Halo: The Master Chief Collection obsahuje celkem čtyři hry, ve kterých vystupuje hlavní hrdina celé ságy. Na prequel Halo: Reach a dodatek k třetímu dílu Halo 3: ODST již prostor nezbyl. Pokud jste ale žádný z dílů této ceněné ságy nehráli, čeká vás dobrodružství vašeho videoherního života.

Halo: Combat Evolved z roku 2001 je hrou, které vděčíme za dnešní podobu stříleček z první osoby. Hra přinesla omezení počtu zbraní, které může sebrat jen na dvě (nenosíte s sebou neomezený ruksak, že?), ovladatelné vozy, vznášedla i mimozemské střílečky a konkurenci vytřela zrak s nesmírně propracovanou umělou inteligencí.

Příběh byl navíc nadmíru propracovaným sci-fi, ve kterém jste narazili na spoustu mimozemských ras i parazitického nepřítele Potopu jako z hororu. V kolekci je první díl přítomný v Anniversary edici, která se objevila v roce 2011 na Xboxu 360. Jde o přepracování původní hry s novým grafickým enginem. Mezi oběma verzemi navíc můžete kdykoliv přepínat.

Už tak vylepšená Anniversary edice se ale dočkala na Xbox One dalších vizuálních vylepšení – textury jsou ostřejší, světelné efekty realističtější a plynulost hry je mnohem lepší. Celá kolekce ostatně běží ve Full HD rozlišení a při 60 snímcích za vteřinu. I tak to je ale nic oproti tomu, co nabízí druhý díl.

I on je přítomný v Anniversary edici, ale ta byla vytvořena aktuálně pro tuto kolekci, je tomu totiž přesně 10 let, co na původní Xbox druhý díl vyšel. Grafika je tak nejlepší ze všech přítomných her. Modely postav překypují polygony, přibyla spousta nových detailů, textury jsou ostré jako meče mimozemské rasy Elitů a na hru je radost pohledět.

Halo 2 Anniversary – Nové videosekvence v druhém díle jsou dechberoucí.
Autor: Microsoft

Na co ale hráči nemohou být připraveni, jsou nové příběhové videosekvence. Vypadají jako z celovečerního hollywoodského bijáku ve stylu Final Fantasy: Esence života, ale tak o 20 let později. Navíc byla přepracována i celá hudba, která je výraznější a bohatší a uchu lahodí rozhodně více než originál. Jako hra je přitom Halo 2 Anniversary také dále.

Oproti jedničce je možné nést dvě zbraně v rukách, zkopávat protivníky z jedoucích vozidel a přibyla celá řada nových zbraní. Mezi ty nejlepší patří laserový meč Elitů a granátomet Brutů – chlupaté gorilí rasy, jež debutovala společně s Proroky, kteří celý Covenant řídí, právě v druhém díle.

Halo 3 – Brutové jsou nebojácní a krvelační, ale Master Chief jim se svým parťákem Arbiterem zatnou tipec.
Autor: Microsoft

Třetí díl vypadá ze všech nejhůř, protože se žádné Anniversary edice nedočkal a vyšel na Xbox 360 už před sedmi lety. I přesto mu však přechod na Xbox One pomohl v detailnějších a ostrých texturách, osvětlení a plynulosti. Jako hra Halo 3 vyčnívalo nad ostatními díly především v delších pasážích s vozidly.

Na rozdíl od ras je jich zde totiž spousta nových. Ať už jde o Chopper brutů, ozbrojenou motorku, Mongoose, rychlou čtyřkolku lidí, nebo Hornet, letoun, se kterým se můžete postavit stíhačce Bunshee Coventantu ve vzduchu. Podobnou proměnou jako Halo 3 prošel i čtvrtý díl.

Jenže ten nevyšel před sedmi lety, ale před rokem, takže vypadá mnohem lépe k světu. Lesy v Halo 4 jsou dechberoucí, zaujmou i děsivě nádherní noví protivníci Prométheové. Ti do série přinesli i celou řadu nových, většinou paprskových zbraní a typů nepřátel, záludní jsou především Pozorovatelé, kteří oživí své padlé spolubojovníky.

Multiplayer je kapitolou samou pro sebe. Najdete v něm přes sto map za všech čtyř dílů včetně graficky přepracovaných kousků ze dvojky. Nechybí slayer deathmatche, zajmi vlajku, dobývání základen ani Forge, ve kterém si upravíte pravidla režimů tak, že vytvoříte své vlastní módy. Navíc lze kampaň ze všech čtyř dílů projít kooperativně.

Kolekce se zdá být až božským kouskem a málem jím byla, ale jen málem. Naleznete v ní totiž takové kvantum chyb, že váš to naštve k nepříčetnosti. Kampaně padají, sekají se, vypadává hudba nebo se hra neuloží. Ano, stalo se nám, že se nám hra po několika splněných misích vůbec neuložila. Neskutečné. A to jsme hráli verzi určenou k finálnímu recenzování.

Fotogalerie
20 fotografií
I tak je ale Master Chiefova kolekce epickou sbírkou toho nejlepšího, co sci-fi střílečky světu přinesly. Pokud jste je ještě nehráli, napravte to! Jen budete občas muset spolknout nějakou tu hořkost, již způsobí kvantum chyb, které kolekce má. I tak ale stojí za to ze všech směrů. Získáte navíc spoustu bonusů jako přístup do multiplayerové bety Halo 5: Guardians nebo seriál Halo: Nightfall.

Hodnocení Blesk.cz: 8/10 

Plusy:

Čtyři hry z té nejlepší série sci-fi stříleček
Nadmíru vylepšená dvojka včetně videosekvencí a hudby
Ten nejlepší multiplayer
Každou kampaň lze hrát v kooperaci
Tuny bonusů

 

Minusy:

Enormní množství technických chyb

 

Infobox

Datum vydání:  14. říjen 2014

Platformy: Xbox One

Cena: 1599 Kč

Výrobce: 343 Industries/Bungie

Vydavatel: Microsoft

Distributor v ČR: Microsoft

Jazyk: AJ