Hned v úvodu musíme poznamenat, že na rozdíl od svých předchůdců podporuje FIFA 13 pohybové ovládání na konzolích. Na PlayStation 3 tak s ovladači Move budete moci přihrávat i střílet ve směru jakým chcete, zatímco na Xboxu 360 využijete Kinect i k hlasovým povelům a měnění formací vašeho družstva.

Ještě propracovanější hra? Ano, je to gól!

Již po chvíli hraní si všimnete, že umělá inteligence vašich protihráčů na trávníků rapidně vzrostla. Při útoku se vám častěji staví na obranu, vytvářejí defensivní převahu a jakmile jdete na brankáře, vytvoří proti vám neprůstřelnou zeď. Díky umělé inteligenci máte mnohem více pocit, že hrajete proti skutečnému, sehranému družstvu. Jestliže byla v loňském ročníku vypilována obrana, tak tentokrát to potkalo i útok. Protivník přechází rychle do protiútoku hned, jakmile přijdete o míč. Už minule byla fyzika míče díky Impact Enginu nadmíru propracovaná. A to platí i o hráčích, když se srazili. Občas se ale stalo, že míč odlétl nelogickým směrem. Nic takového se ve FIFA 13 neděje. Impact Engine opravdu „obaluje“ každého hráče a vy tak máte pocit, že se někdy díváte ne na videohru, ale skutečný fotbal. Propracovanější jsou ale i manažerské funkce, měnit pozice, složení týmu můžete za hry, takže se s FIFA 13 budete cítit i jako opravdu schopný kouč.

Fotogalerie
6 fotografií

Hraje se lépe, vypadá stejně

Hra nabízí nespočet turnajů, lig (bohužel opět mimo české Gambrinus), reprezentačních týmů, až vám z toho půjde hlava kolem. Kdyby vám to všechno nestačilo, můžete si vytvořit vlastní hráče, týmy a vše si upravit k obrazu svému. Můžete si zvolit i kariéru profíka, ve které budete hrát po celou dobu za jednoho konkrétního hráče. Zvolit si můžete i gólmana a celý zápas tak sledovat z branky. FIFA 13 opravdu nabízí nepřeberné množství možností. Skvělou novinkou jsou dovednostní hry, ve kterých si budete zkoušet střelbu, obranu i chytání v různých situacích a zdokonalíte tak své schopnosti, i si zvýšíte zkušenostní level. I když se FIFA 13 hraje podstatně lépe než minulý ročník, na první pohled vypadá stejně. Grafika je povedená, fotbalisté jsou k rozeznání, ale zlepšení oproti minulému roku jsme si nějak nevšimli. Nevadí, i tak se na FIFA 13 kouká hezky. Stejně tak se i poslouchá, protože obsahuje 50 nejrůznějších songů skrz naskrz žánry. Od elektroniky, přes rock, až po hip-hop. Bohužel je dost interpretů naprosto neznámých, což je docela škoda, protože v minulých ročnících bylo na soundtracku přítomno více hvězd. I tak si ale poslechnete Deadmau5e, Flo Ridu & Lila Wayna nebo Hadouken! Pokud jste fotbaloví nadšenci, FIFA 13 pro vás bude svátkem. Navíc obsahuje i český komentář.

 

Hodnocení Blesk.cz: 8/10

Plusy:

Znatelná zlepšení oproti předchozímu ročníku

Vylepšená umělá inteligence

Impect Engine je ještě přesnější

Dovednostní minihry

 

Minusy:

Opět chybí Gambrinus liga

Graficky stejné jako loni

Více známých interpetů na soundtracku by neškodilo

 

Infobox

Datum vydání: 28. září 2012

Platformy: Xbox 360, PlayStation 3, PC

Cena: 1699 Kč (konzole), 1199 Kč (PC)

Výrobce: EA Canada

Vydavatel: EA Sports

Distributor v ČR: Electronic Arts

Jazyk: CZ dabing + titulky