I když design samotné konzole ještě odhalen nebyl, technické specifikace již ano. A PlayStation 4 bude opravdu nabušená mašinka. Nebude chybět ani množství šikovných aplikací a propojení s handheldem PlayStation Vita, chytrými telefony a tablety.

Pořádný stroj

Konzole bude mít procesor s osmijádrovou 64bitovou jednotkou od společnosti AMD. Grafická karta bude z nové generace řady AMD Radeon graphics. Operační paměť bude mít slušných 8 GB a jako úložné zařízení poslouží harddisk o zatím neznámé velikosti. Nejrůznější zařízení bude možné připojovat přes USB 3.0 konektor nebo bezdrátově přes Bluetooth 2.1.

Konečně rozumná architektura

Svou architekturou, kterou firma Sony konzultovala s vývojáři videoher, bude pro vytváření her konzole mnohem přístupnější. Právě odlišné architektury u konzolí PlayStation 1 až 3 byly pro vývojáře velkým problémem. Konverze počítačových nebo xboxových her teď nebude žádný oříšek. I když se to tak pro laika nemusí zdát, toto je velký krok vstříc hráčům.

Spousta šikovných funkcí

Nově bude možné hrát tituly z internetového obchodu PlayStation store přímo při jejich stahování. Díky režimu přerušení se kdykoliv po vypnutí konzole budete moci vrátit k rozehrané hře v bodě, kde jste ji ukončili. Režim vzdáleného hraní umožní spuštění PlayStation 4 her na PSVita. Díky propojení s chytrým telefonem zase konzole nabídne například dodatečnou mapu nebo jinou funkci.

Ovladač DualShock s dotykovým ovládáním

Zatímco stále nevíme, jak bude vypadat samotná konzole, nový ovladač DualShock 4 byl již představen. Bude mít klasické rozmístění tlačítek i analogových páček. Přibyla však dotyková plocha, která umožní nový způsob ovládání. Možné bude i ovládání nakláněním a o zvukové efekty se postará vestavěný reproduktor. Herní dění bude barevně reflektovat světelný LED panel. Všechny facebookáře pak potěší tlačítko sdílet.

Atraktivní hry

Zatím byl představen jen zlomek připravovaných her. Nejlépe však jednoznačně vypadá pokračování válečné sci-fi řežby Killzone: Shadow Fall a závodní titul DriveClub. Slibně vypadající městská akce Watch Dogs si také na PS4 najde cestu. Exkluzivní série InFamous se zase vrátí s novým dílem Second Son. A ohlášené hry budou jen a jen přibývat. Smotné konzole bychom se měli dočkat už na konci roku. Ale znáte tyto termíny...

Fotogalerie
8 fotografií