Série Ghost Recon byla vždy o týmovém postupu, zadávání rozkazů členům vašeho týmu, taktickém pohybu a často o kradmé likvidaci protivníků. Future Soldier se opět vydává tímto směrem, herní mechanismy jsou však zjednodušené tak, aby byla hra přístupnější i příležitostným hráčům, což nelibě ponesou zejména letití fanoušci série.

Video
Video se připravuje ...

Futuristické technologie a moderní zbraně, o tom je nový Ghost Recon Ubisoft

Týme, potichu vpřed!

Ghost Recon: Future Soldier není akční střílečkou, ve které se jako Rambo vrhnete na protivníky. Postup hrou je kradmý a nejednou budete protivníky likvidovat s tlumičem na zbrani nebo s kudlou v ruce. Na bojišti vám bude krýt záda tým duchů, po zuby ozbrojené a nejmodernější technikou vybavené komando profesionálů. K orientacím v nepřátelských liniích vám pomohou právě futuristické technologie. Senzor je granátem, který vyšle vlnu, která zmapuje prostředí a odhalí tak přítomnost nepřátel na blízku. Pokud budete chtít zmapovat celý prostor, poslouží levitující dron s kamerou. Nejde však jen o odhalení nepřátel, sami budete muset zůstat skryti, takže častěji než běhat, se budete krčit ve stínech a krýt za předměty, které neodhalí vaši pozici. Celkově však taktické prvky ustoupily do pozadí. Svému týmu už nemůžete zadávat takovou škálu rozkazů, jako v minulých dílech, ale záda vám budou krýt stále. Můžete jim také rozkázat synchronizovaný útok, při kterém označíte nepřátele a po vydání povelu společnými silami zlikvidujete načasovanými výstřely skupinu nepřátel. Tiše a rychle.

Nastavení a vylepšování zbraní ve hře nemá obdoby
Autor: Ubisoft

Upravte si zbraně, jak je libo

Ghost Recon: Future Soldier má kampaň pro jednoho až čtyři hráče (po síti), ve které se podíváte na futuristická bojiště do Afriky, Jižní Ameriky a Evropy. Jednou se budete prodírat písečnou bouří v Zambii, podruhé zase vánicí v Rusku. Prostředí jsou nádherně zpracovaná a interaktivní. Nejednou se budete muset v akčních pasážích postarat o rukojmí. V těchto chvílích hra jasně ukazuje, že není tím taktickým titulem, jak tomu bylo u starších dílů, ale hrou pro masy. V kampani tak už jenom zamrzí, že její příběh je tuctový a podobá se téměř všemu, co přinesla licence na díla spisovatel Toma Clancyho videohrám – ukradené atomovky a kupu padouchů roztroušených po celém světě. Než se ale vrhnete na jednotlivé mise, čeká vás důkladný brífink a také nastavení zbraní. A že jich ve hře je, od pistolí, kulometů, až po brokovnice a odstřelovačky. Můžete si vybrat z jednotlivých jejich částí, které upravíte. Můžete zvolit citlivější spoušť, přesnější hledí a zásobník s větší kapacitou. Kombinaci si pak můžete vyzkoušet na střelnici. Ve verzi pro Xbox 360 lze navíc použít k sestavování i vyzkoušení zbraně senzor Kinect , kterým můžete zadávat hlasové povely pro stavění a pohyby pak testovat na střelnici. Samotná hra však lze ovládat pouze ovladačem.

 

Fotogalerie
6 fotografií

Multiplayer pro tým

Ghost Recon byl, je a bude vždy o multiplayeru. Future Soldier však nenabízí takové množství možností, jako Advanced Warfighter. Ve skutečnosti nabízí jen čtyři druhy režimů a jen tři povolání pro hráče. K dispozici je konflikt (úkoly, ve kterých máte vždy něco dobýt nebo zajmout, se zobrazují náhodně), návnada (tým má tři úkoly a musí odlákat pozornost protivníků), sabotér (musíte nalézt, zajistit a deaktivovat bombu) a obležení (dobývání pozic a jejich obrana). V každém režimu je stěžejní týmová souhra, se svými kolegy si musíte skrze headset vyměňovat informace o pohybu nepřátel a domluvit se na postupu. Pro osamělé střelce není v Ghost Recon: Future Soldier místo. Hra nenabízí ani možnost deathmatche, ve kterém by se utkali všichni se všemi. Hra je orientovaná jen na týmové režimy, což by nevadilo, kdyby byly přítomny i jiné. Z povolání je k výběru střelec, inženýr a zvěd. Nastavení si však budete moci upravit a tím i jejich schopnosti. Ghost Recon: Future Soldier bude možná zklamáním pro fanoušky série, ale jde o zábavnou hru, která zaujme pěknou grafikou, týmovými prvky, moderní technikou a kompletně upravitelnými zbraněmi.

Hodnocení Blesk.cz: 8/10

Plusy:

Kampaň (i v kooperaci)

Líbivá grafika

Nastavitelné zbraně

Týmový multiplayer

 

Minusy:

Odklon od taktiky

Tuctový příběh

 

Infobox

Datum vydání: 24.květen 2012

Platformy: Xbox 360, PlayStation 3

Cena: 1399 Kč

Výrobce: Ubisoft Paris, Ubisoft Red Storm a Ubisoft Romania

Vydavatel: Ubisoft

Distributor v ČR: ConQuest

Jazyk: AJ