Videohra Aliens: Colonial Marines byla ohlášena již před 12ti lety, ale dostala se do vývojářského pekla, byla zrušena a nakonec na ní začal pracovat jiný vývojářský tým úplně od začátku. Nyní tato střílečka z první osoby (FPS) konečně spatřila světlo světa, ale její náplň, zpracování, ani herní délku hráči příliš neocení.

Objeví se staří známí

Příběh Aliens: Colonial Marines se odehrává po událostech Vetřelce 3, ale jsou to právě Vetřelci od Jamese Camerona, na které hra navazuje. Skupina koloniálních mariňáků se vydává na planetu LV-426, kde se záhadně opět objevila válečná loď Sulaco. Ve hře se objevují i staří známí jako Michael Beihn, který si zopakoval roli desátníka Dwayna Hickse a Lance Hanriksen, který zde ztvárnil roli další verze androida Bishopa.

 

Příběh plný nesmyslů

Hráč se chopí role desátníka Wintera, který příliš charakteru v příběhu neprojeví. I ostatní mariňáci včetně věrného O’Nealla nebo drsňačky Belly toho příliš nepředvedou. Ostatně příběh sám je plný trhlin, nesmyslů a nedaří se mu správně na filmové Vetřelce navázat. Jediné, co opravdu stojí za to, jsou renderovaná videa, která alespoň dokážou napodobit atmosféru předlohy ze stříbrného plátna.

Pěkně zpracovaná prostředí

Ze začátku se podíváte na Sulaco zamořené vetřelci, abyste se brzy a nuceně přesunuli na LV-426 a její kolonii Hadley’s Hope. Graficky je hra na slušné úrovni a prostředí, zvláště ta známá, jsou zpracována umně a s detaily, které byly vidět i ve filmu. To opravdu potěší zejména fanoušky. Podíváte se totiž i do zřícené lodi Derelict mimozemské rasy Inženýrů.

Býčí vetřelec patří k nejsilnějším protivníkům ve hře
Autor: Sega

Atmosféru filmu ve hře nezažijete

Ale že by samotná hra kypěla kdovíjakou atmosférou, se říci nedá. Vetřelci na vás vyskakují v drtivé většině případů bez jakéhokoliv leknutí. A ty nejděsivější scény jsou naskryptované. Detektor pohybu není nutné vytahovat a vaši spolubojovníci se sice většinou trefí, ale nejsou opravdovou podporou. Navíc často vypadává jejich umělá inteligence, takže se v naskryptovaných scénách nemůžete dostat dál.

Hratelnost je klasická střílečka

Samotná hratelnost však špatná není. Jde sice o klasickou střílečku, ale v tom dobrém slovasmyslu. K dispozici máte celou řadu zbraní z filmu jako pulzní pušku, brokovnici nebo smart gun. Lze dokonce nalézt i legendární zbraně postav ze snímku. Za postup hrou a plnění výzev získáváte navíc zkušenosti, takže si lze arzenál postupně vylepšovat.

Plivači útočí na dálku kyselinou
Autor: Sega

Nové druhy vetřelců

Ve hře nalezneme několik druhů vetřelců. Od klasického vojáka, královnu až po z jiných videoher známého pretoriána. Utkáte se ale i s novými vetřelci jako číhačem ukrytým ve stínech, plivačem, který plive kyselinu, zmutovaným výbušným xenomorfem a býčím vetřelcem, který naráží lidi na svůj obrovský hřeben na hlavě.

Kyselina nezraňuje!

Jedna z největších zbraní vetřelců, kyselina namísto krve, ve hře nezraňuje! Tedy přesně jen od plivačů a výbušných xenomorfů. Když zabijete řadového vojáka, nic se vám nestane. To je příšernost největšího kalibru a podraz na všechny fanoušky! Přitom i v předchozích a o mnoho let starších hrách jako Alien Trilogy, Alien: Resurrection a Aliens vs. Predator má kyselina požadovaný nežádoucí efekt na zdraví.

Vaši parťáci umějí střílet, ale pokud vypadnou jejich hlasy, moc si s nimi nepokecáte
Autor: Sega

Hra plná chyb

Tím nejhorším na Aliens: Colonial Marines jsou chyby videohry. Výpadky umělé inteligence počínaje, přes kompletní výpadky dialogů mariňáků a audio záznamů až po propadnutí do země a následné pomalé chůze a nemožnosti běhat a střílet! V takovýchto případech musíte hru restartovat od posledního záchytného bodu. A to jsme hráli finální verzi se staženým posledním patchem!

Multiplayer potěší

I když hra více hráčů nepatří k absolutní špičce, tak opravdu potěší. Můžete hrát jak za mariňáky a zlepšovat svůj arzenál, tak za vetřelce z pohledu třetí osoby. S nimi můžete lézt po zdech, útočit drápy, ocasy i plivat kyselinu. K dispozici jsou čtyři herní módy a navíc kooperace pro příběhový režim. Ten však příliš dlouho nevydrží a již po sedmi hodinách uvidíte závěrečné titulky.

Fotogalerie
6 fotografií

Lehký nadprůměr, ale velké zklamání

Aliens: Colonial Marines je zábavná střílečka s poutavým prostředím filmových Vetřelců a řadou děsivých xenomorfů k likvidaci. Je však plná spousty chyb a nesmyslů, které z ní dělají lehce nadprůměrnou záležitost. Zároveň však nelze skrýt velké zklamání z obrovského potenciálu, který videohra měla a vývojáři ho promarnili.

Hodnocení Blesk.cz: 6/10

 

Plusy:
Poutavé prostředí filmových Vetřelců
Řada xenomorfů k likvidaci včetně nových druhů
Slušný zbrojní arzenál, který lze vylepšovat
Zábavný multiplayer
 
Minusy:
Neskutečné množství chyb
Příběh plný nesmyslů
Téměř žádná atmosféra
Kyselina nezraňuje
Příliš krátké
Výpadky umělé inteligence
Promarněný potenciál
 
Infobox
Datum vydání: 12. únor 2013
Platformy: Xbox 360, PlayStation 3, PC
Cena: 1399 Kč (konzole) 1199 Kč (PC)
Výrobce:  Gearbox Software
Vydavatel: Sega
Distributor v ČR: ConQuest
Jazyk: AJ