Za novým herním Star Trekem stojí studio Digital Extremes, což je velmi zarážející. Tento vývojářský tým má totiž na "svědomí" povedené videohry jako Dark Sector, The Darkness II nebo Pariah. Navíc je spolutvůrcem ceněné série Unreal Tournament a Unreal Championchip. Star Trek je přitom stěží průměrnou hrou. Kde se tedy stala chyba?

Tváří v tvář nepřátelským ještěrům

Příběh sice nepatří k tomu nejlepšímu, co Trekkies, jak si fanoušci fenoménu Star Trek říkají, viděli, ale dokáže zaujmout. Vyplňuje časovou mezeru mezi posledními dvěma filmy. Kapitán Kirk se se svojí posádkou vesmírné lodi Enterprise ocitá na vulkánské stanici, která se snaží vybudovat Vulkánům nový domov. Jenže základnu chtějí zničit Gornové, nepřátelská rasa ještěrů, která si chce podmanit celý vesmír. A další mezigalaktické dobrodružství tak může začít.

Spock utíká do krytu, jen aby zjistil, že krycí mechanismus nefunguje nejlíp
Autor: Namco Bandai Games

Já se do toho počítače dostanu!

Star Trek je střílečkou z pohledu třetí osoby zaměřenou na kooperaci. Hrát můžete za kapitána Kirka či vulkánského komandéra Spocka. Rozdíly jsou mezi nimi minimální, takže záleží spíše na vašich sympatiích. Oba si navzájem pomáhají na vyvýšená místa, společně roztahují uzamčené dveře, a pokud je jeden z nich v nouzi, parťák ho ozdraví a opět postaví na nohy. Společně také hackují, ostatně nabourávání do počítačů, střílen a výbušných min si užijete ve hře habaděj.

Gornové jsou inteligentní a nepřátelskou ještěří rasou
Autor: Namco Bandai Games

Umělá demence

I když slovo užijete je diskutabilní, protože tyto minihry, ve kterých hledáte stejné frekvence nebo se snažíte najít cestu bludištěm, se neustále opakují. Pokud si zvolíte hru jednoho hráče, musíte počítat s tím, že počítačem ovládaný parťák nebude ukazovat příliš inteligence. Když po něm bude někdo pálit, neschová se do krytu a nejednou je pro něj problém vás i uzdravit. Protivníci jsou však ještě hloupější. Do krytu se schovávají náhodně, pobíhají před vámi jako splašení a někdy naběhnou před hlaveň vaší zbraně rovnou na porážku.

Krytí je při bojích klíčové
Autor: Namco Bandai Games

Pálit z krytu je vždy čím

Samotný krycí systém hry nefunguje tak, jak by měl. Někdy se vám do krytu prostě nepodaří dostat, ani přesouvání v něm pomocí dlouhého podržení tlačítka není kdovíjak intuitivní. Ale dá se s ním hrát, ostatně, pokud neschováte svoji hlavu, přijdete o ni. K dispozici máte samozřejmě fázer hvězdné flotily, kterým můžete, a často také musíte, protivníky jen omráčit. Velkou kadenci ukážou zbraně Gornů, do rukou se vám dostane jejich brokovnice, odstřelovačka a plazmová puška na několik způsobů.

Fotogalerie
8 fotografií

Nevzhledný vesmír

Občas sice narazíte na místa, která je lepší projít neslyšně a bez zpozorování, ale těch je opravdu minimum. Váš úkol vám vždy ukáže váš trikordér, kterým můžete ovládat nebo hackovat některá zařízení i na dálku. Občas vás rozptýlí některá z miniher, ale ani střelba ze samotné Enterprise, ani volné pády vesmírem nejsou propracované. Stejně jako Spockovo odfláknuté splynutí mysli. Podíváte se do relativně hodně prostředí, ale ať už to bude paluba Enterprise či domovská planeta Gornů, vše působí nedetailně a nepropracovaně. Grafika je prostě podprůměr. Alespoň že modely hlavních hrdinů vypadají jako herci z filmu.

Spousta chyb velkých jako černé díry

Jejich hlášky jsou ostatně tím nejzábavnějším z celé hry. Ještě že se o ně postarali herci z filmové předlohy, takže uslyšíte Zachary Quinta i Chrise Pina. Star Trek nabízí i hopsací části nebo úroveň, ve které se vydáte pod vodu. Ty přinášejí krátkodobé rozptýlení, ale nezamaskují nevalné kvality hry. To nejhorší na ní jsou totiž chyby, při kterých se zasekáváte o textury, skripty se nespouští a vy tak často musíte restartovat rozehranou hru k poslednímu záchytnému bodu. Pokud jste Trekkie s hodně velkou trpělivostí, herní Star Trek vyzkoušejte, jinak ruce pryč.

Hodnocení Blesk.cz: 5/10

 

Plusy:

Gornové

Dobré hlášky

Dabing postav

Trekkies dokáže postavit

 

Minusy: 

Spousta technických chyb

Chabá umělá inteligence

Nevzhledná grafika

Minihry jsou otravné

Krycí systém ne vždy funguje

 

Infobox

Datum vydání: 26. duben 2013

Platformy: Xbox 360, PlayStation 3, PC

Cena: 1449 Kč (konzole), 599 Kč (PC)

Výrobce: Digital Extremes

Vydavatel: Namco Bandai Games/Paramount Pictures

Distributor v ČR: Cenega

Jazyk: AJ