Vítejte na mimozemském světě Shear. Než se ale začnete kochat jeho krásami, a že jsou nesmírné, po zuby se ozbrojte. Žije na něm totiž nejenom nádherná a roztodivná flóra, ale i pořádně nebezpečná a krvelačná fauna. A obrovská!Evolve je založen na soubojích 4 vs. 1. Čtyřčlenný tým lovců má přesně rozdělené funkce a schopnosti. Dohromady tvoří celek, který dokáže obřímu protivníkovi zatopit. Třídu assault zastávají útočníci ozbrojení tou největší palebnou silou, která dokáže mimozemským potvorám nejvíce zatopit.

Trapper lokalizuje příšeru, kterou pak pastmi udrží na místě, aby jí mohli dát ostatní lovci po čumáku. Medik se zase stará o zdravení spolubojovníků a support je zaměřený na podporu v boji i maskování. Evolve jde však mnohem dál než jen do tříd.

Zdravte, co to jde.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
V každé třídě totiž najdete tři různé postavy s dalšími specifickými schopnostmi. Například Markov z assault třídy je vybaven elektrickou zbraní, která smaží nepřítele, jeho kolega Hyde pak kolem sebe rozpoutává inferno svým plamenometem. A různorodost postav i tříd je tím, čím Evolve boduje.

Takto je to totiž u všech postav. Medička Val má uspávací pušku, která příšery na chvíli utlumí. Další medik Lazarus pak dokáže nejenom vrátit do hry padlé, zraněné a umírající hráče, ale i ty, kteří to už mají za sebou. Nějakým ilegálním fujtajblem.

Akce je lítá.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Boj v Evolve je rychlý a má spád. Lovci mají navíc jetpacky, díky kterým mohou i na nějaký čas vzlétnout. Ve hře narazíte na řadu počítačem ovládaných oblud, které zpomalí váš postup, ale i na pomocníky. Mimozemští ptáci dokážou odhalit pozici obřích monster.

A právě monstra jsou tím, co se postaví do cesty lovcům. Jejich role se chopí osamocený hráč, který se postaví přesile. Síla monster je ale obrovská, takže nejde o neférový boj. Pokud navíc sežerou nějakou mimozemskou zvěř, vyvinou se. Budou větší, získají nové schopnosti a jejich odolnost vzroste.

Papá a roste.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
V základní hře jsou hratelná tři monstra. Goliath oplývá kromě masivní síly i ohnivým dechem a po protivnících hází kameny. Kraken svými dlouhými chapadly probíjí lovce elektřinou a zatopí jim i minami. Děsivé monstrum Wraith oplývá teleportací, kterou může využít k přímému útoku nebo únosu lovce.

To je vše. Vzhledem k tomu, že je ve hře 12 lovců, se nám zdají tři monstra málo. Čtvrté, jménem Behemoth, které střílí lávové bomby a lovce loví jazykem, je přítomné pouze v podobě stahovatelného obsahu, za který musíte zaplatit další peníze. Stejně jako za další lovce. A to se nám nelíbí.

K vývojovému systému máme výhrady.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Stejně tak se nám nelíbí vývojový systém. Abyste získali nové lovce a monstra, musíte vždy na maximum vylepšit všechny schopnosti těch předešlých. Všechny! To znamená, že stále dokola budete používat například jednu zbraň nebo útok. Nuda a opruz. Vývoj postav by stačil založit na úspěšných kláních.

Poslední, co Evolve vytkneme, je počet barevných ukazatelů, které ničí skvělý pocit z živoucího mimozemského světa. Jinak jde vážně o originální počin, který slíbil mnohé, ukousl si velké sousto, ale dokázal ho spolknout a přinést originální zábavu. I herní režimy jsou inovativní.

Režimy ve hře jsou originální.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Kromě klasického lovu je přítomná evakuace, při které musí lovci pomoci obyvatelům nalodit se na loď, jež je dostane do bezpečí. Evakuace je rozdělená na pět dnů. Podle toho, zda vyhraje monstrum i lovci, se vyvíjí hratelnost. Po prohraném zápase mohou lovci bojovat v prostředí zamořeném radiací. Pokud vyhrají, jejich základna bude chráněna kulometnými střílnami.

Režim hnízdo přináší boj o záchranu vajec z pozice monstra. Lovci se je samozřejmě snaží zničit. Mód obrana pak přináší boj o stav generátorů, které chrání lovci a na něž monstrum útočí. V záchraně zase musí lovci ochránit lidi prchající před monstry. Režimů je dostatek, jsou originální a hře prostě sedí.

Fotogalerie
22 fotografií
Vizuálně je Evolve jedna velká nádhera. Aby taky ne, když hra běží na CryEngine 3 a nevychází ani na staré konzole. Modely postav jsou detailní, textury ostré, plynulost v drtivé většině případů stabilní. Evolve je prostě hra, jak má být. Tolik inovace v žánru multiplayerových stříleček se jen tak nevidí.

Hodnocení Blesk.cz: 8/10 

Plusy:

Originální přístup k multiplayerové vřavě
Vyvážené postavy a třídy
Monstra jsou děsivá i úžasná
Krásný mimozemský svět
Grafika je detailní a povedené

 


Minusy:
Nedomyšlený vývojový systém
Mnoho zbytečných ukazatelů
Příliš obsahu až ve stahovatelných dodatcích

 

Infobox
Datum vydání:  10. únor 2015
Platformy: PlayStation 4, Xbox One, PC
Cena: 1699 Kč, (konzole), 1099 Kč (PC)
Výrobce: Turtle Rock Studios
Vydavatel: 2K Games
Distributor v ČR: Cenega
Jazyk: AJ