Výzkumu, jehož výsledky byly prezentovány na konferenci v kalifornském městě Rancho Palos Verdes, se zúčastnili lidé z třiceti zemí ve věku 16 až 44 let. Češi skončili na dvanáctém místě s celkovým počtem 422 minut, tedy 7 hodin a dvě minuty, které strávíme u obrazovek nejrůznějších zařízení.

Češi tráví jednoznačně nejvíce času u monitorů počítačů (122 min.), ale téměř stejnou dobu (119 min.) hledí na chytré telefony. Mimo posílání zpráv a e-mailů na jejich displejích už dnes můžeme sledovat videa nebo si prohlížíme internet.

Češi tráví nejvíce času u obrazovek počítačů.
Autor: Infografika Blesk.cz -Aneta Schürgerová

U televizorů, na kterých Češi sledují vysílání, ale zároveň filmy na Blu-rayi nebo DVD, a které slouží i k hraní videoher na konzolích, trávíme času ještě míň (111 minut). Nejméně koukáme na dotykové displeje tabletů (70 minut), které u nás nejsou tak rozšířené jako ostatní zařízení uvedené ve statistikách.

Podle průzkumu tráví průměrný člověk u všech možných obrazovek denně 6 hodin a 50 minut, což je o něco méně, než tak činí Češi. Nejhůře z celosvětového měřítka dopadli Indonésané, kteří u všech zařízení dohromady tráví rovných devět hodin.

Naopak nejlépe jsou na tom Italové, kteří na jejich obrazovky hledí 5 hodin a 17 minut. Dlouhé zírání na obrazovky ale rozhodně není ničím zdravým. Odborníci se shodují, že je vhodné si po hodině sledování obrazovky dát patnáctiminutovou přestávku. Je však jasné, že v zaměstnání nebo při sledování filmu to není možné.

Češi v žebříčku skončili na 12. místě.
Autor: Infografika Blesk.cz -Aneta Schürgerová