tak moc, že vám z toho půjde hlava kolem. Ještě že je přítomná i propracovanější verze z Chin-opů. Nabídka starších titulů se nese v duchu spousty arkád, ale najdete tu i závodní hry.

Battletoads Arcade jsou o poznání snazší než originál z NES.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Jako oba díly R.C. Pro-Am, izometrických závodů, jejichž ovládání chce chvilku osvojení, ale pak snadno přijde do rukou. Izometrická je i originální hopsačka Snake Rattle 'n' Roll. V ní ovládáte lačného hada, který sbírá životy tím, že požírá barevné kuličky své barvy. Retro zábava, která je hratelná i pro dva.

Osmibitová éra konzole NES dokáže zaujmout i dnes. Ale jen počkejte, až se dostanete (a že to kvůli množství her v kolekci potrvá) do dob Nintenda 64. Ať už půjde o excelentní a krvavou bojovku Killer Instinct Gold, kultovní hopsačku Banjo Kazooie nebo sci-fi střílečku z první osoby Perfect Dark.

Bojovka Killer Instinct Gold.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Killer Instinct Gold byl odpovědí Rare na Mortal Kombat Trilogy. Jedná se o brutální bojovku plnou drsných chvatů, které můžete spojovat v sáhodlouhá komba. Zápasníci jsou nápadití, bojovat lze za kostlivce i vlkodlaka. Banjo Kazooie zase dodnes exceluje v designu levelů a přináší spolupráci nerozlučných kamarádů medvěda a opeřence.

Perfect Dark Zero zase nabízí úrovně plné hlavolamů i po zuby ozbrojených nepřátel. Používat budete celou řadu hi-tech vynálezů, jako dálkově ovládanou levitující kameru, a na čas se spojíte i s mimozemšťanem. Rare Replay je prostě kolekcí plnou her různých žánrů.

Banjo Kazooie je výborná plošinovka i po letech.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Nechybí ani originální komiksová mlátička Grabbed By The Ghoulies, v níž mlátíte protivníky pravou analogovou páčkou namísto tlačítek. Kolekci třiceti titulů pak uzavírají nejnovější hry z Xboxu 360, mezi které patří oba díly Viva Piñata nebo akční adventura s prvky RPG Kameo: Elements of Power.

Ty nejnovější hry Xbox One emuluje z verzí pro Xbox 360, což funguje bez problémů. Celá kolekce má příjemné a přehledné menu, které ukazuje perfektní prezentaci celé kolekce. A co je nejdůležitější, kromě bonusů jako dokumentů nebo výzev v jednotlivých hrách (dosažení nejvyššího skóre nebo nejlepšího času) disponují nejstarší hry perfektní funkcí.

Fotogalerie
22 fotografií
Lze je kdykoliv ukládat, přetáčet čas, pokud je třeba, a pokud jste nefalšovaný fanoušek, lze zapnout i retro filter, díky němuž budou hry vypadat jako na starém CRT monitoru. Rare Replay je kolekcí, která zastiňuje všechny ostatní kompilace her. Žádná z nich totiž nenabízela tolik jako právě Rare Replay. A tolik obsahu za tak nízkou cenu znamená jen jediné. Vývojáři si kolekci připravili opravdu jako dárek fanouškům.

Hodnocení Blesk.cz: 9/10 

Plusy:

Kolekce 30 her napříč dekádami
Staré retro pařby i nové hity
Možnost přetáčení a ukládání nejstarších her
Řada bonusů

 

Minusy:

Ty nejstarší retro hry skutečně zestárly

 

Infobox
Datum vydání: 4. srpen 2015
Platformy: Xbox One
Cena: 799 Kč
Výrobce: Rare
Vydavatel: Microsoft
Distributor v ČR: Microsoft